1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészek kézikönyve

Dísznövény-, zöldség-, faiskolai, gyümölcs- és szőlőtermesztési és borászati ismeretek

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 562 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Kertészek kézikönyve alapfokon tárgyalja azt az ismeretanyagot, amelyre a jó szakembernek feltétlenül szüksége van, s egyúttal népszerű tájékoztatással is szolgál az érdeklődők széles rétegei számára.
A kertészet minden ágának - dísznövény, zöldség, faiskola, gyümölcs, szőlő és bor - valamennyi fontos tudnivalóját megtaláljuk benne.
Azt mondhatjuk, hogy mindenkinek szól, akinek valami köze van a kertészethez, sőt a mezőgazdasághoz. Szól tehát a kisembereknek, akiknek háztáji kertjében egyaránt találunk virágot, gyümölcsfát, szőlőt. De hasznos kézikönyve lehet a képzett kertészeknek is, mert a tárgymutató alapján ők is utánanézhetnek problémáiknak: egyszerű, rövid, de legtöbb esetben kielégítő választ találnak majd benne.
A könyv közli azokat az általános - botanikai, agrometeorológiai, talajtani, növényvédelmi - ismereteket is, amelyek a többi fejezet alaposabb megértéséhez szükségesek.

Tartalom

Növénytani ismeretek (Andorasovszky István)
A növény külső alaktana (Morfológia)11
A gyökér11
A szár12
A levél13
A virág14
Megporzás14
Megtermékenyítés15
A termés15
A magvak15
A növények belső szerkezete (Anatómia)16
A növényi sejt16
A sejtosztódás17
Növényi szövetek18
A szervek szövettana19
A növények életfolyamatai (Fiziológia)20
Az élő szervezet és a környezet20
Érzékenység21
Mozgás21
Disszimilálás, légzés22
Táplálkozás22
Párologtatás22
A táplálkozás más módjai23
Növekedés23
Fejlődés23
Szaporodás24
Öröklődés, változékonyság25
Új növényfajták, előállítása26
A növények rendszerezése (Szisztematika)27
Vírusok28
Baktériumok28
Moszatok28
Gombák29
Zuzmók29
Mohok29
Edényes virágtalanok29
Nyitvatermők29
Zárvatermők30
Talaj és éghajlat (Terts István)
A talaj31
A talaj keletkezése31
A talaj összetétele31
A termőföld fontosabb tulajdonságai32
A talaj osztályozása34
A talaj változása35
A talaj vizsgálata38
A trágyázás40
Szervestrágyák40
Műtrágyák43
A trágyázás módja44
Agrometeorológia45
Éghajlatkialakító tényezők45
Az éghajlati elemek és hazánk éghajlata48
Küzdelem az éghajlat mostohasága ellen51
Növényvédelem a kertészetben (Ivády Sándor)
Kárvetők és betegségek felismerése és csoportosítása (Diagnosztika)54
Állati kártevők55
Növényi kórokozók56
A kártevők elleni harc módszerei57
Növényvédő-szerek58
Gombaölő-szerek60
Rovarító-szerek62
Gyomirtó-szerek64
Növényvédő gépek65
Motoros növényvédő gépek65
Háti permetező- és porozógépek65
Dísznövénytermesztés (Vécseyné, Ticsénszky Marianna)
Általános rész67
Dísznövénytermesztő üzemek68
Dísznövények szaporítása69
Termelőedények77
Földnemek77
Napi kezelési munkák a dísznövénytermesztésben79
Időszaki munkák a dísznövénytermesztésben80
Szabadföldi dísznövények82
Egynyári növények82
Kétnyári növények89
Évelő dísznövények90
Díszfák és díszcserjék99
Üvegházi növények113
Virágos dísznövények113
Cserepes levél-dísznövények124
Hajtatás131
Általános tudnivalók131
A különféle dísznövények hajtatása132
Pázsitkészítés és fenntartás135
Zöldség- és kertimag termesztés (Tiborcz György)
A zöldségtermesztés jelentősége, a növények termőtájai137
Öntözéses zöldségtermesztés140
A zöldségnövények csoportosítása vízigényük szerint140
Az öntözés módszerei141
Zöldségnövények szaporítása144
Szaporító berendezések144
A vetőmag150
A vetés153
A palánták ápolása153
Védekezési munkák a melegágyban155
Kiültetés156
A szaporítóberendezés kettős kihasználása157
A vetésforgó159
Kétszakaszos zöldséges vetésforgó159
Háromszakaszos zöldséges vetésforgó160
Hatszakaszos zöldséges vetésforgó160
Zöldséges füves vetésforgó161
Kombinált vetésforgó161
A zöldségnövények műtrágyázása161
A termés tárolása. A zöldségtermesztő üzem szervezése és gépesítése165
Gépesítés165
A termés tárolása166
Káposztafélék termesztése174
Fejes káposzta174
Kelkáposzta178
Vörös káposzta180
Karalábé180
Karfiol181
Bimbóskel183
A káposztafélék betegségei és kártevői184
A káposztafélék korai termesztése185
Gumós- és gyökérnövények termesztése185
Sárgarépa185
Petrezselyem188
Zeller189
Retek189
Cékla191
Gyökér- és gumósnövények betegségei és kártevői192
Gyökgumósok korai termesztése193
Kabakosok termesztése194
Görögdinnye194
Sárgadinnye (Cukordinnye)196
Uborka 199
Tök (Spárgatök)201
Sütőtök202
Laskatök203
Kabakosok betegségei és kártevői203
Kabakosok korai termesztése204
Csucsorfélék termesztése205
Paradicsom205
Paprika209
Tojásgyümölcs212
Burgonya212
A csucsorfélék betegségei és kártevői213
Paradicsom és paprika korai termesztése215
Hüvelyesek termesztése216
Borsó216
Bokorbab219
Karósbab222
Hagymafélék termesztése223
Vöröshagyma223
Fokhagyma226
Póréhagyma226
Téli sarjadékhagyma226
Metélőhagyma227
A hagymák betegségei és kárvetői227
A hagyma korai termesztése228
Levélzöldségek termesztése228
Fejes saláta228
Spenót230
Újzélandi spenót231
Levélzöldségek korai termesztése231
Csemegekukorica232
Évelő zöldségek termesztése233
Spárga233
Sóska236
Torma237
Az évelő zöldségnövények korai termesztése238
Csiperkegomba termesztése240
Zöldségmag-termesztés. Általános rész (Csatáry Szücs Kálmán)243
A zöldségmag-termesztés célja, jelentősége, termesztési adottságaik243
Vetésforgó, trágyázás244
A magtermesztés agrotechnikája245
Részletes magtermesztési ismeretek (Csatáry Szücs Kálmán)253
Egyévesek253
Kétévesek263
Évelők271
Gyümölcstermesztés (Rayman János)
A gyümölcstermesztés jelentősége275
A gyümölcstermesztés jelentősége275
A gyümölcstermesztés kialakulása276
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása278
A gyümölcsfa részei279
Gyökérzet279
Törzs279
Korona280
Termőrészek280
Rügyek283
A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése284
A szaporítás célja284
A szaporítás módjai285
Az ivaros szaporítás285
Az ivartalan szaporítás288
A gyümölcsfaiskola működése299
Gyümölcsfaiskolai termesztés300
A faiskola kiegészítő részei311
A faiskolai nyilvántartások312
Az új gyümölcsös telepítése316
A gyümölcsös formái317
A gyümölcsös tervezése317
A telepítendő gyümölcsnemek és fajták megválasztása317
A gyümölcsfák térigénye318
Táblaalakítás, útvezetés320
Ültetési rendszerek320
Telepítési terv készítése321
A telepítés talajelőkészítése322
A fák helyének kitűzése323
A telepítés időpontja324
A gyümölcsfacsemete-küldemények kezelése324
Az oltványok előkészítése a telepítéshez325
A telepítés325
A telepítés védelme a nyúlkárok ellen326
A telepítés nyilvántartása327
A fiatal gyümölcsös kezelése327
A metszés célja328
A metszés elmélete328
A metszés elemei329
A koronanevelés332
A termőgyümölcsös gondozása343
Átmeneti metszés, fokozatos termőrebocsátás343
A termő-gyümölcsfák karbantartása344
Ifjítás, átoltás352
A termés gondozása355
A termőfelület mérése358
Köztestermesztés359
A köztestermesztés célja359
Közvetlenüül hasznot hajtó köztesnövények360
Közvetve hasznot hajtó köztesnövények361
Az almagyümölcsűek termesztése363
Az alma363
A körte374
A birs378
A naspolya379
A csonthéjas-gyümölcsűek termesztése380
Cseresznye380
Meggy383
Szilva385
Kajszi389
Őszibarack392
A héjasgyümölcsűek termesztése395
Mandula395
Dió397
Gesztenye400
Mogyoró401
A bogyósgyümölcsűek termesztése401
Köszméte402
Ribizke406
Málna408
Szeder414
Szamóca414
A gyümölcstermő tájak és az azokban telepíthető gyümölcsfajták420
Szőlőtermelés (Prohászka Ferenc)
A szőlőtermelés népgazdasági jelentősége427
A szőlő részei429
A szőlőtőke gyökérzete429
A szőlőtőke föld feletti részei431
Szaporítóanyag-előállítás a szőlő telepítéséhez433
Oltványkészítés434
Oltvány és vessző gyökereztetése438
A szaporítóanyag vermelés443
A szőlő telepítése444
A telepítési hely kiválasztása444
Talajvizsgálat446
Fajtakiválasztás447
Gyalogszőlő létesítése448
Gyümölcsfa mint szőlőköztes448
A talaj előkészítése449
Forgatás450
Homoktalajok szélkár elleni védelme451
A terület beosztása451
A szaporítóanyag előkészítése453
Az ültetés455
A szőlő támaszberendezése458
Új ültetésű, fiatal szőlők kezelése461
A termőszőlő kezelése461
Fedés461
Trágyázás462
Nyitás465
Metszés465
Harmatgyökerezés479
Metszés utáni munkák480
Tőkehiányok pótlása és a tőkék átoltása481
A hajtások kezelése489
Talajmunkák490
A szőlő betegségei és kártevői elleni védekezés491
A szőlőtermelés gépesítése506
A szüret és a szőlő feldolgozása510
Csemegeszőlő szüretelése510
Borszőlő szüretelése és sajtolása511
A must fokolása512
Fehér borok készítése513
Vörös- és sillerborok készítése514
Borkezelés515
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük515
Alkoholtartalom meghatározása517
A borok fejlődése és érése517
Alapvető pinceműveletek518
Javító pinceműveletek521
Borbetegségek522
Borhibák523
Melléktermékek felhasználása524
Szőlőtermelés a házikertben524
Alapvessző-telep kezelése526
Borvidékek, bortermőhelyek527
Táblázat 60 szőlőfajta jellemző tulajdonságairól538
Irodalom548
Tárgymutató550
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv