1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A keynesi gazdaságtan válsága, avagy a keynesianizmus objektív korlátai

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Ptk
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 89 oldal
Sorozatcím: Közgazdaságtani (f)irkák
Kötetszám: 69
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7150-68-4
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 618 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A keynesi elmélet és a Keynes nevével fémjelzett gazdaságpolitika a 70-es évek elején kétségtelenül válságba került. A 70-es évek végétől , és különösen a 80-as évek elejétől egy neokonzervatív... Tovább

Előszó

A keynesi elmélet és a Keynes nevével fémjelzett gazdaságpolitika a 70-es évek elején kétségtelenül válságba került. A 70-es évek végétől , és különösen a 80-as évek elejétől egy neokonzervatív fordulat játszódott le, amelyet a közgazdasági elmélet területén monetáris el lenforradalomnak szokás nevezni. Bár ma is jelentős azoknak a közgazdászoknak a tábora, akik ragaszkodnak a keynesi tradíciókhoz és az sem állítható, hogy az állami gazdaságpolitikák teljes mértékben a monetarista alapelvekhez igazodnának - mint ahogy nem beszélhetünk ilyen egyértelmű megfelelésről a keynesianizmus esetében sem a korábbi időszakot illetően - feltétlenül szükség van ezen folyamatok elméleti tisztázására. Tanulmányunk létrejöttét éppen ez az elméletben és a gyakorlatban lejátszódó fordulat indukálta. Arra szeretnénk magyarázatot találni, hogy mely gyakorlati és elméleti tényezők tették szükségszerűivé ezt a fordulatot. Ez szükségessé teszi egyrészt a tőkés újratermelési folyamat és az állami gazdaságpolitika valóságos viszonyának történeti elemzését, másrészt magának a keynesi elméletnek a vizsgálatát. E két feladat végül is abban összegződik, hogy a keynesi elmélet kritikai értékeléséből kiindulva választ adjunk arra a kérdésre, hogy melyek az állami gazdaságpolitika objektív lehetőségei és korlátai.
Tanulmányunkban törekszünk bebizonyítani, hogy a keynesi elmélet fogyatékosságai - minden pozitívuma ellenére - szükségessé teszik Keynes meghaladását: igyekszünk kimutatni, hogy az állami keresletteremtés keynesi receptje történeti létjogosultsága ellenére sem képes orvosolni a tőkés gazdaság valóságos ellentmondásait, ezért a monetáris ellenforradalmat bizonyos szempontból erre az elméleti kihívásra adott szükségszerű, de lényegében helytelen válasznak tekintjük.
A keynesi gazdaságtan fogyatékosságainak és maradandó értékeinek elhatárolása hozzásegít bennünket ezen elmélet meghaladásához és egyúttal ahhoz, hogy bebizonyítsuk, miért nem jelent kiutat a monetarizmus és miért nem söpörheti el a keynesianizmus eredményeit.
Ezen feladat megoldásához véleményünk szerint a vebleni és schumpeteri, de elsősorban a marxi tradíció felelevenítésére van szükség. A szerzők Vissza

Tartalom

Előszó
1. A hatékony kereslet elmélete 7. old.
2. Marx és az elégtelen kereslet problémája 13. old.
3. Az értékelmélet jelentősége 21. old.
A szubjektív értékelmélet 21. old.
A smithi-ricardoi és a marxi értékelmélet viszonya 25. old.
A keynesi jövedelemelmélet 31. old.
Az újratermelés Keynesnél 31. old.
A keynesi profitfel fogás és az értékelmélet viszonya 35. old.
Növekedés és újratermelési arányok a keynesi elméletben 40. old.
4. Jogos-e a kritika avagy a monetarista előretörés 49. old.
5. Az állam megváltozott szerepe 61. old.
6. A mai válság természete és okai 67. old.
Általános vonatkozások 67. old.
A konkrét folyamatok 70. old.
Hivatkozások 79. old.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv