A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Gyepsor

Elbeszélések, versek/Védőborítós példány

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Bolyai Akadémia
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 157 oldal
Sorozatcím: Bolyai-könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: II. kiadás. Készült a könyvnyomtatás feltalálásának ötszázadik esztendejében a "Jövő" nyomdaszövetkezet műhelyében, Budapest. A fedőlap fényképfelvételét néhai Szigeti Györffy István, a tárgyi néprajz professzora készítette.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Tizenkétéves korában kezdte. Akkor ment el először pesztrának. Kisebb-nagyobb időközöket szolgált s aztán megint hazajött. Tizenötéves kora óta mind-mind ritkábban volt... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Tizenkétéves korában kezdte. Akkor ment el először pesztrának. Kisebb-nagyobb időközöket szolgált s aztán megint hazajött. Tizenötéves kora óta mind-mind ritkábban volt itthon. Egypár évben még hazajött marokszedni, hogy közévegyüljön a lányoknak, ismerkedjék a fiúkkal, de mostanában még arra sem. Nincs értelme, hogy három-négy hétig süttesse magát a nappal, izzadjon, szaladgáljon, piszokban fürödjön, lebbencslevesen éljen, lesoványodjon és a végén a búza, amit megkeres, nem ér annyit, mint amennyit a városban kényelmesebben megkeresett volna. Bár hiszen dolgozni kell ott is, de nem ilyen az. Meg aztán jobb az úri kosztnak a maradéka is, mint a parasztnál a legjava. Mióta meg szobalánnyá léptették elő, azóta éppenséggel irtózott a paraszti élettől.
Csakhogy... Csakhogy a jövő mégis izgatta. Vissza

Fülszöveg

VERES PÉTER egész eddigi írói működése a közösség életének vizsgálata; önéletírásában, tanulmányaiban mindig a tömegek fölemelésének útját keresi. Most, e lapok során a mélyrétegek, a falusi nyomorúság legsötétebb tájait járja be. És itt már megszűnik a racionális hidegség, a törvény és szerkezet kutatása, - az élet a maga fájdalmasságában szólal meg életszerűen, nem szkémákban és Veres Péterből a tragikus élő anyag kihozza a lírikust. Rajzok és versek - mintha a nagy orosz óceán tengerszemei lennének a magyar délibábok földjén.

Tartalom

Elbeszélések
Családi kör12
Ebéd a gyepsoron37
Hazajött a húgom5
Kis kondás88
Szombat70
Tél a gyepsoron49
Vasúti szerencsétlenség26
Versek
A kényelem139
Aratáskor munka nélkül132
Álmomban végigéltem mindent143
Első kereset111
Én nem bújhatok el134
Én nem mehetek el innen154
Ha nem lehettél szálfa151
Keménynek lenni141
Munkába megyünk123
Paraszt legények149
Sóhaj147
Szombat este hazafelé126
Üzenet136

Veres Péter

Veres Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Veres Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv