1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Budapest csatornázása

82. kötet 3. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Budapest Székesfőváros Statisztikai Hivatala
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 117 oldal
Sorozatcím: Statisztikai közlemények
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Budapest székesfőváros házinyomdája, Budapest. 1db fekete-fehér illusztrációval és 1 db kihajtható térképpel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A székesfőváros az 1930. évi népszámlálás alkalmával elérte a milliós lakosszámot s ezzel, amint azt a székesfőváros főpolgármestere annak idején a közgyűlésen is ünnepélyesen bejelentette,... Tovább

Előszó

A székesfőváros az 1930. évi népszámlálás alkalmával elérte a milliós lakosszámot s ezzel, amint azt a székesfőváros főpolgármestere annak idején a közgyűlésen is ünnepélyesen bejelentette, beléptünk a világvárosok sorába.
Ennek az immár milliós lakosszámú városnak közegészségügyi szempontból egyik legfontosabb közművét: a csatornázást kívánom ismertetni. Ez az ismertetés most talán annyival is inkább időszerű, mert a főváros végleges jellegű, a mai értelemben vett modern csatornázásának kialakulása a millenniumi évekre esik. Jelenleg tehát a csatornázás már negyven éves múltra tekinthet vissza. Erre a négy évtizedre való visszapillantás alkalmat ad annak a vizsgálatára, hogy a székesfőváros rohamos fejlődésével hogyan tartott lépést a csatornázás és hogy a modern csatornázáshoz fűződő városegészségügyi érdekek milyen mértékben nyertek kielégítést.
Mielőtt azonban a főváros csatornázásának jelenét tárgyalnám és a mai csatornázási intézményeinket ismertetném, történelmi áttekintést szeretnék nyújtani egyrészt a fővárosban a millenniumi éveket megelőző időkben uralkodó csatornázási állapotokról, másrészt pedig példákat kívánok felsorakoztatni arra, hogy már a legrégibb ókorban is minden kultúrnép gondoskodott a civilizatórikus fejlődés során nagyobb településeinek csatornázásáról.
A történelmi kutatások szerint már az ókori népek - amikor pedig a közegészségügy még igen kezdetleges fokon állott - rájöttek arra, hogy' egy nagyobb közösségben való együttélés mellett az emberi és állati váladékokat az egyéb szenny- és csapadékvizekkel együtt a házakból és utcákról el kell távolítani.
A szennyvíznek ártalmas fertőző voltáról fogalmat nyerhetünk, ha meggondoljuk, hogy minden köbcentiméter szennyvíz többmillió baktériumot tartalmaz. A fertőzés tekintetében nemcsak az emberi fekáliák jöhetnek szóba, hanem az ipari üzemekből, istállókból elfolyó szennyes víz és a háztartások mosogató-, öblítővizei is, amelyek a csiráknak ugyancsak millióit tartalmazzák. Nagyon gyakran látjuk kisebb városokban. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
A csatornázás múltja 9
Ókor 9
Középkor
Párizs csatornái 14
Berlin csatornázása 16
Budapest csatornázásának múltja 19
Aquincum csatornái 19
Középkori csatornázási emlékek 22
Budapest csatornázása a millenniumot megelőző időkben 27
Budapest csatornázásának jelene 37
Az általános csatornázás tervezése és végrehajtása 37
A pesti városrész csatornahálózata 55
A budai városrész főgyüjtőcsatornahálózata 60
Mellékcsatornák 65
A fővárosi csatornahálózat méretezése 74
A csatornák építési módszerei 77
Csatornázási szivattyútelepek és intézmények 82
Központi csatornaszivattyútelep 82
Szennyvíztisztító berendezés 90
Az óbudai csatornaszivattyútelep 101
A kelenföldi csatornaszivattyútelep 103
Az angyalföldi csatornaszivattyútelep 104
Csatornafenntartási kirendeltség 108
Befejezés 114

Zaitz László

Zaitz László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zaitz László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv