1.034.164

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak 2.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 116 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-16-6037-1
Megjegyzés: 2. kiadás. Tankönyvi száma: MK-6037-0. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Témakörök:
• Alapvető gazdasági számítások
• A gazdálkodáshoz kapcsolódó fogalmak és azok elemzése
• A vendéglátás gazdasági számításai

A következő szakképesítések alábbi tananyagegységeihez ajánljuk:
• Cukrász: 1427-06 Cukrászati adminisztrálás modul
• Szakács és vendéglős: 1429-06 Ügyviteli tevékenység végzése és 1464-06 Előkészítés modul

Tartalom

1. ALAPVETŐ GAZDASÁGI SZÁMÍTÁSOK 5
1.1. Bevezetés 5
Statisztika 8
1.2. Viszonyszámok 15
Dinamikus viszonyszám 16
Tervfeladat-viszonyszám 21
Tervteljesítési viszonyszám 23
Megoszlási viszonyszám 24
A viszonyszámok közötti összefüggések 27
1.3. Szakmai számítások 29
Az ám nettó és bruttó tömegének kiszámítása 29
Veszteségszámítás 29
Tömegnövekedéssel kapcsolatos számítások 31
Ismétlés 33

2. A GAZDÁLKODÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK
ÉS AZOK ELEMZÉSE 35
2.1. Bevétel 36
Bruttó bevétel 39
Nettó bevétel 39
2.2. Általános forgalmi adó 40
2.3. ELÁBÉ 48
2.4. Árrés 50
2.5. Költség 54
A költség fogalma 55
A költségek csoportosítása 56
A költségek nagyságát meghatározó tényezők 60
2.6. Eredmény 64
Az eredmény fogalma 64
Az eredmény nagyságára ható tényezők 66
Jövedelmezőség 67
Ismétlés 68

3. A VENDÉGLÁTÁS GAZDASÁGI SZÁMÍTÁSAI 71
3.1. A jövedelmezőséggel kapcsolatos mutatók 71
ELÁBÉ-szint 72
Árrésszint 73
Átlagos haszonkulcs 73
Költségszint 74
Eredményszint 76
Az áfabefizetési kötelezettség kiszámítása 76
A mutatók közötti összefüggések 78
3.2. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos mutatók 80
Intenzitási viszonyszám 80
Termelékenység 80
Átlagbér 82
Bérhányad és bérjellegű költséghányad 83
A munkabért terhelő levonások 85
Bérezési formák a vendéglátásban 89
3.3. Készletgazdálkodással kapcsolatos mutatók 91
A készletek nagyságát meghatározó tényezők 91
Átlagkészlet 92
A forgási sebesség mutatói 95
3.4. Árképzés 98
Az árképzés alapjai 99
Az ár felépítése 104
Lépcsőzetes árképzés 106
Az árképzés módszerei 107
Cukrászkészítmények árképzése 108
Ételek árképzése 108
Italok árképzése 110
Szolgáltatások árképzése 110
Ártájékoztatási kötelezettség 111
Ismétlés 113

IRODALOMJEGYZÉK 116

Sztruhár Krisztina

Sztruhár Krisztina műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sztruhár Krisztina könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv