1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Emlékek a boldogházi tanyavilágról

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Jászboldogháza Község Önkormányzata
Kiadás helye: Jászboldogháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 415 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-06-0169-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor 2001-ben megalakult a Jászboldogházáról Elszármazottak Baráti Társasága (rövid neve: BOLDOGBT), melynek szinte minden tagja egykor a tanyán kezdte életét, elhatároztuk, hogy összegyűjtjük... Tovább

Előszó

Amikor 2001-ben megalakult a Jászboldogházáról Elszármazottak Baráti Társasága (rövid neve: BOLDOGBT), melynek szinte minden tagja egykor a tanyán kezdte életét, elhatároztuk, hogy összegyűjtjük tanyasi élményeinket. Akkor még nem is mértük fel, milyen nehéz feladatra vállakoztunk. Hamarosan rájöttünk, hogy erre nem vagyunk elegen. Nagyon lassan haladt a gyűjtés, pedig az első perctől nagy segítséget kaptunk Zrupkó Ferencné igazgató asszonytól és Orczi Imrénétől, az Ezüstkor Egyesület vezetőjétől, akik terjesztették és gyűjtötték az adatlapokat. 2002-ben pedig megalakult a Helytörténeti Kör Zrupkó Ferencné és Papp Izabella vezetésével. Így újabb lelkes támogatókat kaptunk. Olyan csapat jött össze, melynek tagjai jól ismerték a tanyavilágot. Volt köztük nyugdíjas tanácselnök, polgármester, tsz-vezető, kultúrfelelős. Előkerült az 1963-as térkép, az 1954-es választási névjegyzék. Ezek alapján sikerült az akkor még nagy számban meglévő tanyák azonosítása. Jöttek az emlékek, amiket meg lehetett vitatni, újra át lehetett élni. Miután 2004-ben elkészült az első, még nagyon hiányos munkapéldány; ennek hatására többen gyűjteni kezdték a régi fotókat, dokumentumokat, kérdezgették a még élő nagyszülőket, szülőket. Szaporodott az anyag.
Sajnos, mint mindig, az idő rövidenek bizonyult. Biztosan nagyon sok minden kimaradt még a könyvből, Lehet, hogy mások másképpen emlékeznek dolgokra, de hogy kinek van igaza, nem kívántam elbírálni. A visszaemlékezéseket mindig az adatközlő feltűntetésével jelenítetem meg. Ha tévedett, biztosan nem szándékos volt, kérem, nézze ezt el neki az olvasó. Az idő elhaladt, sokan már nem élnek, nem tudtunk mindenkor hozzátartozót felkutatni, illetve az ő emlékeik is halványodtak. Az vezérelt mindannyiunkat, hogy ha most nem dolgozzuk fel ezt a témát, később szinte lehetetlen lesz. Nem tudományos műről van szó, nem könyvtárakban, levéltárakban kutattunk, azt a szakemberekre bízzuk. Mi a saját megélt múltunkra emlékeztünk.
Sokat lehet leolvasni a fotókról is. Fontos a háttér, a mezítlábas iskolás gyerekek, az épületek, a ruhadivat. Vannak érdekes iratok: tanyaépítési tervrajzok, különböző igazolványok, adóívek, szerződések.

Veliczky Józsefné
(Koncsik Ilona) Vissza

Veliczky Józsefné

Veliczky Józsefné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Veliczky Józsefné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv