| Vízkémia | |
| A természetes vizek fizikai és kémiai jellemzői | 5 |
| A víz fizikai jellemzői | |
| A víz hőmérséklete | 5 |
| A víz szaga és íze | 5 |
| A víz színe | 6 |
| A víz átlátszósága, zavarossága és lebegő anyag tartalma | 7 |
| A víz fajsúlya | 9 |
| Belső súrlódás (viszkozitás) | 9 |
| Felületi feszültség | 9 |
| A víz kémiai jellemzői | 10 |
| Oxigénfogyasztás | 10 |
| Ammónia | 12 |
| Nitrit | 13 |
| Nitrát | 13 |
| Klorid | 16 |
| Szulfát | 17 |
| Szulfid | 18 |
| Lugosság | 19 |
| Összes keménység | 20 |
| Karbonát keménység | 22 |
| Nem karbonát keménység | 22 |
| Kalcium-ion | 22 |
| Magnézium-ion | 23 |
| Nátrium-ion | 24 |
| Kálium-ion | 24 |
| Vas-ion | 26 |
| Mangán-ion | 27 |
| Nitrogén és foszfor | 28 |
| Sziliciumdioxid | 28 |
| Alumínium-ion | 28 |
| Réz-ion | 28 |
| Ólom-ion | 28 |
| A víz agresszív tulajdonságaira utaló alkatrészek és jellemzők | 29 |
| Széndioxid (szénsav) | 29 |
| Szabad széndioxid (szabad szénsav) | 29 |
| Kötött széndioxid (kötött szénsav) | 30 |
| Egyensúlyi széndioxid (szénsav) | 31 |
| Mészre agresszív széndioxid (szénsav) | 41 |
| pH-érték | 41 |
| Oldott oxigén | 53 |
| Oxigéntelítettségi százalék | 56 |
| A víz agresszív tulajdonságainak megállapítása | 56 |
| Az ivóvíz minősítése kémiai és fizikai vizsgálatok alapján | 59 |
| Az ipari vízellátás minőségi kérdései | 62 |
| A vízmintavétel | 65 |
| A természetes vizek összetétele és szennyezettsége | 67 |
| Felszini víz | 67 |
| Talajvíz | 74 |
| Mélységi víz | 77 |
| A szennyvizek vizsgálata | 78 |
| Fizikai jellegű vizsgálatok | 78 |
| Hőmérséklet | 78 |
| Szín | 78 |
| Szag | 78 |
| Lebegőanyag tartalom | 78 |
| Kémiai jellegű vizsgálatok | 79 |
| Összes száraz anyag | 79 |
| Összes száraz anyag izzítási maradéka | 79 |
| Összes száraz anyag izzítási vesztesége | 80 |
| Oxigénfogyasztás | 80 |
| Biokémiai oxigénigény | 81 |
| Szulfid | 82 |
| Redukciós rothadási próba | 83 |
| Klórmegkötőképesség és szabadklór | 84 |
| Nitrit, nitrát, klorid | 85 |
| Mintavétel és helyszíni szemle | 85 |
| A szennyvízminták tartósítása | 89 |
| Szennyvizek minősítése | 89 |
| Ülepített házi eredetű szennyvíz | 90 |
| Biológiailag tisztított szennyvíz | 91 |
| Fertőtlenített szennyvíz | 91 |
| Nyers és biológiailag tisztított házi szennyvizek tájékoztató kémiai jellegű eredménye (Jellegzetes példák) | 93 |
| Irodalom | 94 |
| Vízvizsgálati szabványok | 94 |
| Szennyvízvizsgálati szabványok | 95 |
| Vízbiológia | |
| A vízbiológia | 97 |
| A mikroszkóp | 97 |
| A vízbiológia vizsgálati módszerei | 102 |
| Mintavétel | 102 |
| Sűrítési módszerek | 103 |
| Planktonhálós módszer | 103 |
| Ülepítéses módszer | 104 |
| Membránfilteres módszer | 104 |
| Centrifugálásos módszer | 105 |
| Mikroszkópos biológiai vizsgálat | 105 |
| A víz mint élettér | 107 |
| Fényviszonyok | 107 |
| Hőmérsékleti viszonyok | 108 |
| Kémiai és fizikai-kémiai hatások | 108 |
| A vízben élő szervezetek rendszertani áttekintése | 110 |
| Növények | 110 |
| A baktériumok | 110 |
| Az algák | 112 |
| Állati szervezetek | 120 |
| Édesvizi élettér tagozódása | 126 |
| Neuszton | 126 |
| Plankton | 126 |
| Benthosz | 128 |
| Perifiton | 129 |
| Nekton | 129 |
| Folyóvizek élővilága | 130 |
| A felszíni vizek öntisztítása | 130 |
| Poliszaprób életközösség | 132 |
| Alfa-mezoszaprób életközösség | 137 |
| Béta-mezoszaprób életközösség | 138 |
| Oligoszaprób életközösség | 143 |
| A víz bakteriológiai vizsgálata | 143 |
| Coli-csoport kimutatása | 144 |
| A baktériumok kimutatásának néhány módszere | 144 |
| A Coli-csoport meghatározása erjesztési próbával és Endogaron | 145 |
| A Coli-szám meghatározása membránszűrős eljárással | 146 |
| A baktérium-szám meghatározása | 150 |
| Egyéb kórokozó és fekáliát jelző baktériumok kimutatása a vízből | 150 |
| Táptalajok | 152 |
| A táptalajok összetétele | 152 |
| A táptalajok elkészítése | 153 |
| Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálatánál használatos táptalajok leírása | 153 |
| A víz csírátlanítása | 157 |
| Szín-, íz- és szag károsodások a vízben | 158 |
| A vízellátás biológiai problémái | 163 |
| Forrásvizek | 164 |
| Talajvizek | 164 |
| Parti szűrésű kutak | 164 |
| Parti szűrésű kutak cső- és akna kutak | 165 |
| Talajvízdúsítás | 165 |
| A felszíni víz tisztítása | 166 |
| Dobszűrés | 169 |
| Ülepítés | 169 |
| Vegyszeres derítés | 169 |
| Szűrés | 171 |
| Csőhálózat | 171 |
| Vas- és mangánbaktériumok | 172 |
| Ivóvizi tározó medencék | 173 |
| Irodalom | 174 |
| Szabványok | 176 |
| Szennyvízbiológia | |
| Bevezetés | 177 |
| A víz élete | 177 |
| A bioindikátorok | 183 |
| Mintavevő eszközök és felszerelések | 233 |
| Minták előkészítése. Centrifuga, Mikroszkóp, Preparátumok | 236 |
| Szaprobiológiai vizsgálat módszerei | 237 |
| Természetes szennyvíztisztítás biológiai vizsgálata | 246 |
| Mechanikai tisztítóberendezések biológiai vizsgálata | 248 |
| Szennyvízrács | 248 |
| Olaj-, zsírfogók | 250 |
| Homokfogók | 250 |
| Csatorna és árok, aknák | 251 |
| Frissvizű előülepítő | 252 |
| Utóülepítő | 253 |
| Oldómedence | 255 |
| Biológiai szennyvíztisztítás műtárgyainak vizsgálata | 256 |
| Csepegtetőtestek | 256 |
| Aktivált iszapos eljárások | 258 |
| Oxidációs árok | 263 |
| Utótisztítás | 264 |
| Fertőtlenítés | 264 |
| Homokszűrés | 265 |
| Iszapágyak | 265 |
| Anaerob iszapkezelés biológiai viszonyai | 266 |
| Toxikológiai vizsgálati eljárások | 271 |
| Irodalom | 272 |