Előszó
Részlet a könyvből:
Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat.
Elnöki megnyitó beszéd a Kir. Magyar Természettudományi Társulat XCV. közgyűlésén, 1935 április 6-án.
Ezelőtt valamivel...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat.
Elnöki megnyitó beszéd a Kir. Magyar Természettudományi Társulat XCV. közgyűlésén, 1935 április 6-án.
Ezelőtt valamivel többel, mint egy félszázaddal, amikor a Kir. Magy. Természettudományi Társulattal a bensőbb kapcsolatot kerestem, két gondolat vezetett : egyik az volt, hogyha véletlenül megszáll az ihlet, olyan módon elégíthessem ki munkavágyamat, hogy gondolataim közléséből azoknak is legyen valami hasznuk, akik természettudományos ismereteik kibővítésére törekednek ; a másik pedig az, hogy a természettudományok fejlődése iránt érdeklődők igényeit szemmeltartva, azok kalauzolására vállalkozhassam, akik nem annyira a zajtütő újdonságok, mint olyan részletek megismerésére kíváncsiak, amelyeknek segítségével, már igazaknak ismert tények, jelenségek okáról kielégítő felvilágosítást szerezhetnek.
Korunk történetének leggyászosabb időszakában, amikor szagló- és ízlelő-szervünknek édes-kevés hasznát vehettük abban az irányban, hogy ételeinket kívánatos ízek, italainkat kellemes illatfokozatok szerint állítsuk össze: ínyeskedésünket legfeljebb csak azzal elégíthettük ki, hogy az ízes élelmiszerek és ételek ízes, és az illatos italok illatos alkotórészei és kémiai összetétele között próbálkozunk valami tájékoztató kapcsolatot találni.
A szagot, illatot létesítő vegyületek kémiai összetételével már foglalkoztam a M. T. Akadémia III. osztályának 1920 június 7-én tartott ülésén; a mai alkalommal megkísérlem az ízes testek, helyesebben az ízes vegyületek némely fontosabb fizikai és kémiai sajátságaira irányítani a figyelmet.
Vissza