Előszó
Ez a könyv nem egyszerű étteremkalauz. Nem is címjegyzék a tó körüli pincészetekről. A Balaton 2013 gasztronómiai útikalauz. Azoknak a hétköznapi ínyenceknek szól, akik megunták a tóparti kulináris dagonyát, az „egynyaras vállalkozókat", a kínai porból készült lángost, a mikrózott palacsintát és - valljuk be - az argentin hekket is. Azoknak szól, akik, ha rozmaringos baligányra (frissen darált ponty, compó, harcsa, fűszerekkel, tejföllel és tojással főtt káposztalevelekbe csavarva) nem is számíthatnak, azért egy mandulás harcsát, füstölt angolnát, nyárson sült gardát, ecetes borban párolt pontyot szívesen megennének. De ha ez sincs, legalább megkóstolnának egy gölödin krumplilevest, egy rántott fogast, egy valódi balatoni halászlevet. Hozzá csopaki rizlinget, esetleg boglári rozét. ízek, borok, emberek. Azokhoz szólunk, akiknek az evés többet jelent egyszerű táplálkozásnál. Akiknek nem mindegy, mit esznek és hol. És főként nem mindegy, hogy kinek a társaságában. Ezért kerestünk hiteles, érdekes borászokat, termelőket, minőségi helyeket, amiktől (és akiktől) nemcsak a gyomor, de a szellem is jóllakik.
Vissza