| Kiadó: | Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 164 oldal |
| Sorozatcím: | Idegenvezetőképző tanfolyam |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Megjelent 370 példányban. |
| Gazdasági alapfogalmak | 3 |
| A szükségletek fogalma, csoportosítása | 3 |
| A szükségletek kielégítése | 5 |
| A gazdasági tevékenység | 7 |
| A kereslet szerepe a vendéglátó piacon | 8 |
| A népgazdaság és ágai | 11 |
| A kereskedelem jelentősége | 18 |
| A kereskedelem társadalmi jelentősége | 18 |
| A kereskedelem gazdasági jelentősége | 20 |
| A kereskedelem tagozódása | 22 |
| A vendéglátás gazdálkodási alapegységei | 23 |
| Az állami vállalat | 23 |
| Az állami vállalatok irányítása | 24 |
| A vendéglátó vállalatok irányítása | 27 |
| A szövetkezetek irányítása | 28 |
| A vendéglátó vállalat felépítése | 29 |
| Az üzletek szervezeti felépítése | 30 |
| Vendéglátó üzletkörök | 31 |
| Üzlettípusok | 34 |
| Az üzletek osztálybasorolása | 39 |
| A szálloda funkciói | 42 |
| A szálláshelyek fajtái | 45 |
| A szállodák rendeltetés szerinti csoportosítása | 46 |
| Nemzetközi szállodaláncok | 49 |
| Férőhelyfoglalási szervezetek | 51 |
| A szállodai szervezet és szolgáltatásai | 53 |
| A szállodai szervezet | 53 |
| Szállodai munkakörök | 55 |
| A szállodák és utazási irodák kapcsolata | 61 |
| Szállodai számlázás | 62 |
| A számla kiállítása és kezelése | 64 |
| A szállodák kárfelelőssége | 66 |
| A szállodák osztálybasorolása | 72 |
| A vendéglátó árképzés | 76 |
| Az ár fogalma, gazdasági szerepe | 76 |
| Árrendszer, ártípusok | 78 |
| Az árformák fogalma | 80 |
| Árformák a vendéglátásban | 81 |
| A szolgáltatások ára | 84 |
| A vendéglátó üzlet tevékenysége | 88 |
| Az értékesítés | 88 |
| Értékesítési módok | 89 |
| Értékesítési rendszerek | 92 |
| az értékesítés helye | 95 |
| A vendéglátó üzlet szervezeti felépítése | 96 |
| A vopnalas szervezet | 96 |
| A funkckonális szervezet | 98 |
| A vendéglátó üzletek kárfelelőssége | 99 |
| Felszolgálási alapismeretek | 102 |
| Felszolgálási módok | 102 |
| Terítési módok | 104 |
| Az étlap | 107 |
| Az itallap | 110 |
| Ételfelszolgálási alapfogalmak | 111 |
| Italfelszolgálási alapfogalmak | 113 |
| A borok felszolgálása | 113 |
| Egyéb szeszes italok felszolgálása | 115 |
| A fogadások lebonyolítása | 116 |
| A koktélpartik lebonyolítása | 119 |
| Ültetési rend | 119 |
| Étel- és italkínálat | 121 |
| A magyar konyha | 121 |
| Nemzetek konyhái | 125 |
| A francia konyha | 126 |
| Az orosz konyha | 130 |
| A lengyel konyha | 133 |
| A csehszlovák konyha | 135 |
| Az osztrák konyha | 136 |
| A jugoszláv konyha | 137 |
| Az olasz konyha | 139 |
| A német konyha | 141 |
| A svájci konyha | 143 |
| Az angol konyha | 143 |
| A Közel-Kelet és Észak-Afrika konyhája | 146 |
| Az étrend összeállítása | 147 |
| Az italajánlás általános szempontjai | 149 |
| A bor helye az étrendben | 150 |
| Az idegenvezető jogai a vendéglátó helyeken | 152 |
| Függelék - hazánk borvidékei | 154 |
| Felhasznált irodalom | 159 |