kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 404 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-220-901-X |
| Megjegyzés: | 1-3. kötet egybekötve. Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| 1. kötet | |
| Hogyan tanulj ebből a könyvből? | 3 |
| Mi a vendéglátás? | 5 |
| A vendéglátás lényege és feladatai | 6 |
| A háztartási munka megkönnyítése | 8 |
| A vendéglátás szerepe a korszerű táplálkozás elterjesztésében | 9 |
| Új fogyasztói szokások kialakítása és a vendéglátás hagyományainak ápolása | 11 |
| A vendéglátás népgazdasági előnyei | 12 |
| A szabad idő, a turizmus és a vendéglátás kapcsolata | 13 |
| A vendéglátás tevékenysége | 15 |
| A vendéglátás árubeszerzési tevékenysége | 15 |
| A vendéglátás termelőtevékenysége | 15 |
| A vendéglátás értékesítési és szolgáltató tevékenysége | 16 |
| A vendéglátás szakágazati felosztása | 19 |
| Kereskedelmi vendéglátás | 19 |
| Munkahelyi vendéglátás | 21 |
| A vendéglátás szerepe a lakosság élelmiszer-ellátásában | 22 |
| A vendéglátás és az idegenforgalom | 23 |
| Az élelmiszer-kereskedelem és más szervezetek vendéglátó tevékenysége (Kiegészítő anyag) | 27 |
| Szép szakmánk: a vendéglátás (Összefoglalás) | 29 |
| Gondolkozz és válaszolj! | 29 |
| Figyeld meg a következőket, és végezd el a feladatokat! | 30 |
| Olvasd el! | 30 |
| A vendéglátás dolgozói | 31 |
| Általános követelmények | 32 |
| A legfontosabb: a kapcsolatteremtés | 36 |
| Alapvető embertípusok | 39 |
| Ilyen legyen a jó felszolgáló, eladó, szakács és cukrász! | 45 |
| Az értékesítési dolgozók iránti sajátos követelmények | 45 |
| A termelési dolgozók iránti sajátos követelmények | 51 |
| A dolgozó gondolatvilága | 55 |
| Politika | 56 |
| Jog | 57 |
| Erkölcs | 58 |
| Tudomány | 60 |
| Művészet | 61 |
| Esztétika a vendéglátásban (kiegészítő anyag) | 63 |
| A vendéglátásban is a legfontosabb: a dolgozó ember! (Összefoglalás) | 67 |
| Próbálj meg válaszolni a következő kérdésekre! | 68 |
| Lapozd át a II. fejezetet, és oldd meg a következő feladatokat! | 69 |
| Olvasnivaló | 69 |
| A vendéglátás helye: az üzlethálózat | 70 |
| A vendéglátó üzlethálózat feladatai | 72 |
| Napi feladatok | 73 |
| Szórakoztatási feladatok | 75 |
| Szállodai feladatok | 76 |
| Az üzlethálózat főbb jellemzői | 77 |
| Az osztályba sorolás | 77 |
| Szakjelleg és típus | 77 |
| A vendéglátás termelőüzemei | 84 |
| Önálló termelőüzemek | 85 |
| A vendéglátó üzem termelőrészlegei | 86 |
| A hálózatfejlesztés alapelvei (Kiegészítő anyag) | 88 |
| A vendéglátás alapegysége: az üzlet (Összefoglalás) | 90 |
| Kérdezünk - válaszolj! | 91 |
| Meg tudod-e oldani? | 92 |
| Kiegészítő olvasmányok | 92 |
| Az üzleti és üzemi munkaszervezés | 93 |
| A munkafolyamatok | 94 |
| Árubeszerzés és raktározás | 96 |
| Termelés | 97 |
| Értékesítés és szolgáltatás | 98 |
| Az üzleti és az üzemi szervezet | 100 |
| Vonalas szervezet | 101 |
| Funkcionális szervezet | 101 |
| A szervezési munka fontosabb alapelvei | 103 |
| A szervezés felosztása és szakaszai | 103 |
| A termelés és az értékesítés megszervezése | 105 |
| A munkahely megszervezésének alapelvei | 109 |
| Üzlet- és üzemvezetés (Kiegészítő anyag) | 113 |
| Mindannyiunk feladata: a munka jó megszervezése! (Összefoglalás) | 114 |
| Tudsz-e válaszolni ezekre a kérdésekre? | 115 |
| Gondolkozz és oldd meg! | 115 |
| Jó lenne, ha elolvasnád! | 115 |
| Ügyviteli tudnivalók | 116 |
| Szükség van az ügyvitelre! | 116 |
| Az üzlet vagyoni helyzetét befolyásoló gazdasági események | 117 |
| Az eszközök változásának nyilvántartása | 127 |
| A termelés nyilvántartása és elszámoltatása | 128 |
| A norma (kalkuláció) szerinti anyagfelhasználás | 128 |
| A tényleges anyagfelhasználás | 132 |
| Az értékesítés nyilvántartása és elszámoltatása | 134 |
| Bizonylatolás pénztárgépen | 134 |
| Bizonylatolás előrenyomott blokkokkal | 135 |
| Bizonylatolás franciablokkal | 136 |
| A helyes bizonylatolás ellenőrzése az üzletben | 137 |
| Az üzleti vagyon felmérése: a leltározás | 138 |
| A vagyonmegállapító leltár | 138 |
| Az elszámoltató leltár | 139 |
| A leltározás művelete | 139 |
| Állóeszközök, fogyóeszközök nyilvántartása és elszámoltatása | 143 |
| A dolgozók anyagi felelőssége | 145 |
| Az üzleti és a központi ügyvitel kapcsolata (Kiegészítő anyag) | 146 |
| Forgalmi jelentés | 146 |
| Pénztárjelentés | 148 |
| Nekünk segít az adminisztráció és az ügyvitel! (Összefoglalás) | 151 |
| Kérdezünk - válaszolj! | 152 |
| Jobban megismered az ügyvitel lényegét, ha megoldasz néhány feladatot! | 152 |
| Táblák és ábrák jegyzéke | 154 |
| Fontosabb forrásmunkák | 155 |
| Tárgymutató | 156 |
| 2. kötet | |
| A vendéglátás fejlődése és fejlesztése | 3 |
| A vendéglátás rövid története | 3 |
| A magyar vendéglátás kialakulásáról | 3 |
| Vendéglátásunk fejlődése a felszabadulás után | 7 |
| Jellemző irányzatok | 10 |
| Korszerűség a vendéglátásban | 11 |
| Nem mindig a legújabb a legkorszerűbb! | 12 |
| Az általános felhasználhatóság követelménye | 13 |
| Kulturáltságot a gyakorlati munkába! | 14 |
| Néhány példa | 15 |
| A vendéglátás fejlesztése | 16 |
| Az étkezési lehetőségek bővítése | 16 |
| A vendéglátás a korszerű táplálkozásért | 20 |
| Területenként differenciált fejlesztés | 22 |
| A vendéglátás további fejlődése | 24 |
| A kapitalista és a szocialista vendéglátás (Kiegészítő anyag) | 24 |
| A tőkés országok vendéglátása | 24 |
| A szocialista vendéglátás | 26 |
| A vendéglátás múltja és jövője (Összefoglalás) | 29 |
| Válaszolj rá! | 29 |
| Próbáld meg Te is! | 30 |
| Irodalmi ajánlatunk | 30 |
| A vendéglátás iránti kereslet | 31 |
| Mi a kereslet? | 31 |
| A jövedelem hatása a vendéglátás iránti keresletre | 34 |
| Az árak és a vendéglátás iránti kereslet összefüggései | 38 |
| A népesedési viszonyok és a vendéglátás iránti kereslet összefüggései | 40 |
| A foglalkoztatottság szerepe a vendéglátás iránti kereslet alakulásában | 43 |
| A fogyasztói szokások hatása a vendéglátás iránti keresletre | 45 |
| A vendéglői étkezés gyakorisága | 49 |
| A kereslet megismerésének módszere: piackutatás az üzletben | 54 |
| Amíg az igényből kereslet lesz (Összefoglalás) | 54 |
| Próbálj feleletet adni a következő kérdésekre! | 56 |
| Néhány érdekes feladat | 57 |
| A vendéglátás kínálata és forgalma | 58 |
| A kínálat | 58 |
| Áruk és szolgáltatások | 58 |
| A választék | 61 |
| A reklám | 65 |
| A forgalom | 68 |
| A forgalom terjedelme | 68 |
| A forgalom növekedési üteme | 71 |
| A forgalom szerkezete | 76 |
| Idényszerűség | 84 |
| A forgalom területenkénti alakulása | 89 |
| Az üzleti munka: csapatjáték! | 96 |
| Az árukínálat és a szolgáltatások bevétele: a forgalom | 97 |
| Várjuk válaszodat! | 99 |
| A gyakorlat mesterré tesz! | 100 |
| Egy kis irodalom | 100 |
| Árképzés az üzletben | 101 |
| Az árak tartalma | 101 |
| Az ár eltér az értéktől | 101 |
| Az árrendszer | 102 |
| Az ármegállapítás lényege | 105 |
| A vendéglátás árait meghatározó tényezők | 107 |
| Az eladási árak kiszámítása | 109 |
| Az ételek árképzése a kereskedelmi vendéglátásban | 109 |
| A munkahelyi vendéglátás ételárképzése | 117 |
| Az italok árképzése | 118 |
| A szolgáltatások árának megállapítása | 123 |
| Árengedmények | 124 |
| Kalkulációs hibák a gyakorlatban | 126 |
| Néhány fontosabb rendelkezés | 127 |
| Árformák (Kiegészítő anyag) | 127 |
| A vendég és az üzlet közös érdeke: a helyes árképzés (Összefoglalás) | 129 |
| Tudsz-e válaszolni? | 130 |
| Egy kis házi feladat | 131 |
| Szakirodalom | 131 |
| Táblázatok és ábrák jegyzéke | 132 |
| Fontosabb forrásmunkák | 134 |
| Tárgymutató | 135 |
| 3. kötet | |
| Gazdálkodás az üzletben | 3 |
| Bevétel vagy forgalom? | 5 |
| Az árrés | 8 |
| A költségek | 11 |
| Az eredmény | 17 |
| Üzemgazdasági mutatók | 19 |
| Termelékenység | 21 |
| Árrésszínvonal | 25 |
| Költségszínvonal | 29 |
| Eredményszínvonal | 31 |
| Bérezési formák | 35 |
| Az üzleti forgalom tervezése (Kiegészítő anyag) | 41 |
| Te is gazdálkodj okosan! (Összefoglalás) | 44 |
| Kérdéseink | 46 |
| Oldd meg! | 47 |
| Ajánlott irodalom | 47 |
| A vendéglátás szervezeti és irányítási rendszere | 48 |
| A vendéglátás szervezési elvei | 49 |
| A vendéglátás országos szervezete | 52 |
| Állami vendéglátás | 54 |
| Szövetkezeti vendéglátás | 58 |
| A vendéglátó vállalat szervezete | 58 |
| Kétágú szervezet | 61 |
| Háromágú szervezet | 62 |
| A szövetkezet szervezete | 65 |
| A vendéglátás helye a népgazdaságban és a kereskedelemben | 66 |
| A vendéglátás irányítási és felügyeleti rendszere (Kiegészítő anyag) | 69 |
| A vendéglátás országos irányítása | 70 |
| A vendéglátás területi irányítása | 71 |
| Az üzletek irányítása | 71 |
| A vendéglátó szervezetek versenye (Kiegészítő anyag) | 73 |
| A jól működő vendéglátás (Összefoglalás) | 75 |
| Mi a helyes válasz? | 76 |
| Az utolsó feladatok | 76 |
| Ne csukd be még a könyvet! | 77 |
| Példatár | 79 |
| Táblák és ábrák jegyzéke | 95 |
| Fontosabb forrásmunkák | 96 |
| Tárgymutató | 97 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.