1.034.150

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó üzletvezetők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A vendéglátóiparban az első olyan jellegű könyv, amely összefoglalja az állami és szövetkezeti vendéglátóipar gyakorlati tudnivalóit. A könyv nemcsak az üzletvezetők számára jelent segítséget, hanem útmutatást nyújt a vállalati központban dolgozóknak és a tanácsok kereskedelmi osztályainak, valamint az ellenőrző szerveknek.
Bemutatja a vendéglátás szervezetét, s az egyes ellenőrző szervek hatáskörét. Ismerteti az üzlet tevékenységének tárgyát,a működési engedélyeket, a nyitvatartás lehetőségeit.
Részletesen tárgyalja a tervezés és elemzés módszereit az üzletekben. Nagy segítséget nyújt az üzletek áruforgalmi munkájához, az árubeszerzés és áruátvételre vonatkozóan. Gyakorlati tanácsokat ad a helyes üzemeltetésre, az üzletvezető mindennapi teendőivel kapcsolatban.

Tartalom

Előszó3
A vendéglátós szervezete, ellenőrzése5
A vendéglátás tagozódása5
A Belkereskedelmi Minisztérium szakfelügyeleti jogköre6
Az Állami Kereskedelmi Felügyelet (ÁKF) ellenőrzési jogköre9
A tanácsi vb. kereskedelmi osztályok vendéglátóipari hatásköre11
Egyéb ellenőrző szervek11
A panaszkönyv14
A vendéglátó üzlet működésének igazgatási szabályai17
Az üzlet tevékenységének tárgya17
Működési engedély23
A vendéglátó üzletek nyitvatartása27
Üzleti szabályzat28
Tervezés, elemzés a vendéglátóiparban31
Áruforgalmi tervezés31
Munkaügyi tervezés37
Létszámtervezés38
Alapbér megtervezése39
Pótlék, túlóra tervezése41
Jutalék tervezése42
Állományi béralap44
Állományon kívüli munkabér45
Tervlebontás45
Tervek ellenőrzése46
Béralapterv46
Termelékenység47
Egyéb költségek48
Vállalati munkaügyi terv vázlata49
Üzemeltetés53
Árubeszerzés és átvétel53
Az áru beszerzésének módja53
Áruátvétel54
Göngyölegforgalom59
Az üzletvezető és a vendég63
Az étlap65
Az üzlet takarítása69
Az üzletvezető és a konyhafőnök71
Az üzletvezető egy napja73
A tanuló75
Az üzem dolgozói78
Kapcsolat az adminisztrációval80
A gazdálkodásról81
Vendéglátóipari üzlettípusok82
Vendéglő83
Büfék86
Kávéház86
Eszpresszó87
Bár, éjszakai zenés-táncos szórakozóhelyek87
Cukrászda87
Elsősorban italfogyasztásra berendezett üzletek88
Árrendszer a vendéglátóiparban91
A vendéglátóipari üzletek osztályba sorolása91
Az ételek ármegállapítása96
Italárak114
Egyéb cikkek árai117
Asztali fogyasztás119
Zenés árak121
Belépődíj123
Rendezvények124
Kisvendéglő és kiscukrászda árképzése124
Beszerzési ár127
Tisztítási veszteség134
Árlapokra vonatkozó előírások136
Ruhatári díj136
Számla-kötelezettség136
Árak kerekítése137
Szórakoztató játékok díja137
Turistaházak árrendszere137
Vendéglátóipari dolgozók bérezése141
Bérrendszer141
Alapbér142
Jutalék152
Jutalékkiegészítés155
Cukrásztermelők és hidegkonyhák jutalékkulcsa157
Felszolgálók jutalékkulcsa157
Szállodai alkalmazottak jutalékos bérezése163
Kisvendéglők dolgozóinak jutalékos bérezése165
Kiscukrászdák dolgozóinak jutalékos bérezése168
Tanulók bérrendszere169
Technikumi tanulók bérezése170
Túlmunka díjazása170
Nyelvpótlék172
Éjszakai pótlék173
Mankópénz174
Béren kívüli juttatások174
Természetbeni juttatás174
Munka- és védőruha 175
Munkásszállás178
Képesítési rendszer179
Fontosabb munkaügyi kérdések186
Munkaviszony létrejötte186
Munkaviszony megszűnése187
Pihenőidő és szabadság188
Egészségügyi szabályok191
Az alkalmazottakra vonatkozó egészségügyi előírások191
A termelő és értékesítéső helyiségek higiéniája195
A főzés higiéniája és a készételek207
Ételminta és ételmérgezés211
Anyagi felelősségi szabályok213
A társadalmi tulajdon védelme213
Kárt megelőző intézkedések214
Káreseti és selejteződési jegyzőkönyv felvétele216
Anyagi felelősség a Munka Törvénykönyve alapján218
A leltárhiányért való felelősség223
A leltárhiányhoz fűződő hátrányos következmények234
Fegyelmi és büntetőjogi felelősség236
Az étterem és a vendég közötti jogviszony240
Az éttermi felelősség240
Eljárás az étteremben talált tárgyakkal242
A vendégek kötelezettségei az étteremben243
Az üzlet ügyvitele245
Az üzlet ügyvitelének alapelvei245
A készletváltozások elszámolása249
Bevételek elszámolása266
Szigorú számadásra kötelezett nyomtatványok278
A termelés bizonylatolása288
Melegkonyhás üzletek vételezési rendszere289
Italvételezés293
Külön raktárral nem rendelkező üzletek vételezési kötelezettsége294
Menükönyv294
Központi termelőüzemek vételezési rendszere296
Vételezések az elszámoltatás szempontjából külön raktárral és expedícióval rendelkező termelőüzemekben296
Elszámoltatás szempontjából külön expedícióval nem rendelkező termelőüzemek vételezési rendszere, külön raktárral vagy anélkül298
Termelőhely (konyha, üzem) anyagfelhasználásának vizsgálata298
Központi termelőüzemek anyagfelhasználásának vizsgálata303
A leltár306
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv