1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vizvári Mariska szakácskönyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Minerva
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 399 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. A címlapot Kiss-Kovács Gyula, a fejléceket és zárórajzokat Gugi Sándor rajzolta. Nyomtatta a Franklin-nyomda.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Milyen legyen a jó gazdasszony? - kérdezik tőlem. Nehéz kérdés ez nagyon; erről bajos disszertációt írni. Ez csak úgy "jön". Már akinek. Akinek viszont nem "jön", annak hiába magyarázzák! Aki jó... Tovább

Előszó

Milyen legyen a jó gazdasszony? - kérdezik tőlem. Nehéz kérdés ez nagyon; erről bajos disszertációt írni. Ez csak úgy "jön". Már akinek. Akinek viszont nem "jön", annak hiába magyarázzák! Aki jó gazdasszonynak születik, az éppen úgy van a háztartás vezetésével, mint a pacsirta az énekléssel. Tudja, anélkül hogy tanulná. Aki pedig nem született rá, azt éppen olyan hiábavaló tanítani erre, mint a ludat a trillázásra. És ne nevessenek ki a hasonlatér! Mert a jó gazdasszonynak igenis olyannak kell lenni, mint a pacsirtának. Koránkelőnek, frissnek, ébernek és mindenekfelett vidámnak, zengő, dalos szavúnak.
Lehet elképzelni valami szörnyűbbet, senyvesztőbbet, elsavanyítóbbat, mint azt az asszonyt, aki mindig panaszkodik? Hol a drágaságra, hol a sok munkára, hol a sok gondjára, hol az egészségére, amit a háztartás vezetése tönkretesz?! Egy-egy nap végén - úgy érzi a család, hogy őt ette meg vacsorára - ami bizony megfekszi a jobbizlésű ember gyomrát.
Hiszen kifordult az asztalnál ülő családtagok szájából még a legjobbízű falat is, mikor állandóan azt hallja, hogy milyen drágaság van a vásárcsarnokokban és hogy mennyit kellett alkudni, míg tíz fillért le lehetett csípni az árból és hogy mégis mennyi a deficit.
Mikor egy csésze feketekávé mellett, étkezés után - ahelyett, hogy vidám vagy érdekes témákkal igyekeznék kiverni hozzátartozói fejéből a hétköznapi, szürke, kellemetlen eseményeket - azzal üdíti őket desszertképpen, hogy mennyit dolgozott, mennyit mérgelődött és hogy mindez mennyit árt neki?
Van, aki minden felvarrandó gombért, kimosandó kesztyűért, vagy a családtagokhoz váratlanul érkező vendégek kiszolgálásáért mártírnak játssza ki magát.
Ezek a nők utáltatják meg családjukkal az otthont és kergetik el őket belőle. Nincs szörnyűbb átok, mint a mosolytalan, rideg otthon.
Tudok egy esetet, mikor egy igazán jóravaló ember, aki imádta a családját, akkor kapta meg az impulzust, hogy elváljon a feleségétől és egy másik asszonyt vegyen el, amikor ez magától észrevette, hogy leszakadt a férfi télikabátjának akasztója és mosolyogva varrta fel.
És a legfőbb átok: a „pedáns" háziasszony! Jujj!! Vissza

Tartalom

Előszó3
A kiadó előszava5
Levesek7
Levesbetétek29
Mártások33
Előételek41
Hideg előételek41
Pástétomok50
Szendvicsek53
Meleg előételek55
Halak, rákok97
Halak97
Rákok109
Húsok113
Marha113
Borjú123
Sertés132
Bárány és ürü143
Vad szárnyas146
Szárnyasok152
Disznótoros receptek161
Főzelékek, köretek167
Főzelékek167
Köretek172
Saláták179
Tészták, édességek185
Főtt tészták185
Zsírban sültek190
Kelt tészták194
Rétesek202
Mézes tészták203
Teasütemények204
Vegyes tészták és édességek207
Különleges édességek208
Puddingok231
Felfújtak232
Torták235
Mázak, öntetek, sodók245
Krémek247
Fagylaltok251
Gyümölcsételek253
Délutáni vagy esti teák257
Befőzés263
Italok281
Háztartási tanácsok289
Egytál ételek307
Húspótló ételek315
Étlapok egy évre347
Betűsoros tárgymutató387

Vizvári Mariska

Vizvári Mariska műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Vizvári Mariska könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv