1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Kiskönyvtár-Kincses Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 49 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állattenyésztés gazdasági célja az, hogy az emberi táplálkozásra állati termékeket állítson elő. A mezőgazdasági növények termése a fejlődő agrotechnika, a fokozódó gépesítés, a jobb talajerő... Tovább

Előszó

Az állattenyésztés gazdasági célja az, hogy az emberi táplálkozásra állati termékeket állítson elő. A mezőgazdasági növények termése a fejlődő agrotechnika, a fokozódó gépesítés, a jobb talajerő fenntartás, a növénynemesítés előrehaladása stb. következtében állandóan növekszik. Ez az állattenyésztésben egyre több takarmány felhasználását teszi lehetővé, s egyúttal módot nyújt igényesebb, termelékenyebb állatfajok és fajták tartására, illetve kitenyésztésére. Ugyanekkor világszerte tapasztalható az életszínvonal bizonyos fokú emelkedése is. Ezzel együtt az igények, köztük nem utolsó sorban a táplálkozási igények is növekednek. A figyelem mindinkább ráterelődik a könnyebben emészthető, nagy táplálóértékű, magas fehérjetartalmú élelmiszerekre (hús, tojás, tej stb.), és fokozatosan veszítenek jelentőségükből a növényi eredetű táplálékok (kenyér, tésztafélék, hüvelyesek stb.). Világstatisztikai adatok szerint 1840-ben az emberiség táplálékainak 86%-a növényi eredetű volt, 1938-ban viszont már 34%-ra emelkedett az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása és 66%-ra csökkent a növényi eredetű táplálékok felhasználása.
Bizonyos irányú eltolódás mutatkozik az állati termékek felhasználásában is. A megváltozott igényeknek megfelelően egyre inkább azok a húsféleségek keresettek, amelyekben a zsír nem a bőr alatti kötőszövetekben, hanem lehetőleg az izmok között rakódik le. Az ilyen hú puha, lédús, nem zsíros, fehérjetartalma nagy. A fokozott igények kielégítésére a baromfihús, valamint a baromfitermékek, néhány egyéb húsféleség és állati termék (bacon sertés, baby-beef, tej stb.) mellett igen alkalmasak. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A baromfi külleme7
A háziszárnyasok testtájai és külleme7
A bőr és a tollazat9
A tojástermelésre utaló küllemi jelek12
A baromfi ivarának és korának megállapítása13
A baromfi tenyésztése17
Alapfogalmak17
Tenyésztési módszerek18
A tisztatenyésztés18
A keresztezés20
A tenyészkiválasztási eljárások22
Tömegkiválasztás és egyedi kiválasztás23
Ivadékvizsgálat és családkiválasztás23
A tenyészállatok kiválasztása24
Az életerő25
A termékenység és a kelési képesség25
A növekedési erély és a tollasodás27
A hústermelő-képesség28
A tojástermelő-képesség29
A tojásképződés29
A tojás összetétele és minősége30
A tojástermelést befolyásoló tényezők32
Az ivarérettség32
A ciklushosszúság33
A termelés folyamatossága33
A kotlás33
A tojástermelés csapófészkes ellenőrzése34
A baromfi törzskönyvezése37
A tyúk tenyésztése40
A tyúkfajták ismertetése40
A magyar tyúk40
A hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták44
A keltetés47
A tenyésztojások kiválasztása, gyűjtése és raktározása48
A természetes keltetés50
A mesterséges keltetés51
A csibenevelés57
A természetes felnevelés60
A mesterséges csibenevelés60
A növendékcsibék nevelése74
A tyúkok tartása76
Egyéb tyúkfélék tenyésztése88
A gyöngytyúk tenyésztése88
Pulykatenyésztés91
Pulykafajták91
A pulyka tenyésztése92
A víziszárnyasok tenyésztése96
Lúdtenyésztés96
Lúdfajták96
A lúd tenyésztése97
Kacsatenyésztés102
Kacsafajták102
A kacsa tenyésztése103
A baromfi takarmányozása109
A takarmányok összetétele110
Fehérje111
Zsírok és szénhidrátok112
Ásványi anyagok112
Vitaminok113
Antibiotikumok114
A baromfi takarmányai115
Magvak115
Ipari melléktermékek117
Zöld-és vizenyős takarmányok120
Takarmánykiegészítő anyagok120
Az ivóvíz122
A takarmányok előkészítése122
Az etetés módja123
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása124
A tyúkok takarmányozása124
A gyöngytyúk takarmányozása128
A pulyka takarmányozása130
A ludak takarmányozása133
A kacsa takarmányozása136
Mezőgazdasági társulások és termelői szakcsoportok szerepe a baromfitenyésztés fejlesztésében139

Wettstein Ferenc

Wettstein Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Wettstein Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv