1.031.431

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Valódi magyar szakácskönyv

Szerző

Kiadó: Pannon-Literatúra Kft.
Kiadás helye: Kisújszállás
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 371 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-9355-43-7
Megjegyzés: Reprint kiadás, Singer és Wolfner kiadása alapján.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Rendkívűl változatos élettapasztlat után írtam le e szakácskönyvet, kizárólag a saját emlékezetemből összeszedve. Nincsen e könyvben egyetlen étel sem, melyet magam - legalább párszor - el ne készítettem volna." (Zilahy Ágnes)
Közel százéves ízeket kínálunk e könyvünkkel a Tisztelt Olvasóknak. Ízeket, melyek olcsón elkészíthetők, s kellemes élményeket nyújthatnak a testnek, de mellette nyelvünk egy régebbi állapotának zamatát is megízlelheti a lélek. Reprint kiadásunkhoz kellemes és hasznos "ízlelgetést" kívánunk!

Tartalom

Könyvem története, irta Zilahy Ágnes3
Levesek
Közönséges hus-leves8
Barna-leves9
Tyuk-leves9
Tiszta borsos leves10
Gulyáshus10
Gulyáshus (másképen)11
Rák-leves11
Kaszáslé12
Rákbavaló töltelék13
Pörkölt levesek
Rák-leves14
Tüdőtáska-leves14
Gomba-leves15
Zöldség-leves15
Darával töltött tészta-leves16
Gombócz-leves17
Paradicsom-leves17
Káposzta-leves18
Turbolya-leves18
Paszuly-leves19
Borleves bőjtösen19
Burgonya-leves20
Savanyu tojás-leves20
Borkő-leves21
Keménymagos leves22
Tört máj-leves22
Sör-leves22
Teknősbéka-leves22
Borsólé23
Májleves, árván24
Gesztenyés leves25
Agyvelő-leves25
Levesbe valók
A gyurt tészták26
Csigatészta elkészitése27
Rákvaj vagy rákzsir28
A rákba való felvert galuska29
Rákleves rákhussal29
Tejgaluska29
Darakoczkák30
A májgaluska30
Olasz borsó31
Gyöngykása foghagymával31
Gyöngykása gombával32
Rizskása gombával32
Vegyes zöldség32
Tüdő-táska33
Liszt koczkák34
Zsemlyekása gombócz34
Lisztgaluska34
Articsóka35
Tyuk tormával35
Sajtos tojás36
Béka czomb36
Friss osztriga, sülve37
Hus körül való ételek
Rizskása gombával38
Csiperke gomba38
Többféle gomba39
Rizskása hagymával39
Házi makkaróni40
Vizes galuska40
Turós gombócz40
Burgonya törve41
Reszelt tészta41
Sárga répa42
Káposzta saláta42
Mártások
Tatár-mártás43
Mandulás torma-mártás43
Metélő hagyma-mártás44
Eczetes torma-mártás44
Halakra való mártás44
Majonéz44
Szardella vaj45
Paradicsom-mártás45
Hagyma-mártás46
Tejfeles ugorka-mártás46
Tejfeles torma-mártás47
Szardella-mártás47
Kapornya-mártás48
Zsemlye-mártás48
Kapor-mártás49
Foghagyma-mártás49
Ugorka-mártás49
Köszméte-mártás50
Sóska-mártás50
Egres-mártás51
Meggy-mártás51
Ribizlimártás52
Alma-mártás52
Tatár-mártás (másképen)53
Majonéz53
Leves utáni ételek
Főtt marhahus, párolva54
Főtt marhahus, vagdalva55
Kirántott sonka55
Velős szeletek56
Vese velővel56
Sonkás omlett57
Szárnyas máj-vagdalék57
Földi csiga58
Borjuláb és -fej kirántva58
Agyvelő kirántva59
Tüdő, savanyu lével59
Tüdő rizzsel59
Töltött tojás60
Keserü gomba61
Főzelékek
Toros káposzta62
Töltött káposzta, kolozsvári módon62
Közönséges töltött káposzta64
Hússal összerakott káposzta64
Kelkáposzta, töltve65
Zöld káposzta, töltve66
A lucskos káposzta67
A székely-gulyás68
Búza-kása68
Töltött karalábé68
Töltött zöld paprika69
Töltött paradicsom70
Töltött burgonya71
Töltött ugorka71
Tökkáposzta72
Paprikás káposzta73
Babéros. savanyu burgonya74
Szemes paszuly74
Száraz borsó75
Tojásos és sonkás burgonya75
Szilva, lével76
Szilva, tálba főtt76
Zöld paszuly77
Vegyes zöldség78
Kárfiol78
Spárga tök79
Spárga79
Komlóhajtás80
Laboda (vagy spenót)80
Szemes zöld borsó81
Lencse böjtösen82
Ludas-kása82
Kucsmagomba töltve83
Aszalt lengyel-gomba84
Becsináltak
Rák, kokóval85
Borju-agyvelő, czitrommal85
Sárgarépa, sertéshussal86
Tárkonyos bárány86
Köszmétés bárány87
Bárány, czitrommal87
Köszmétés csirke88
Kalarábés csirke88
Zöld borsó csirkével89
Paradicsomos csirke89
Mazsolás- és gesztenyés nyelv89
Paczal90
Borjuláb és borjufej tojással90
Debreczeni mazsolás csirke91
Bosporus92
Rák rizskásával93
Pecsenyék
A "Luby"-sült93
Beafsteak95
Marhahus paprikás96
Vetrecze97
Zöldséges pecsenye97
Lengyel rostélyos97
Vereshagymás rostélyos98
Tejfeles rostélyos98
Fehérpecsenye99
Vesepecsenye, savanyun99
Vesepecsenye szalonnával tüzdelve100
Fehérpecsenye töltve100
Szenensült pecsenye101
Marhapecsenye gombóczczal102
Vagdalt marhapecsenye103
Borjuszelet104
Borjuvesés104
Borjupörkölt105
Borjutokány105
Borjuczomb106
Borju, rántva106
Borjuszegy, töltve106
Borju fehér pecsenye, töltve107
Borjumáj108
Rántott csirke109
Töltött csirke110
Paprikás csirke111
Pörkölt csirke112
Kappansült112
Szalonnával sütött kappan113
Kacsa sülve114
Szelid kacsa, vad módra114
Pulykasült115
Pörkölt pulyka116
Pulyka, vagdalt hussal116
Libasült118
Libamell, fojtva119
Sült libamáj119
Az angolsült119
A marhahus tejfeles mártással120
A paprikás szelet121
Serpenyős rostélyos121
A főtt marhanyelv122
Marhapecsenye zöldséges mártással122
Erdélyi tokány123
Malacz-sült124
Pörkölt malacz125
Malacz-pecsenye tordai módon125
Paprikás sertésfejből126
Sertésgerincz127
Sertésgerincz (másképen)127
Sertés-szelet127
Sertés-czomb128
Fáczán, sülve128
Fehérbelü pecsenye192
Vadhusok
Az őzderék páczolva131
Páczoltnyul132
Nyul, pácz nélkül133
Nyulpaprikás134
Nyul babérral134
Vadliba135
Vadkácsa136
Szalonka és szalonkabél136
Fenyő madár belestül138
A verebek138
Halak
Szegedi paprikáshal139
Tejfejel halpaprikás140
Rántott harcsa140
Az egészben megsütött apró hal141
Csuka füszeresen142
Csuka tejfeles tormával142
Süllő vagy csuka töltve143
Hal-leves144
A hering melegen144
A száritott tőkehal145
Marinirozott hal146
A pisztráng hidegen146
Hogyan nem fő széjjel a hal?146
Saláták és diszitések
Aszpikk147
A magyar házimustár148
Öntött saláta149
Hideg saláta149
A zeller- és a burgonya-saláta150
A hering saláta150
Vegyes saláta151
Tészták
A fánk152
A bába kalács154
Az egyszerű kalács155
A kürtös kalács156
A király kalács157
Az arany galuska158
Csorgatott czukros tészta160
A darázslép tészta161
A cseh fánk162
Az élesztős sodralék162
A mákos gubó163
Az élesztős lepény164
Az élesztős palacsinta165
A turós koczka-tészta165
A paraszt-béles167
A réteges (élesztős) pogácsa167
A tepertős pogácsa168
A tepertős vakarcs169
Az élesztős, írós-tészta170
Az írós-tészta170
A félírós-tészta173
A toló fánk173
A rétes tészta174
A rétesbe való töltelék176
Az alma-töltelék177
A turósrétek töltelék178
A mák-töltelék178
A dió-töltelék178
Csiga-rétes179
Császár-morzsa179
A debreczeni béles180
A székely béles181
A burgonya-rétes182
A palacsinta tészta183
A levelen sült184
A zsemlye-pudding185
Bormártással187
A puddingokra és tálba-főttekre való tejmártás187
A bor-mártás188
A csokoládé-mártás189
A tálba főtt eper189
A dara tálbafőtt tojássárgával190
A dara (vagy griz) tálbafőtt másképen190
A csokoládé tálbafőtt191
A tejfel tálbafőtt191
A keményitő tálbafőtt192
A riszkása tálbafőtt192
A zsemlyemorzsás darabkoczkák193
Csőrege kétféleképen194
A rózsa-fánk195
A tejfel koczka196
A hájas pogácsa197
Az uti pogácsa197
Kisütött zsemlye198
Az alma-fánk198
A zsiros lepény199
Turós lepény200
A fahéjjas fánk201
A málé lepény202
A gyúrt tészták203
Juhturós tészta204
A tehén turós tészta204
A sodrott tészta205
A szilva-ízes dereje206
A káposztás koczka-tészta207
A sonkás tészta208
A tejbe főtt laska209
A darával készült tészta209
A mákos tészta210
A tehénturós gombócz210
A bánáti gyümölcs kenyér212
A gyümölcs kenyér212
A vaniliás perecz213
Vanilia hajtás214
A czukor perecz214
A rácz pite215
A pozsonyi mákos- (diós-) patkó216
Libazsíros sütemény217
A porhanyó kis kifli217
A mézes lepény218
A diós sütemény218
A diós rudak219
A habos tészta219
A fűszeres édes tészta220
Vajas torta221
A morzsa-torta221
A csokoládés édes tészta222
A csokoládé-torta222
A sodrott torta-lepény223
A dió-torta224
A pörkölt torta224
A dalauzi225
A czukros tört dió226
A mogyoró csemege227
Az édeske227
A mandula csokocska227
Tojásos perecz228
A gyümölcsös csókocskák229
A mandula kártya229
A bazár csókocskák229
A domika230
Hussal töltött kiflik230
Szilva gombóczok231
Cseresznye és szilva kisütve232
Az ostya-sütés233
Könnyű czukrászat
A fagylaltok
A fagylaltok készitéséről
A vanilia-fagylalt235
Kávé-fagylalt236
Csokoládé-fagylalt236
Gyümölcs-fagylaltok236
Gesztenye-fagylalt237
Eper-fagylalt237
Rizs-fagylalt238
Mogyoró-fagylalt238
Czukros málnalé239
A krémek
Csokoládéból, vaniliából és mandulából240
Tejhab krémekhez és kávéba240
A madártej241
Barazck-krém242
Kávé-krém242
Nemzeti színű krém243
A sütemények jegeczesitése
A jegeczitéshez való czukor244
Tortákra való jég245
Czitromjég tortákra246
Csokoládé jegecz247
Kávé jegecz247
Csokoládé jégtortára248
Gyümölcs jegecz-tortára248
A torták
Alma-torta249
Gesztenye-torta250
Habos torta251
Kávé-torta252
Gesztenye czukorral bevonva253
Rózsalevél czukorba főzve253
Tortákra való diszités254
Czukrászati egyveleg
Mogyoró rudak254
Indiai fánk255
Tea-tészta sonkával256
Füszeres lepény257
Ánizs kenyér257
Csokoládé-karikák258
Vaniliás kétszersült259
Kocsonya fris gyümölcsből260
Az alkörmös festék készitése260
Világos sárga szín261
Gesztenye-csemege262
Pástétom-tészta263
Ludmáj-pástétom264
Nyúl-pástétom265
A kozmás ételekről267
Különlegességek
A disznótor269
A disznó ölés71
A kolbász274
A tüdős hurka készítése276
A véres hurka278
A májas készités279
A kásás hurka280
A hájszeles281
A gömböcz282
A disznófősajt283
Bőrsajt285
A kocsonya-készítés286
A királyhús287
A paprikás szalonna288
Az oltó készitése288
A komlós kenyér sütése290
A komlós korpa készitése292
A bálmos293
A must kolbász294
A puliczka295
A debreczeni kolbász készitése296
A sonka és a marhanyelv páczolás297
A virsli készitése297
A zsír olvasztás298
Csokoládé299
Az édes ürmös készítése299
Diópálinka300
Puncs300
Meleg limonádé301
Hideg puncs301
Almabor301
Vegyes gyümölcs pálinka302
Vaniliás pálinka302
Narancs pálinka303
Köménymagos (vagy ánizsos) pálinka304
A rum készitése házilag304
Eczet készités305
Birs-alma sajt306
Birs-alma sajt más módon307
Gomba-por készitése307
Télére eltett zöld paszuly307
Eper eltartása néhány napig308
A czitrom és a narancs eltartása309
Hogy kell a szilvát eltartani309
Hogyan kell a tojást eltartani309
A dinnye eltartása309
Csiperke- vagy rizike-gomba eltartása309
Hogyan kell az avas zsirt jóvá tenni311
Kovászos ugorka télre311
Kovászos ugorka más módon312
Az ugorka-saláta314
Eczetes ugorka üvegben315
Paprikás piros káposzta315
Tök-káposzta üvegben315
Sóska-márrtás üvegben316
Hagyma eczetbe téve316
Édes zöldpaprika eczettel317
Eczetes ugorka-saláta318
Aszalt körte318
Aszalt körte sajtolva319
Aszalt zöld kukoricza321
Zöld paszuly aszalva322
Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva323
A szappan-főzés323
Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhiteni324
Hogyan lehet a kéménytüzet eloltani325
Mosdószer325
Puhafa-padló festése326
Hordóba eltett fejes káposzta326
A fojtott káposzta329
Gyalult hordós káposzta329
Befőttek
Többféle, egyformán elkészithető befőtt332
Sárga dinnyehéj befőtt334
A görög dinnye befőtt335
A czukorba főtt baraczk
Kajszin baraczk befőtt337
Magolt ribizli337
A körte befőtt338
Birsalma befőtt339
Hámozott dió befőtt339
Rendes dió befőtt330
Zöld ringlót340
Rummal eltett vegyes gyümölcs341
Meggy eczettel341
Birsalma sürü czukorban342
Magolt meggy czukorban342
Apró arany-alma czukorban342
Birsalma eczettel343
Kajszin baraczk eczettel343
Sárga-dinnye héjja eczettel343
Az elromlott befőttek értékesítése344
Őszi baraczk-iz344
A czukros (jegeczes) gyümölcsök345
Paradicsom üvegben345
Ünnepi ebédek
Az asztal terités348
Nagy ebéd (télen)350
Nagy vacsora (télen)351
Nagy ebéd (tavasszal)351
Nagy vacsora (tavasszal)352
Nagy ebéd (nyáron)352
Nagy vacsora (nyáron)353
Nagy ebéd (ősszel)353
Nagy vacsora (ősszel)354
Az én szakácskönyvem355

Zilahy Ágnes

Zilahy Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zilahy Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Valódi magyar szakácskönyv
Állapot:
4.460 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba
konyv