| Bevezetés | 1 |
| A legkorszerűbb szőlőtermesztési és borászati technológiák | 2 |
| Szőlőtermesztés és fajtaajánlás termelési céloknak megfelelően | 2 |
| A szőlőtermesztés rövid története és jelenlegi helyzete hazánkban | 2 |
| A szőlő hasznosítása | 2 |
| A szőlő anatómiai felépítése | 2 |
| A szőlő életciklusa és fiziológiája | 3 |
| A fajtaszerkezet és a fajták | 5 |
| A szőlő szaporítása és a szaporítás hálózatának kiépítése | 6 |
| A szőlő károsítói | 7 |
| A szőlőültetvények létesítése és évi munkái | 8 |
| A szőlőfeldolgozás és borkészítés legújabb módszerei | 9 |
| A szüret | 9 |
| A szőlőfeldolgozás legújabb módszerei | 11 |
| A borkezelés és -érlelés korszerű technikája és technológiája | 16 |
| Alapvető pinceműveletek | 17 |
| Iskolázó pinceműveletek | 18 |
| A pezsgőgyártás ma alkalmazott technológiái | 20 |
| A világ legjelentősebb borkülönlegességeinek készítés-technológiája | 26 |
| Tokaji különleges borok és készítéstechnológiájuk | 26 |
| A portói borok készítése és típusai | 27 |
| Sherry-borok készítése és típusai | 28 |
| Sauternes-i borok készítése és típusai | 28 |
| Egyéb boralapú alkoholos italok | 31 |
| A 22,5 tf % alatti alkoholtartalmú italok | 31 |
| A 22, 5 tf %-nál magasabb alkoholtartalmú italok | 32 |
| A bor minőségvédelme | 33 |
| Szabványok, analitikai ellenőrzés, EU előírások | 33 |
| Az eredetvédelem gyakorlata Magyarországon és az Európai Unióban | 39 |
| A bor minőségi jegyeinek érzékszervi megítélése | 47 |
| A borászatok, borászati üzemek ellenőrzése | 47 |
| Érzékszervi bormegítélés | 47 |
| Az objektív érzékszervi bírálat korlátai | 47 |
| Az érzékszervi bírálat technikája | 48 |
| Az érzékszervi bírálat fogalmai | 49 |
| A kóstolási hőmérséklet | 49 |
| A borbírálat technikai segédeszközei | 50 |
| Minőségmegítélés ízanalízissel | 50 |
| A szőlő- és bortermelés gazdaságtana | 51 |
| Ágazatai gazdaságtan | 51 |
| Termelői csoportok | 51 |
| A tulajdonviszonyok és a termelési szerkezet változása | 51 |
| Hazai és nemzetközi borpiaci ismeretek | 56 |
| A világ szőlő- és bortermelése, borpiaca | 56 |
| Nemzetközi integráció és harmonizáció | 58 |
| A fogyasztók differenciálódása Magyarországon | 59 |
| A borpiac fejlődési stádiumai nemzetközi összehasonlításban | 60 |
| A magyar borpiac termelési és termék háttere | 64 |
| A magyar borpiac, borexport és -import | 67 |
| Bor és egyéb alkoholos italok fogyasztása Magyarországon | 70 |
| A bor- és alkoholfogyasztás nemzetközi sajátosságai | 74 |
| Borfogyasztási szokások Magyarországon | 77 |
| A borpiac gazdasági szabályozása: adók és támogatási rendszer | 78 |
| Legújabb jelenségek a bormarketingben | 83 |
| A bormegnevezések marketingje | 83 |
| Az eredetvédelem bevezetésének piaci és marketing sajátosságai | 85 |
| Szőlőbirtokok és borászati üzemek gazdaságtana | 92 |
| A szőlészet és borászat üzemszervezési kérdései a nagyrédei "Szőlőskert" Szövetkezetben | 92 |
| A szőlőbirtok és a borászati üzem üzemszervezési kérdései a villányi Polgár Pincészetnél | 94 |
| A szőlőbirtok és a borászati üzem üzemszervezésének kérdései az Eurobor Kft.-nél | 97 |
| Az ágazat intézményrendszere | 102 |
| Nemzetközi intézmények | 102 |
| Nemzeti intézmények: a francia szőlő- és borszektor intézményrendszere | 105 |
| Nemzetközi példák az intézményrendszer fejlődésére | 112 |
| A szőlő-bor ágazat hazai intézményrendszere | 114 |
| Ágazatszabályozási és ellenőrzési intézményrendszer | 114 |
| Önigazgatási és szakmai érdekérvényesítési intézményrendszer | 115 |
| Oktatási, kutatási, ágazatfejlesztési intézményrendszer | 118 |
| Egyéb szakmai intézmények és fórumok | 118 |
| Ágazati információs rendszer | 120 |
| A szőlészeti és borászati informatikai rendszerek szerepe és történelmi fejlődésük | 120 |
| Statikus nyilvántartási rendszer, a kataszteri nyilvántartás: termőhelyi, ültetvény-, és pincekataszter, termékleírások | 122 |
| Dinamikus termeléskövető rendszerek a borszektorban, bormonitoring | 124 |
| A HEGYIR dinamikus rendszer célja | 124 |
| Az EU szabványok felhasználása | 124 |
| Az eredetvédelem támogatása | 125 |
| Hardware feltételek | 125 |
| Felhasználói lehetőségek | 125 |
| A termeléskövető rendszer programjai | 126 |
| Bor és társadalom | 129 |
| A szőlő- és bortermelés társadalmi fontossága | 129 |
| Bor és gasztronómia | 131 |
| A világ ital- és borfogyasztási szokásainak változása | 131 |
| Bor és vendéglátás | 132 |
| Bor és egészség | 139 |
| A borfogyasztás élettani hatásai | 139 |
| A bor egészségvédő anyagai | 140 |
| A borkultúra és összetevői | 144 |
| A borkultúra fogalma és elemei | 144 |
| A borkultúra típusai és szerepe | 146 |
| Irodalom | |
| Mellékletek | |
| Tárgyszójegyzék | |