1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tuthmószisz I.

Hatsepszut riválisa

Szerző
Fordító

Kiadó: Gold Book Kft.
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím: Tuthmószisz
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-9248-63-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A XVIII. dinasztia Ahmószisz fáraóval kezdődik. E király arról nevezetes, hogy visszaszorította az északról érkezett hódítókat, akiket a korabeliek hükszószoknak neveztek. Az indoeurópaiaik így... Tovább

Előszó

A XVIII. dinasztia Ahmószisz fáraóval kezdődik. E király arról nevezetes, hogy visszaszorította az északról érkezett hódítókat, akiket a korabeliek hükszószoknak neveztek. Az indoeurópaiaik így kiszorultak Egyiptomból, s Kis-Ázsiában telepedtek le.
I. Amenhóphisz, aki Ahmószisz és Jamesz-Nefertari fia volt, valamint veje, I. Tuthmószisz, kiválóan biztosították a már megszerzett területek védelmét.
I. Tuthmószisz kivételes tehetségű hadvezér volt. Első hitvese fiúgyermeket hozott a világra, akit később II. Tuthmószisznak neveztek. Ő féltestvérével, Hatsepszuttal kelt egybe, mert csak így lehetett folytatása a királyi vérvonalnak. II. Tuthmószisz csekély ideig uralkodott. Frigyükből egy leánygyermek született: Neferu-Ré. Ő valószínűleg korán elhalálozott, bár ennek ellentmond egy felirat, amely talán őrá céloz abban az időszakban, amikor III. Tuthmószisz már egyedül uralkodott Egyiptom fölött, s Hatsepszut már eltűnt a képből. II. Tuthmószisznak és Hatsepszutnak azonban minden kétséget kizáróan született egy második leánygyermeke is, akit II. Meriré-Hatsepszutnak neveztek.
Utóbbi Tuthmószisszal, aki a harmadik volt e néven, kelt egybe. III. Tuthmószisz II. Tuthmószisz és egy Iszet nevű háremhölgy gyermeke volt, és II. Tuthmószisz halálakor lett fáraó. Hatsepszut, akinek a régensi feladatokat kellett ellátnia, amíg III. Tuthmószisz nagykorú nem lett, a hetedik évben mint fáraó lépett fel. Huszonkét évig uralkodott Egyiptom felett, s mindvégig mellőzte unokaöccsét, III. Tuthmósziszt. Hozzá kötődő hivatalnokokkal és papokkal vette körül magát, expedíciókat szervezett a legtávolibb vidékekre, személyesen is harcolt a núbiaiak ellen, helyreállíttatta az omladozó templomokat, s felvirágoztatta Egyiptomot.
Csakhogy Ázsia népei egyre fenyegetőbbekké váltak. III. Tuthmószisz ugyanoly harcra termett és bátor uralkodónak bizonyult, mint nagyapja, I. Tuthmószisz. Ő lesz Egyiptom megmentője, minden idők legnagyobb fáraója, aki átkel az Eufráteszen, hogy újra bebizonyítsa Ázsiának, milyen hatalmas is Egyiptom.
Eposza kivételes hősköltemény. Miután oly sokáig élt Amon isten lányának, Hatsepszut fáraónőnek az árnyékában, képes volt fényes csillaggá születni a történelem égboltján. Vissza

Fülszöveg

Vajon tulajdon unokaöccse, III. Tuthmószisz veszejtette-e el Hatsepszut fáraónőt? A királynő kocsisa azt állítja, látta, hogyan halt meg úrnője luxori templomában. A holttestet azonban sehol sem találják, és ahogy telik az idő, egymás után tűnnek el nyomtalanul a fáraónő régi tanácsadói.
III. Tuthmószisz végre egyedül uralkodhat az időszámításunk előtti XV. századi Egyiptomban, mely ekkoriban egy virágzó, de egyszersmind nagy veszélyben forgó ország képét tárja elénk. Az uralkodó bátran szembenéz a kihívással, hatalmas királyságot hoz létre, és ő lesz minden idők leghatalmasabb fáraója.
Violaine Vanoyeke ebben a trilógiában Tuthmószisz rejtélyekkel teli életét és varázslatos eposzát meséli el nekünk. Ez a pazar, cselszövésekkel és szenvedélyekkel teli történet a XVIII. dinasztia egyiptomi emberének hétköznapjaiba nyújt betekintést.

Violaine Vanoyeke

Violaine Vanoyeke műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Violaine Vanoyeke könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv