1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A növények beporzása

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus
Lektor

Kiadó: Ifjúsági Könyvkiadó
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím: A mi világunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval és 16 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Néhány nappal ezelőtt megváltozott a napos, meleg, tavaszi időjárás. Hideg szél fúj a kertekben. Zápor záport követ és szétzilálja a gyümölcsfák virágpompáját.
A virág- és gyümölcskertészek... Tovább

Előszó

Néhány nappal ezelőtt megváltozott a napos, meleg, tavaszi időjárás. Hideg szél fúj a kertekben. Zápor záport követ és szétzilálja a gyümölcsfák virágpompáját.
A virág- és gyümölcskertészek gondterhelten szemlélik a száguldó felhőket. Hát már sohasem süt ki a nap? A gyümölcsfáknak meleg kell és napsugár, különben rossz lesz a termés. Még a városiak is aggódva nézik az esőverte és szélcibálta fákat. Ők is tudják, hogy ilyen időben egyetlen méhecske sem hagyja el a kast. Méhek nélkül pedig nem hoznak gyümölcsöt a fák, mert a virágra szálló rovaroknak előbb rá kell hinteniök a virágport a bibére, hogy ezzel kezdetét vegye a virágok megtermékenyítése.
Ezt a számunkra magától értetődő tényt azonban még nem régóta ismerik. Régen is jól látták, hogy a mézelő méhek a virágokból nedvet szívnak ki és azt mézzé dolgozzák fel, de hogy a rovarok látogatása a virágok számára is fontos, azt az ókorban még nem tudták. Nem ismerték fel a rovarok látogatása és a gyümölcsérés közötti összefüggést. Csupán a fügével kapcsolatban sejtették, hogy a rovaroknak valamiféle szerepük van a gyümölcstermésben. Már Aristoteles és tanítványa, Theophrastus, rámutatott arra, milyen nagy szerepe van a fügeérésben a kis fügedarázsnak. Beszámolnak arról, hogy a nemes fügefaágakra már akkor is - éppen úgy, mint ma - fügedarazsakkal teli gyümölcsöket aggattak, hogy ezzel biztosítsák a fügetermést.
Aristoteles és Theophratus úgy vélte, hogy a fügedarazsak az éretlen fügét kinyitják, hogy a levegő belsejükbe hatoljon és meggyorsítsa a gyümölcsérést. Csak évszázadokkal később ismerték fel azt, hogy a fügedarazsak hajtják végre a füge belsejében lévő kis virág beporzását és ezzel lehetővé teszik a gyümölcs kifejlődését. Vissza

Walter Rammner

Walter Rammner műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Walter Rammner könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv