| A kereskedelem | 7 |
| Újratermelés folyamatai | 7 |
| Szükséglet-kereslet-kínálat-elosztás | 8 |
| A kereskedelem főbb feladatai | 10 |
| A kereskedelem tagozódása | 13 |
| A vendéglátás feladatai és jelentősége | 16 |
| A vendéglátás főbb tevékenységi körei | 16 |
| A vendéglátás szakmai ágai | 18 |
| A vendéglátás helye a népgazdaságban | 18 |
| Vállalkozások - a gazdálkodás alapegységei | 19 |
| Magánkereskedelem, magánvendéglátás | 19 |
| Korlátolt felelősségű társaság | 19 |
| Gazdasági társaságok | 21 |
| A tőkemozgás meggyorsítása | 21 |
| A privatizáció | 22 |
| A vendéglátó vállalkozások környezete | 23 |
| Környezeti elemek | 23 |
| A gazdasági környezet helye és a piac | 23 |
| A vállalkozások tervezése, kapcsolat az üzletpolitikával | 25 |
| A tervezés | 25 |
| Az üzletpolitika | 27 |
| Statisztikai alapismeretek | 29 |
| A statisztika fogalma és feladatai | 29 |
| A statisztikai sokaság ismérve | 29 |
| A statisztikai sorok | 30 |
| A statisztikai táblák | 31 |
| Viszonyszámok | 32 |
| Középértékek | 38 |
| A grafikonok | 40 |
| A számításokban szereplő fontosabb gazdasági mutatók és rövidítések | 41 |
| Az értékesítés mutatószámai | 41 |
| Az anyagfelhasználás, az ár és az árrés mutatószámai | 41 |
| Beszerzés és a készletezés mutatószámai | 42 |
| A költséggazdálkodás mutatószámai | 43 |
| A jövedelmezőség mutatószámai | 43 |
| Használt rövidítések | 43 |
| A vállalkozások értékesítő tevékenységének elemzése | 44 |
| Az értékesítési terv szerepe | 44 |
| Az árbevétel nagyságát meghatározó tényezők | 45 |
| A prognosztizálás folyamata | 46 |
| A vállakozások termelőtevékenységének elemzése | 49 |
| A vendéglátóipari termelés jellemzői | 49 |
| A termelés célja | 49 |
| A termelés előfeltételei | 50 |
| A termelés és az értékesítés kapcsolata | 50 |
| A vállalkozás beszerzési és készletezési tevékenységének elemzése | 52 |
| A beszerzései formák és módok | 52 |
| A beszerzési elképzelések mutató rendszám rendszere | 53 |
| Készletek fogalma, szerepe | 53 |
| A készletek csoportosítása | 53 |
| A készlet nagyságát meghatározó tényező | 55 |
| A készletezési tevékenység elemzése | 55 |
| A készletprognosztizálás általános fogalma | 57 |
| A vállakozás ár- és árrésgazdálkodása | 58 |
| Az ár - árgazdálkodás | 58 |
| Az árré | 60 |
| A vállalkozás költséggazdálkodása | 61 |
| A költség és a kiadás | 61 |
| A költségek csoportosítása | 61 |
| A költségelemzés módszerei | 65 |
| A vállakozás munkaügyi gazdálkodása | 67 |
| A munkaügyi gazdálkodás jelentősége | 67 |
| A termelékenység | 67 |
| A létszámszükséglet meghatározása | 68 |
| A bérgazdálkodás - bérrendszerek | 69 |
| A vendéglátó vállakozások eszközszükséglete | 70 |
| A fejlesztés célkitűzései | 70 |
| A fejlesztés elemei | 71 |
| A vállalkozás jövedelmezősége | 75 |
| A jövedelmezőség alapfogalmai | 75 |
| A nyereségképződés menete | 76 |
| A nyereség elemzése | 77 |
| A vállalkozások pénzügyi gazdálkodása | 78 |
| A pénzügyi gazdálkodás helye és szerepe | 78 |
| A pénzáramlás alapfogalma | 78 |
| A hitelkapcsolatok | 80 |
| A hitelfajták | 80 |
| A hitelkérelem | 81 |
| Költségvetési feladatok | 82 |
| Ellenőrző kérdések | 84 |