A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A magyaros konyha

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 335 oldal
Sorozatcím: Nemzeti könyvtár
Kötetszám: 12
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 18 cm
ISBN: 978-615-526-909-7
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Sokan kedvelik a finom falatokat, a régi, magyaros étkeket, fűszeres rostélyosokat, ropogós malacsülteket, pompásan illatozó marhatokányokat (akár erdészné, akár kertésznő módra), ám a lábast a... Tovább

Előszó

Sokan kedvelik a finom falatokat, a régi, magyaros étkeket, fűszeres rostélyosokat, ropogós malacsülteket, pompásan illatozó marhatokányokat (akár erdészné, akár kertésznő módra), ám a lábast a fazéktól, a tepsit a serpenyőtől nem tudják megkülönböztetni, s tán már hírét sem hallották annak, hogy a ma már roppant drága, ritka, csak kevesek által ismert sáfrány hajdan a magyarok legkedvesebb fűszere volt. Pedig Galeotto Marzio, Mátyás király udvari történetírója följegyezte: „a magyarok igen nagy mértékben használnak sáfrányt, szegfűszeget, fahéjat, borsot, gyömbért meg más fűszereket. A magyarok erőteljesebb és hevülékenyebb természetűek, nem helytelen tehát, hogy sok fűszerrel élnek." Igaz, a paprikát - ma leggyakrabban és legbőségesebben használt fűszerünket - akkor még nem ismerték hazánkban s Európában. A mesterszakácsok ma többségükben férfiak. A legtöbb férj csak hátramozdítóként ügyetlenkedik, ha az ünnepi ebéd készültekor besettenkedik a konyhába, s úgymond okos tanácsaival csak zavarja, idegesíti a tűzhely mellett elszántan szorgoskodó háziasszonyt. Venesz József mesterszakács műve igazi „szakácskönyv": magyar ételek tömören megfogalmazott receptjei a fogások felszolgálásának sorrendjében. Könyvét olvasva (vagy inkább olvasgatva: meg-megállva, elmélázva) lelki szemeink előtt látjuk a hófehér porcelán tálban gyöngyöző, illatozó aranysárga húslevest; a kerek fatányéron egymásra terített omlós hússzeleteket, legfelül a kakastaréj formára vágott, ropogósra sült szalonnát; csiklandozza orrunkat a karácsonyi töltött káposzta fűszeres-füstös illata; elolvad szánkban az almás-mákos rétes gyermekkorunk ünnepeit idéző édessége. Vissza

Tartalom

Népművészet a konyhában 5
A magyar konyha története 9
Levesek és levesbetétek 21
Egyszerű levesek 23
Különleges levesek 29
Levesek, mint önálló ételek 34
Levesbetétek 39
Főzelékek és köretek 42
Főzelékek 42
Köretek 49
Hideg és meleg előételek 56
Hideg előételek 57
Meleg előételek 66
Hideg és meleg halételek 81
Hideg halak 82
Meleg halak 85
Rákok - békák 95
Húsok 98
Marhahúsok 102
Mártások 125
Borjúhúsok 130
Sertéshúsok 148
Bárány- és ürühúsok 176
Vad és vad szárnyas 188
Házi szárnyasok 201
Saláták 229
Tészták 235
Torták, krémmel töltött és vegyes tészták 235
Vajkrémek 238
Teasütemények, piskóták, mézes tészták 258
Pogácsák 262
Kevert és égetett tészták 264
Rétesek 268
Kelt tészták 272
Vajas tészták 276
Főtt tészták 281
Befőzés 290
Befőttek készítése és gyümölcsök tartósítása 292
Zöldségfélék tartósítása 301
Sajtok 307
Kevert italok és likőrök 311
Coctailek 311
Fizzék 312
Likőrök 313
Étrendek összeállítása 315
Tárgymutató 321

Venesz József

Venesz József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Venesz József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv