| Az üzletek helye és szerepe a vendéglátásban | 11 |
| Az üzemeltetés általános szabályai | 11 |
| A hagyományos üzletek | 12 |
| Nyitás előtti feladatok | 12 |
| Nyitvatartás alatti feladatok | 17 |
| Zárási feladatok | 19 |
| Önkiszolgáló értékesítés szervezése | 20 |
| A nyitás előkészítésének feladatai | 20 |
| Az önkiszolgáló üzletek nyitvatartási idő alatti feladatai | 21 |
| Az önkiszolgáló üzletek zárási feladatai | 21 |
| Kiegészítő szolgáltatások | 21 |
| Az üzletek kapcsolatrendszere | 22 |
| Kapcsolat a szállítókkal | 22 |
| Kapcsolat a vendégekkel | 22 |
| Kapcsolat a versenytársakkal | 22 |
| Az üzletek működése | 23 |
| Az üzletek létesítése | 23 |
| Az üzemeltetés tárgyi feltételei | 25 |
| Az üzlethelyiségek | 25 |
| Az üzletek gépi berendezése | 30 |
| Az üzemeltetés személyi feltételei | 34 |
| Szakképesítési előírások | 35 |
| Feladat - munkamegosztás - önállóság | 35 |
| Tulajdonosi feladatok | 36 |
| Munkavállalói feladatok | 36 |
| A vállalkozás értékesítő tevékenysége | 37 |
| Az értékesítő tevékenység szerepe | 37 |
| Az értékesítési módok | 38 |
| Hagyományos értékesítés | 38 |
| Az önkiszolgáló értékesítés | 40 |
| Automata-értékesítés | 43 |
| Az értékesítés formái | 44 |
| Étlap szerinti értékesítés | 44 |
| Menürendszerek | 44 |
| Kötelező fogyasztás | 44 |
| Társasrendezvények | 44 |
| Az üzleten kívüli értékesítés formái | 45 |
| Vendéglátóipari szolgáltatások | 46 |
| Szórakoztatás | 46 |
| Kényelmi szolgáltatások | 48 |
| Szerviztevékenység | 48 |
| Üzletprofilok és üzlettípusok | 49 |
| Éttermek és vendéglők | 50 |
| A gyorsétkezőhelyek | 52 |
| Cukrászda, cukrászati szaküzletek | 53 |
| Eszpresszók | 54 |
| Italüzletek | 55 |
| Szórakozóhelyek | 56 |
| Vendéglátó üzletek osztályba sorolása | 57 |
| Az üzleti választék kialakítása és közlése | 58 |
| A választékkal szemben támasztott követelmények | 58 |
| A választékközlés módszerei | 59 |
| A vállalkozás beszerző tevékenysége | 62 |
| A beszerzés, mint komplex tevékenység | 62 |
| Beszerzési döntések | 63 |
| Beszerzési módok | 64 |
| A beszerzés mennyiségének és összetételének meghatározása | 67 |
| A vállalkozás raktározó-beszerző tevékenysége | 71 |
| A készletezés általános szervezése | 71 |
| A raktározás folyamata | 72 |
| Az áruátvétel | 72 |
| A tárolás | 76 |
| Tárolási módok | 77 |
| Halmazos tárolás | 77 |
| Polcos tárolás | 78 |
| Ömlesztett tárolás | 78 |
| Különleges tárolás | 79 |
| A szakszerű tárolás | 79 |
| A raktározás feltételei | 82 |
| A raktározás helyiségei | 82 |
| A raktározás technikai eszközei | 84 |
| A raktározás személyi feltételei | 86 |
| A vállalkozás termelő tevékenysége | 86 |
| A termelés célja, folyamatai | 86 |
| A nyersanyag előkészítése | 87 |
| A nyersanyag elkészítése | 87 |
| Befejező műveletek | 88 |
| A termelést kiegészítő folyamatok | 89 |
| A termelés és az értékesítés kapcsolata | 90 |
| A termelés feltételei | 91 |
| A vendégek igényei (kereslet) | 91 |
| Az áru (nyersanyag) | 91 |
| Belső kapcsolatok | 92 |
| A termelés eszközszükséglete | 92 |
| A termelésben részt vevő munkaerő | 94 |
| A termelési feltételek összhangjának biztosítása | 94 |
| A termelés szervezése | 95 |
| Az üzleti főzőkonyhák tevékenységének szervezése | 95 |
| Az üzleti befejező konyhák tevékenységének szervezése | 95 |
| Az üzleti felmelegítő, tálaló konyhák tevékenységének szervezése | 96 |
| Az üzleti hidegkonyha | 96 |
| A konyhai cukrászat tevékenységének szervezése | 96 |
| A melegkonyhához kapcsolódó kávékonyha tevékenységének szervezése | 96 |
| Egyéb üzleti termelőhelyek tevékenységének szervezése | 97 |
| Az áruforgalmi tevékenységet szolgáló főbb eszközcsoportok | 98 |
| Állóeszközök | 98 |
| Az állóeszköz fogalma | 98 |
| Az állóeszközök fajtái | 99 |
| Az értékcsökkenés | 99 |
| Fogyóeszközök | 100 |
| A fogyóeszköz fogalma | 101 |
| Textíliák | 102 |
| Munka- és védőruhák | 102 |
| Göngyölegek | 102 |
| Segédanyagok | 106 |
| Élelmi anyagok | 106 |
| Az élelmi anyagok készültségi foka | 107 |
| Romlandó és tartósított élelmi anyagok | 107 |
| Idénycikkek és a folyamatosan beszerezhető élelmi anyagok | 108 |
| Az eszközök beszerzésének folyamata | 108 |
| Állóeszközök állományának bővítése | 108 |
| Fogyóeszköz beszerzése | 108 |
| Segédanyagok beszerzése | 109 |
| Az üzleti vagyonvédelem | 110 |
| A veszteségek keletkezésének okai | 110 |
| Vendéglátóipari veszteségek | 111 |
| Leltárhiány | 111 |
| Károkozás | 112 |
| Veszteségek az üzleti munka folyamán | 112 |
| Veszteségek a beszerzésnél | 112 |
| Veszteségek a raktározásnál | 113 |
| Veszteségek a termelésnél | 114 |
| Veszteségek az értékesítésnél | 115 |
| A vállalkozó üzletvezetői tevékenysége | 117 |
| A vezetés fogalma és célja | 117 |
| Az ellenőrzés | 119 |
| Vállalkozói képességek | 119 |
| A vállalkozó személye és a vezetés stílusa | 120 |
| Erkölcs és illem a vendéglátásban | 120 |
| A vendéglátó etika tárgya | 120 |
| A kereskedelem sajátos jellege | 121 |
| Az erkölcsi viszonyok és az érdekek | 123 |
| Az elemi erkölcsi normák | 123 |
| A kereskedő morális személyiségjegyei | 125 |
| Tisztaság, gondozott külső, bizalomkeltő megjelenés | 128 |
| A modor | 128 |
| Beszédkészség | 129 |
| Az udvariasság | 129 |
| Segítőkészség | 130 |
| Türelem, önuralom | 130 |
| Őszinteség | 130 |
| Tapintat | 131 |
| A kereskedelem etikai helyzete | 131 |
| Az eladói magatartás, viselkedési szabályok | 131 |