kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 293 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-220-076-4 |
| Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Bevezetés | 9 |
| A mikrobiológia felosztása | 10 |
| A mikrobiológia vázlatos története | 11 |
| A mikroorganizmusok helye az élővilágban | 15 |
| A mikroorganizmusok alaktana | 19 |
| A baktériumok alaktana | 19 |
| A baktériumok alakja | 19 |
| A baktériumok mérete | 21 |
| A baktériumsejt felépítése | 21 |
| A baktériumtenyészetek formái | 30 |
| A baktériumok festése (Gram-festés, Ziehl-Neelsen-festés) | 33 |
| A gombák alaktana | 34 |
| A gombák általános jellemzése | 34 |
| A gombák felépítése | 34 |
| A gombák szaporodása | 35 |
| A mikroorganizmusok rendszertana | 45 |
| A baktériumok rendszere | 46 |
| A vírusok (Microtatobiotes) | 57 |
| A vírusok felfedezése | 57 |
| A vírusok alakja és mérete | 58 |
| A vírusok vegyi összetétele és szerkezete | 60 |
| A vírusok elnevezése (nómeklatúrája) | 62 |
| A vírusok rendszertana | 63 |
| A gombák rendszertana | 65 |
| A nyálkagombák (Myxophyta) | 66 |
| A gombák (Myxophyta vagy Fungi) | 67 |
| A moszatok (Algae) rendszertana | 76 |
| Az állati véglények (Protozoa) rendszertana | 77 |
| A mikroorganizmusok vegyi összetétele | 81 |
| A mikroorganizmusok anyagcseréje | 83 |
| Az anyagcsere fogalma, folyamatai és típusai | 83 |
| A mikroorganizmusok táplálkozása, tápanyagigénye | 84 |
| A mikroorganizmusok tápanyagai | 85 |
| Biosz-anyagok | 87 |
| A tápanyagok felvétele | 88 |
| A baktériumok anyagcserecsoportjai | 89 |
| Fotolitotróf baktériumok | 89 |
| Fotoorganotróf baktériumok | 89 |
| Kemolitotróf baktériumok | 90 |
| Kemoorganotróf baktériumok | 91 |
| A mikroorganizmusok szaporodása | 109 |
| A baktériumok szaporodása | 109 |
| A szaporodás szakaszai | 110 |
| A környezet hatása a mikroorganizmusokra | 113 |
| A hőmérséklet | 113 |
| Hidrogénion-koncentráció (pH) | 119 |
| Ozmózisos nyomás | 121 |
| A levegő (oxigénviszony) | 122 |
| A víz | 123 |
| A fény | 124 |
| A sugárzás | 124 |
| A nyomás | 126 |
| A mikroorganizmusok változékonysága és öröklődése | 127 |
| A környezet hatására bekövetkező változások (fenotípusos változások, modifikációk) | 128 |
| A mutációk | 129 |
| A baktériumok S-R mutációja | 129 |
| Mutációk a tápanyag-felhasználásban | 130 |
| Gyógyszerekkel, antibiotikumokkal szemben rezisztens mutánsok | 130 |
| Nagy mennyiségű antibiotikumot termelő törzsek előállítása mutációval | 131 |
| A mikroorganizmusok rekombinációja (paraszexuális folyamatai) | 131 |
| A mikroorganizmusok előfordulása a természetben | 133 |
| A talaj mikroorganizmusai | 133 |
| A nitrogén körfogalma | 134 |
| A szén körforgalma | 139 |
| A mykorrhiza | 142 |
| A rizoszféra | 143 |
| A vizek mikroorganizmusai | 143 |
| A levegő mikroorganizmusai | 145 |
| Ipari mikrobiológia | 147 |
| Az élelmiszeripari mikrobiológia | 147 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 148 |
| Erjedésipari mikrobiológia | 158 |
| A gyógyszeripari mikrobiológia | 172 |
| Antibiotikum-gyártás | 172 |
| A vitaminok gyártása | 176 |
| Az orvosi mikrobiológia | 179 |
| A betegségokozó (patogén) mikroorganizmusok | 179 |
| Az orvosi mikrobiológia története | 180 |
| A patogenitás és a virulencia | 181 |
| A toxinok | 182 |
| A virulencia megváltozása | 183 |
| A szervezet ellenállóképessége | 184 |
| A fertőző betegségek kialakulása és tényezői | 185 |
| Az immunitástan | 186 |
| Az antigének | 187 |
| Az ellenanyagok | 188 |
| Antigén-ellenanyag reakciók | 188 |
| Az immunitás mechanizmusa és az immunitás osztályozása | 191 |
| Vendéglátóipari higiénia | 193 |
| A vendéglátóipari üzem helyének kiválasztása | 194 |
| A vendéglátóipari üzem beosztása | 196 |
| Raktárak | 197 |
| Előkészítők | 204 |
| Termelőüzemek | 206 |
| Egyéb helyiségek | 207 |
| A vendéglátóipari üzem helyiségének kialakítása | 209 |
| A vendéglátóipari gépek elhelyezése, tisztán tartása | 210 |
| A gépek-eszközök anyaga | 211 |
| A gépek elhelyezése, tisztán tartása | 214 |
| A vendéglátóipari üzem higiéniája | 217 |
| Ételeink káros elváltozásai | 217 |
| Élelmiszerromlás | 218 |
| Ételmérgezések | 226 |
| Ételfertőzés | 241 |
| Eljárás ételmérgezések esetén | 253 |
| Az ételkészítés és értékesítés higiéniája | 256 |
| Az élelmiszer-beszerzés, -szállítás, -raktározás higiéniája | 256 |
| A víz- és jégellátás higiéniája | 258 |
| Az ételkészítés higiéniája | 259 |
| Az ételtárolás, -szállítás és -értékesítés higiéniája | 268 |
| A vendéglátóüzem tisztán tartása | 271 |
| A vendéglátóipari személyi higiénia | 281 |
| Egészségi állapot | 281 |
| Testi tisztaság | 283 |
| Munkaruha | 285 |
| Egészségügyi szakképzés | 286 |
| Egészségügyi ellenőrzés | 289 |
| Irodalomjegyzék | 293 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.