| Bevezetés | 9 |
| A vendéglátás fogalma | 11 |
| A vendéglátás rövid története | 13 |
| A vendéglátás korai szakasza | 13 |
| A 19-20. századi vendéglátás | 16 |
| A vendéglátás helyzete a II. világháború után | 17 |
| A magyar vendéglátás jelenlegi helyzete | 18 |
| A vendéglátó szakmai ismeret alapjai | 21 |
| A vendéglátás feladatai | 21 |
| Egy adott területen lakók ellátásával kapcsolatos feladatok | 21 |
| A turizmusban részt vevők ellátása | 22 |
| A vendéglátás jelentősége | 22 |
| A vendéglátás gazdasági jelentősége | 23 |
| A vendéglátás társadalmi jelentősége | 23 |
| A vendéglátás tevékenysége | 24 |
| A vendéglátás fő tevékenységi körei | 25 |
| A főtevékenységhez kapcsolódó tevékenységek | 41 |
| A vendéglátás tárgyi feltételei | 43 |
| A vendéglátó üzletek | 43 |
| Az üzletek csoportosítása üzletkör szerint | 44 |
| Az üzletek csoportosítása típusok, kategóriák szerint | 51 |
| Az üzletek helyiségei, berendezési, felszerelési tárgyai | 53 |
| A vendéglátó tevékenység személyi feltételei | 61 |
| A különböző tevékenységekhez kapcsolódó munkakörök | 61 |
| A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók | 62 |
| A termelés dolgozói | 62 |
| Az értékesítés és a szolgáltatás dolgozói | 63 |
| Az ügyviteli dolgozók | 65 |
| A műszaki dolgozók | 65 |
| A vezetők | 65 |
| Alkalmassági feltételek | 65 |
| Egészségügyi alkalmasság | 66 |
| Jellembeli követelmények | 67 |
| Szakmai követelmények | 68 |
| Különleges követelmények | 69 |
| A munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezések | 69 |
| A munkaviszony létesítése, a munkaszerződés | 69 |
| A munkaviszony módosítása, megszűnése, megszüntetése | 70 |
| A munkáltató kötelességei | 71 |
| A munkavállaló kötelességei | 72 |
| A vendéglátás és a turizmus | 73 |
| A turizmus fogalma | 73 |
| A turizmus jelentősége | 74 |
| A turizmus gazdasági jelentősége | 75 |
| A turizmus kulturális és politikai jelentősége | 75 |
| A turizmus szociális és egészségügyi jelentősége | 76 |
| A turizmus formái | 76 |
| A turizmus földrajzi szempontból | 76 |
| A turizmus célja szerinti csoportosítás | 78 |
| A turizmusban részt vevők száma szerinti csoportosítás | 81 |
| A tartózkodás időtartama szerinti csoportosítás | 81 |
| Aktív és passzív turizmus | 59 |
| A turizmus feltételeinek biztosítása | 82 |
| A turizmus szervezete | 83 |
| Utazási irodák | 83 |
| Utazási ügynökségek | 84 |
| Idegenforgalmi szolgáltató irodák | 84 |
| Utazásszervező, közvetítő tevékenység | 84 |
| A vagyoni biztosíték | 85 |
| Szállodai alapismeretek | 87 |
| A szálláshelyek csoportosítása rendeltetésük szerint | 87 |
| Szálloda | 88 |
| Gyógyszálloda | 89 |
| Wellness szálloda | 90 |
| Garniszálloda | 90 |
| Apartman szálloda | 90 |
| Panzió (fogadó) | 91 |
| Kemping | 91 |
| Üdülőház | 91 |
| Turistaszálló | 91 |
| Ifjúsági szálló | 91 |
| A szálláshelyek csoportosítása színvonaluk szerint | 92 |
| Az osztályba sorolással kapcsolatos előírások | 92 |
| A szállodák osztályba sorolásának feltételei | 93 |
| A panziók osztályba sorolásának feltételei | 94 |
| A kempingek osztályba sorolásának feltételei | 94 |
| Az üdülőházak osztályba sorolásának feltételei | 94 |
| A turistaszállók osztályba sorolásának feltételei | 95 |
| Az ifjúsági szállók osztályba sorolásának feltételei | 95 |
| A fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolási követelményei | 95 |
| A falusi szálláshely keretében hasznosított magánszálláshelyek minősítési feltételei | 95 |
| A szállodák főbb helyiségei | 96 |
| A vendégfogadás és elszállásolás helyiségei | 96 |
| Az ellátás helyiségei | 98 |
| Az egyéb szolgáltató tevékenységek helyiségei | 99 |
| A járulékos funkciók helyiségei | 99 |
| A szállodai tevékenység főbb munkakörei | 100 |
| A szállodai menedzsment | 100 |
| Földszinti munkakörök (front office) | 101 |
| Emeleti munkakörök | 101 |
| Vezetési és szervezési alapismeretek | 103 |
| A vezető szerepe | 104 |
| Vezetői képességek | 105 |
| Veleszületett képességek | 105 |
| Tanult ismeretek | 106 |
| A tulajdonos és a menedzser | 106 |
| A vezetővel szembeni követelmények | 106 |
| A munkaszervezés alapjai | 107 |
| Az üzlet szervezete | 108 |
| Az egyszerű szervezet | 109 |
| A lineáris-funkcionális szervezet | 109 |
| Kommunikációs alapismeretek | 112 |
| A kommunikáció fogalma, formái | 112 |
| Az üzleti kommunikáció alapvető eszközei | 114 |
| Kommunikáció a vendégekkel | 119 |
| A vendégkör | 119 |
| Személyiségtípusok, vendégtípusok | 120 |
| Kapcsolatteremtés a vendégekkel | 125 |
| A vendégek kiszolgálásával kapcsolatos szabályok | 126 |
| A vendégek érdekvédelmének rendszere | 127 |
| Az értékesítés ellenőrzése | 127 |
| A vendégek panaszainak, észrevételeinek, reklamációinak intézése | 128 |
| Marketing alapismeretek | 130 |
| A vendéglátás piaci környezete, a gazdasági verseny | 130 |
| A marketing alapfogalmai | 130 |
| A marketing részterületei és a marketing-mix | 131 |
| A passzív marketing | 132 |
| Az aktív marketing | 133 |
| A reklám | 136 |
| A vendéglátás speciális reklámeszközei | 137 |
| Szállodai reklámtevékenység | 139 |
| Idegenforgalmi reklámtevékenység | 139 |
| Munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelem | 141 |
| Munkavédelem | 141 |
| A munkaadók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 141 |
| A munkavállalók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 142 |
| Védőruhák, védőeszközök | 143 |
| Munkavédelmi oktatás | 143 |
| Balesetvédelem | 144 |
| Tűzvédelem | 145 |
| Tűzvédelmi szabályzat készítése | 145 |
| A tűzmegelőzéssel, tűzoltással kapcsolatos feladatok | 146 |
| Néhány különleges tűzrendészeti kérdés | 146 |
| Környezetvédelem a vendéglátásban | 147 |
| Függelék | 151-171 |