A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Víz- és szennyvíztisztítási technológia

Víz- és csatornamű üzemvezetői tanfolyam

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Országos Vízügyi Főigazgatóság-Közlekedési Dokumentációs Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 219 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 550 példányban, 76 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A víz nemcsak a legfontosabb élelmiszer, hanem igen nagy jelentősége van a háztartásban és az iparban, mezőgazdaságban. Minden élet nélkülözhetetlen feltétele.
A vízellátás... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A víz nemcsak a legfontosabb élelmiszer, hanem igen nagy jelentősége van a háztartásban és az iparban, mezőgazdaságban. Minden élet nélkülözhetetlen feltétele.
A vízellátás fejlettsége egyik értékmérője a nép kultúrájának és civilizációjának. Az ősi kultúrállamokban a jó vízellátásra igen nagy súlyt helyeztek. Tekintettel a víznek, mint élelmiszernek jelentőségére, a vízzel, különösképpen az ivóvízzel szemben meghatározott fizikai, kémiai, bakteriológiai, sőt biológiai követelményeket támasztanak.
A korszerű iparban a víz jelentősége mindinkább növekedik. A vízzel szemben hasonló minőségi követelményeket állítanak, mint más nyersanyaggal. Nemcsak az ipari termeléssel kapcsolatos kazántápvizeknek és egyéb vizek kezelésének van jelentősége, hanem azoknak a vizeknek is, amelyek segédanyagul szolgálnak, pl. hűtővizeknek." Vissza

Tartalom

I. VÍZTISZTÍTÁSI TECHNOLÓGIA
A VÍZZEL SZEMBEN TÁMASZTOTT MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK 3
Fizikai követelmények 5
Kémiai követelmények 9
Az ivóvízzel szemben támasztott bakterológiai követelmények 18
Biológiai vízvizsgálat 25
Az ivóvízvizsgálatok vízmintáinak vétele 29
Az ivóvíz helyszíni vizsgálata 30
Környezeti vizsgálatok 31
Ipari vizek vizsgálata 32
A TERMÉSZETBEN ELŐFORDULÓ VIZEK OSZTÁLYOZÁSA ÉS ÉRTÉKELÉSE 35
A VÍZ TISZTÍTÁSA 42
Csírátlanítás 42
Klórozás 45
Klórgáz adagoló készülékek 52
Ozonizálás 64
Ultraviolett vízcsírátlanítás 68
A víz levegőztetése 70
Ülepítés 73
Derítés 82
Szűrés 85
VÍZTISZTÍTÓ ELJÁRÁSOK 98
A víz vastalanítása 98
A víz mangántalanítása 101
A víz savtalanítása 104
Felszíni vizek tisztítása 106
Szagok és vizek kiküszöbölése 112
Vízlágyítás 114
A kazántápvíz gáztalanítása 121

II. SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI TECHNOLÓGIA
A HÁZI SZENNYVÍZ ÖSSZETÉTELE ÉS VIZSGÁLATA 123
A házi szennyvíz keletkezése, mennyisége és összetétele 123
A házi szennyvizek vizsgálata 125
A HÁZI SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSÁNAK ÁTTEKINTÉSE 129
A házi szennyvizek kezelésének és tisztításának eljárásai 129
Szennyvíztisztító telepek működésének általános ismertetése 130
MECHANIKAI TISZTÍTÓBERENDEZÉSEK 136
Szennyvízrácsok 126
Homokfogók 138
Olaj- és zsírfogók 141
Ülepítőmedencék működési és méretezési alapelvei 144
Kétszintes ülepítők 145
Egyszintes ülepítők 149
Oldómedencék 154
BIOLÓGIAI TISZTÍTÓ BERENDEZÉSEK 158
Csepegtetőtestek 160
Eleveniszapos biológiai tisztítás 165
Oxidációs árok 171
Szennyvíziszap kezelése 172
A SZENNYVÍZ FERTŐTLENÍTÉSE 176
CSATORNÁZÁS NÉLKÜLI TELEPÜLÉSEK SZENNYVIZEINEK TISZTÍTÁSA 179
Szennyvíztisztító műtárgyak 179
Szennyvízelhelyező műtárgyak 183
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁS 185
Élővízbe való bevezetés 185
Halastavas szennyvíztisztítás 188
Szennyvízöntözés 189
Természetes talajszűrés 190
SZENNYVÍZTISZTÍTÓTELEPEK ÜZEMVITELI KÉRDÉSEI 192
A szennyvíztelepek üzemeltetésének egészségügyi előírásai 192
A szennyvíztisztítótelepek vezetőjének feladatai 1936
IPARI SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA 198-219
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv