1.034.180

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Shakespeare I-II.

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus

Kiadó: Christensen és Társa-Gutenberg Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott gerincű kiadói vászonkötés
Oldalszám: 352 oldal
Sorozatcím: Hugo Viktor összes regényei és elbeszélései
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két kötet egyben. Fekete-fehér illusztrációkkal. A címlap keretrajzát és a bekötést Végh Gusztáv iparművész tervezte. Nyomtatta Globus, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az angol iró-óriás neve, amely Hugo Viktor e müvének élén áll, nem fejezi ki hiven e bámulatos irói alkotás tartalmát. Maga a szerző állapitja ezt meg, mondván hátrább olvasható előljáró soraiban,... Tovább

Előszó

Az angol iró-óriás neve, amely Hugo Viktor e müvének élén áll, nem fejezi ki hiven e bámulatos irói alkotás tartalmát. Maga a szerző állapitja ezt meg, mondván hátrább olvasható előljáró soraiban, hogy a könyv helyes cime inkább ez lenne: "Shakespeare-ről szólva..." Valóban, ez a rendkivüli mü nem pusztán Shakespeare méltatása, hanem az emberi géniusz legmagasabb ormainak megmutatása az irodalom terén. Az angol szellemóriásból indul ki, de pártját, hasonmását keresve felvonul lelki szeme előtt az emberiségnek egész sor iró-óriása: Homéros, Aischylos, Jób, Ézsaiás, Ezékiel, Pál apostol, Lucretius, Juvenalis, Tacitus, Szent János, Dante, Rabelais és Cervantes alakja. Hugo Viktort magával ragadják e nagyszerű látomások, rájut, hogy van az emberi szellem emelkedésének egy határa, amelyen tul elvesznek a fokozati különbségek, s amelyik emberi elme fölemelkedett ebbe a régióba, az valamennyi egyképpen nagy, s valamennyinek nagysága abba áll, hogy nincsen nála nagyobb.
A lángelmének ez a dicsérő éneke mélységes bepillantást enged a teremtőelme mühelyébe nemcsak azzal, ahogyan hallatlan képzelőerővel belevilágit a tizenkét iróóriás szellemvilágába, hanem azzal is, ahogy ez a mü létrejött.
Hugo Viktor Francois nevü fia, maga is érdemes iró, Shakespeare összes alkotásait leforditotta franciára. Ehhez a jelentős munkáshoz akart előszót irni az apa. A számkivetés magányosságában elmerülve az angol nép s emberiség legnagyobb szellemének elemzésébe, szemhatára egyre tágult, szinte látomásszerűen megjelentek előtte az emberiség iró látnokai. Megjelentek s tollán át a papiroson ujra testet öltöttek. Feltámadó alakjukat Hugo Viktor kápráztató ábrázoló ereje, emberlátó képzelete szinte valósággá teremti meg. A nagyok legjobbjainak mesterei arcképei ezek, megfestve az iróművészet páratlan erejével.
Birálói - mind dicsérői - megrázónak mondták a könyvet, amely bevezetésnek indult és nagyszabásu mesteralkotás lett. Csak egyetlen kicsinyeskedő megjegyzés kisérte megjelenését 1864-ben. Hugo Viktor ugyanis őszintén megérezteti, hogy az irólángelmék sora nem teljes a könyvben. Akadt is olyan birálója, aki azzal próbálta vádolni a nagy irót, hogy müvében, mely az iróóriások pantheonja, fülkét hagyott - a saját mellszobrának is.
Nos, az utókor komolyan vette ezt a csufolkodást és Hugo Viktor alakját odaállította a legnagyobbak közé, az üresen maradt fülkébe. Vissza

Tartalom

I. kötet
Shakespeare élete9
A lángelmék33
Művészet és tudomány85
Aischylos, az ókori Shakespeare106
A lelkek148
II. kötet
Shakespeare zsenije163
Shakespeare műve - a csucspontok188
Zoilus örök, mint HOmeros213
A kritika231
A lélek és a tömegek249
A Szépnek szolgálni kell az Igazat263
A halál után. Shakespeare. Angolország285
A XIX. század310
A valóságos történele. Mindenki foglalja el az őt megillető helyet322
Képek jegyzéke
I. kötet
Jób valahányszor szegény gyermekkel találkozott, mindig vetett neki néhány kesithát43
A lelkesedés harcba indul és a guny mögötte léptet71
A gyermekek nyavalyatörősök lettek109
Megcsörrentették a templomok kapuján csüngő pajzsokat141
II. kötet
Ecce Deus! Itt a költő!185
Macbeth205
A shakespearei dráma az embert fejezi ki239
Mig éltetek, aranyozott holmikkal...csapkodó lobogókkal keltettek illuziót289
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv