1.031.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Természettudományi Közlöny 1926. március

Havonkint egyszer megjelenő ismeretterjesztő folyóirat/58. kötet, 3. szám, 829. füzet

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Kir. Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 46 oldal
Sorozatcím: Természettudományi Közlöny
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Nyomatta a Kir. Magy. Egyetemi Nyomda, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A természet berendezkedéseinek bölcs céltudatosságával nem lehet. káros következmények nélkül ellenkezni. Így az emlős állat magzatának anyja egyszersmind saját fajtája emlőjén kell felnevelődni;... Tovább

Előszó

A természet berendezkedéseinek bölcs céltudatosságával nem lehet. káros következmények nélkül ellenkezni. Így az emlős állat magzatának anyja egyszersmind saját fajtája emlőjén kell felnevelődni; minden más táplálás természetellenes. Hogy mennyire nem támadható ez a tétel, azt a természetellenesen táplált csecsemők kedvezőtlenebb életsorsa, rosszabb életesélyei, nagyobb halálozási arányszáma elegendőképen bizonyítják; az egyébként kedvező életkörülmények a természetellenes táplálás káros befolyását alig-alig tudják ellensúlyozni, míg a szociális rossz helyzet, az egészségtelen életkörülmények, melyek a csecsemő szervezetének küzdelmét a mesterséges táplálás ártalmaival szemben csak megnehezítik, az ellentétet még kirívóbbá teszik.
Újszülötteinknek körülbelül ötödrésze (20-23%) meghal, mielőtt 1 éves korát elérte volna. Ha csak az emlőn felnevelkedett, a női tejen táplált csecsemők halandóságát számítjuk, a halálozási százalék nálunk is 7-10%-ra csökken. A halál - ebből látjuk -- bőségesen csak a mesterségesen táplált csecsemők között arat. A mesterségesen táplált csecsemők kedvezőtlen életeshetőségei minden háláltokozó betegségben mutatkoznak, a legfeltűnőbben a táplálási ártalmak okozta emésztőszervi betegségekben. Míg az anyatejen élők egészségének nem árt a nyári forróság, addig a mesterségesen tápláltakat megtizedeli.
Annak az ősidők óta ismert tapasztalati ténynek, hogy az anya emlőjén felnevelődő csecsemőknek nagyobb az életesélyük, a rejtélyességéből az újabb élettani és biológiai kutatások sokat kiderítettek. Az állati ivadék és az emberi csecsemő táplálékának nemcsak a szervezet rendes életműködéseihez szükséges erőforrásokat kell tartalmaznia, hanem a sajátos fejlődés anyagszükségletét is fedeznie kell; ezekhez a követelményekhez azután az egyes állatok teje chemiai összetételében és biológiai sajátosságaiban fajlagosan alkalmazkodik.
Vissza

Tartalom

Torday F.: Az anyatej jelentősége
Putnoky L.: A háború utni angol természettudományi oktatás
Moesz G.: A virágpor mint vezérkövület
Mende J.: A kozmikus sugárzás
Jendrassik A.: Az angolkórellenes vitaminról
Zboray E.: "Hortus Bogoriensis"
Mende J.: Rövid hullámhosszak a rádióban
Apró közlemények
Időjárás
Csillagos ég
Levélszekrény
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv