1.035.051

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak 2.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 116 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-16-6037-1
Megjegyzés: Tankönyvi száma: MK-6037-0.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Témakörök:
• Alapvető gazdasági számítások
• A gazdálkodáshoz kapcsolódó fogalmak és azok elemzése
• A vendéglátás gazdasági számításai

A következő szakképesítések alábbi tananyagegységeihez ajánljuk:
• Cukrász: 1427-06 Cukrászati adminisztrálás modul
• Szakács és vendéglős: 1429-06 Ügyviteli tevékenység végzése és 1464-06 Előkészítés modul

Tartalom

1. ALAPVETŐ GAZDASÁGI SZÁMÍTÁSOK 5
1.1. Bevezetés 5
Statisztika 8
1.2. Viszonyszámok 15
Dinamikus viszonyszám 16
Tervfeladat-viszonyszám 21
Tervteljesítési viszonyszám 23
Megoszlási viszonyszám 24
A viszonyszámok közötti összefüggések 27
1.3. Szakmai számítások 28
Az ám nettó és bruttó tömegének kiszámítása 28
Veszteségszámítás 28
Tömegnövekedéssel kapcsolatos számítások 28
Ismétlés 31

2. A GAZDÁLKODÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK
ÉS AZOK ELEMZÉSE 35
2.1. Bevétel 36
Bruttó bevétel 39
Nettó bevétel 39
2.2. Általános forgalmi adó 40
2.3. ELÁBÉ 47
2.4. Árrés 49
2.5. Költség 53
A költség fogalma 54
A költségek csoportosítása 55
A költségek nagyságát meghatározó tényezők 59
2.6. Eredmény 63
Az eredmény fogalma 63
Az eredmény nagyságára ható tényezők 65
Jövedelmezőség 66
Ismétlés 67

3. A VENDÉGLÁTÁS GAZDASÁGI SZÁMÍTÁSAI 71
3.1. A jövedelmezőséggel kapcsolatos mutatók 71
ELÁBÉ-szint 72
Árrésszint 73
Átlagos haszonkulcs 73
Költségszint 74
Eredményszint 76
Az áfabefizetési kötelezettség kiszámítása 76
A mutatók közötti összefüggések 78
3.2. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos mutatók 80
Intenzitási viszonyszám 80
Termelékenység 80
Átlagbér 82
Bérhányad és bérjellegű költséghányad 83
A munkabért terhelő levonások 84
Bérezési formák a vendéglátásban 88
3.3. Készletgazdálkodással kapcsolatos mutatók 90
A készletek nagyságát meghatározó tényezők 90
Átlagkészlet 91
A forgási sebesség mutatói 94
3.4. Árképzés 97
Az árképzés alapjai 98
Az ár felépítése 103
Lépcsőzetes árképzés 105
Az árképzés módszerei 106
Cukrászkészítmények árképzése 107
Ételek árképzése 107
Italok árképzése 109
Szolgáltatások árképzése 109
Ártájékoztatási kötelezettség 110
Ismétlés 112

IRODALOMJEGYZÉK 117

Sztruhár Krisztina

Sztruhár Krisztina műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sztruhár Krisztina könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak 2.
Állapot:
1.780 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv