1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Valódi magyar szakácskönyv

Szerző

Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 240 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-962-291-3
Megjegyzés: A "Magyar Nők Lapjá"-nak kiadóhivatala Budapest, 1892. változatlan kiadása. Második bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző ajánlása a könyvhöz: "Egyszerű, középosztálybeli háztartás keretébe illők (a receptek) ezek mind, de azért válogathat belülük vagyonnal bíró nagyobb mérvű háztartást vezető nő is éppen úgy, mint a legszegényebb család, vagy azok a hivatalt teljesítő nők, kik cselédek gondjára kénytelenek háztartásaikat bízni, mert e szakácskönyvből könnyen és olcsón lehet igen jó ételeket főzni.
Soha életemben másnak a házánál nem főztem, és mind a mai napig saját háztartásomban dolgozom, de mert nagy csapások értek, megismerkedtem az anyagi küzdelmekkel is. Így lassan megtanultam, miképpen kell és lehet az elképzelhetetlenségig kevés anyagból a lehető legjobb ételeket előállítani."

Tartalom

Könyvem története
Levesek
Közönséges husleves15
Barna-leves16
Tyuk leves16
Tiszta borsos-leves17
Gulyáshus17
Gulyáshus másképpen17
Rák-leves18
Kaszás lé18
A rákba való töltelék19
Pörkölt-, vagy "Árva"-levesek
Rák-leves20
Tüdő-táska-leves20
Gombaleves21
Zöldségleves21
Darával töltött tésztaleves21
Káposztaleves22
Gombóczleves22
Paradicsomleves23
Turbolya-leves (Tavaszi étel)23
Paszuly-leves23
Borleves bőjtösen24
Burgonya-leves24
Savanyu tojás-leves25
Borkő-leves25
Köménymagos-leves25
Tört májleves26
Levesbe valók
A gyurt tészták27
Csiga tészta készítése27
A rákba való felvert-galuska28
Rákleves, rákhussal28
Tejgaluska29
A májgaluska29
Dara (Griz) koczkák30
Olasz-borsó30
Gyöngykása fokhagymával30
Gyöngykása gombával31
Rizskása gombával31
Rák-vaj - vagy rák-zsír31
Vegyes zöldség32
Tüdő-táska32
Liszt-koczkák32
Zsemlyekása (griz) gombócz33
Liszt-galuska33
Hus körül való ételek
Rizskása gombával34
Csiperke gomba34
Többféle használható gomba készítése35
Rizskása hagymával35
Házi makkaroni35
Vizes galuska36
Turos-gombócz36
Burgonya-törve36
Reszelt-tészta37
Sárga-répa37
Káposztasaláta37
Mártások
Tatár-mártás38
Mandulás tormamártás38
Metélőhagyma-mártás39
Eczetes tormamártás39
Halakra való mártás39
Majonéz39
Szárdella-vaj40
Paradicsommártás40
Hagymamártás40
Tejfeles ugorkamártás41
Tejfeles tormamártás41
Szárdella-mártás42
Kapornya-mártás42
Zsemle-mártás42
Kapormártás43
Fokhagyma-mártás43
Pöszméte (Piszke) mártás43
Ugorkamártás44
Sóskamártás44
Egres mártás44
Meggymártás45
Ribizli mártás45
Alma-mártás45
Leves utáni ételek
Főtt marhahus párolva47
Főtt marhahus vagdalva47
Kirántott sonka48
Velős szeletek48
Vese-velővel49
Sonkás-omlett49
Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék49
Földi csiga50
Borju-láb és borju-fej kirántva50
Agyvelő kirántva51
Tudó savanyú-lével (Becsinált)51
Tudó rizskásával51
Töltött tojás52
Keserü-gomba52
Főzelékek
A tavas káposzta53
Töltött-káposzta (Valódi kolozsvári módon)53
Közönséges töltött-káposzta54
Hussal összerakott káposzta55
Kelkáposzta töltve55
Zöldkáposzta töltve56
A lucskos káposzta (Erdélyi étel)57
A székely-gulyás57
Töltött karalábé58
Töltött zöld paprika58
Töltött paradicsom59
Töltött burgonya59
Töltött ugorka60
Tökkáposzta60
Paprikás káposzta61
Babéros savanyu burgonya61
Szemes paszuly62
Száraz borsó62
Tojásos és sonkás burgonya63
Szilva-lével63
Szilva tálbefőtt63
Zöld-paszuly64
Vegyes zöldség64
Kárfiol65
Spárga65
Spárga-tök66
Komlóhajtás66
Láboda vagy spenót66
Szemes zöldborsó67
Lencse bőjtösen67
Ludas-kása68
Kucsmagomba töltve68
Aszalt lengyel gomba69
Becsináltak
Borju agyvelő czitrommal70
Rák "kokó"-val70
Sárga-répa sertés-hussal71
Tárkonyos bárány71
Köszmétés bárány71
Bárány czitrommal72
Köszmétés-csirke72
Karalábés-csirke73
Zöldborsó csirkével73
Paradicsomos-csirke73
Mazsolás és gesztenyés nyelv74
Paczal74
Borju-láb és fej tojással74
Debreczeni mazsolás csirke75
Bosporus75
Rák rizskásával76
Pecsenyék
A "Luby" sült77
Beafsteak78
Marhahus paprikás79
Zöldséges pecsenye79
Vetrecze80
Lengyel rostélyos80
Vereshagymás rostélyos80
Tejfeles rostélyos81
Fehér pecsenye81
Savanyu vesepecsenye81
Szalonnával tűzdelt vesepecsenye82
Töltött fehérpecsenye82
Szénen, illetve rostélyos sült (Fleck)83
Marha-pecsenye-gombócz83
Vagdalt marha-pecsenye84
Borju-szelet85
Borju-vesés85
Borju-pörkölt85
Borju-tokány86
Borju-czomb86
Rántott borju86
Töltött borjuszegy87
Borju fehérpecsenye töltve87
Borju máj88
Borju-nyelv88
Rántott csirke88
Töltött csirke89
Paprikás-csirke90
Pürkölt-csirke90
Kappan-sült91
Szalonnával sütött kappan91
Kacsa sülve92
Szelíd kacsa vad módra92
Pulyka sült92
Pörkölt pulyka93
Pulyka vagdalt hussal93
Libasült94
Libamell fojtva95
Sült libamáj95
Az angol sült96
Serpenyős rostélyos96
A marhahus tejfeles mártássel96
A paprikás-szelet97
A főtt marha-nyelv97
Marha pecsenye zöldséges mártással98
Erdélyi tokány98
Malaczsült99
Pörkölt-malacz99
Malacz-pecsenye tordaiasan100
Paprikás sertés fejből100
Sertés-gerincz (Karmanádli)101
Sertés-gerincz (másképen)101
Sertés-szelet101
Sertés-czomb102
Vad-husok
Azőz derék páczolva103
Páczolt nyul104
Nyul pácz nélkül104
Nyul-paprikás105
Nyul babérral105
Vad-liba106
Vad-kacsa106
Szalonka és szalonka-bél107
Fenyő-madár belestül108
A verebek108
Halak
A szegedi halpaprikás109
Tejfeles halpaprikás109
A rántott harcsa110
Az egészben megsütött apró hal110
Csuka füszeresen111
Süllő, vagy csuka töltve111
Hal-leves112
A hering melegen112
A száritott tőkehal113
Marinirozott-hal113
Rántott békaczomb113
A pisztráng hidegen114
Saláták és diszitések
Ászpikk115
A magyar házimustár116
Öntött saláta116
Hideg saláta117
A zeller és a burgonya saláta (Vegyes saláta)117
A hering-saláta117
Vegyes saláta118
A tészták
A fánk119
A bába-kalács120
Az egyszerü kalács121
A király-kalács122
A kürtös kalács122
Az arany-galuska123
Csorgatott czukros tészta124
A darázslép tészta124
A darázslép tészta125
A cseh-fánk ("Talkerli")125
Az élesztős-sodralék126
A mákos-gubó126
Az élesztős-lepény127
Az élesztős palacsinta128
A turós koczka-tészta128
A paraszt-béles129
A réteges (élesztős) pogácsa129
A tepertős pogácsa130
A tepertős vakarcs130
Az élesztős, irós-tészta131
Az irós-tészta131
A félirós tészta132
A toló-fánk133
A rétes tészta134
A rétesbe való töltelékek135
Krém töltelék135
Az alma töltelék136
A turós rétes136
A máktöltelék137
A dió töltelék137
Csiga rétes (Régi erdélyi tészta9137
Császár morzsa138
A debreczeni béles138
A székely-béles (Erdélyi tészta)138
A burgonya-rétes (Szepesi étel)139
A palacsinta-tészta140
A levelen-sült (A legrégibb magyar tészta)141
A zsemlye pudding142
Bor mártással (Bor sató)142
A puddingokra és tálba főttekre való tejmártás ("Chaudeo")143
A bor mártás143
A csokoládé mártás144
A tálba főtt eper144
A darb tálbafőtt tojássárgával144
A dara (vagy griz) tálbafőtt másképen145
A csokoládé tálbafőtt145
A tejfel tálba főtt146
A keményitő tálbafőtt (Tojás nélkül)146
A rizskása tálbafőtt146
A zsemlye-morzsás darakoczkák147
Csörege kétféleképpen147
A rózsa-fánk148
A tejfel-koczka (Tojás nélküli tészta)149
A hájas pogácsa149
Az uti-pogácsa150
Kisütött zsemlye150
Az alma-fánk150
A zsiros lepény151
Turós lepény (Hódmezővásárhelyi tészta)152
A fahajas fánk152
A málé-lepény (Erdélyi tészta)153
A gyurt tészták154
Juh túrós-tészta154
A tehén turós-tészta155
A sodrott tészta (Nudli)155
A szilva izes derelye156
A káposztás koczka-tészta156
A sonkás tészta157
A tejbefőtt laska157
A darával készült tészta158
A mákos tészta158
A tehénturós gombócz159
A bánáti gyümölcskenyér159
A gyümölcs-kenyér (Német csemege)160
A vaniliás perecz161
A rácz pite161
Vanilia hajtás162
A czukor perecz (Téa tészta)162
A pozsonyi mákos (diós) patkó162
Libazsiros sütemény163
A porhanyó kis kifli163
A mézes lepény164
A diós sütemény164
A diós rudak164
A habos tészta165
A fűszeres édes tészta165
Vajas torta166
A morzsa-torta166
A csokoládés édes tészta167
A csokoládé-torta167
A sodrott torta-lepény167
A dió-torta168
A pörkölt torta169
A daluzi (Erdélyi, örmény csemege)169
A czukros tört dió170
A mogyoró csemege170
Az édeske (Téa tészta)170
A mandula csókocska171
Tojásos perecz171
A gyümölcsös csókocskák172
A mandula kártya172
A vanilia fagylalt172
A bazár csókocskák173
Kávé fagylalt173
Csokoládé fagylalt173
Gyümölcs fagylaltok174
A madártej174
Tejhab krémekhez és kávéba174
A krémek (Csokoládéből vaniliából és mandulából)175
Baraczk krém175
Az ostya sütés176
A kozmás ételekről
Különlegességek
A disznótor179
A disznó ölés180
A kolbász182
A tüdös-hurka készitése183
A véres hurka184
A májas készités185
A kásás hurka186
A hájszeles187
A gömböcz187
A disznófősajt188
Bőrsajt189
A kocsonya-készités190
A királyhus (Kaiserfleisch)191
A paprikás szalonna191
Az alta készitése192
A komlós kenyér sütése193
A komlós korpa készitése194
A bálmos195
A must kolbász (Bánáti csemege)195
A puliczka (Erdélyi étel)196
A "debreczeni" kolbász készitése197
A sonka és a marha-nyelv páczolás197
A "virsli" készités198
A zsir olvasztás198
Meleg és hideg italok
Csokoládé199
Az édes ürmös készitése199
Dió pálinka200
Puncs200
Meleg limonádé200
Hideg puncs201
Almabor201
Vegyes gyümölcs-pálinka201
Vaniliás pálinka202
Narancs pálinka202
Köménymagos vagy (Ánizsos) pálinka202
Tartósítás
Eczet készités204
Birs-alma sajt204
Birs-alma sajt más módon205
A czitrom és a narancs eltartása205
Hogy kell a szilvát eltartani?205
Hogyan kell a tojást eltartani?205
A dinnye eltartása206
Télére eltett zöld paszuly206
Hogy kell az avas zsírt jóvá tenni?207
Kovászos ugorka télre207
Kovászos ugorka más módon208
Az ugorka saláta208
Eczetes ugorka üvegben209
Paprikás piros káposzta209
Tök-káposzta üvegben210
Sóska mártás üvegben210
Hagyma eczetbe téve211
Édes zöldpaprika eczettel211
Eczetes ugorka-saláta211
Vegyes zöldség-saláta212
Aszalt körte212
Aszalt zöld kukoricza213
Zöld paszuly aszalva213
Aszalt paradicsom214
Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva214
Hasznos tanácsok
A szappan-főzés215
Hogyan lehet az égési sebes gyorsan enyhiteni?216
Hogyan lehet a kéménytüzet eloltani?216
Mosdószer216
Befőttek
Többféle, egyformán elkészithető befőtt217
Sárga dinnye haj befőtt218
A görög dinnye befőtt219
A czukorba főtt baraczk219
Kajszin baraczk befőtt220
Magolt ribizli220
A körte befőtt221
Birsalma befőtt221
Hámozott dió befőtt222
Rendes dió befőtt222
Zöld ringlót222
Rummal eltett vegyes gyümölcs223
Meggy eczettel223
Birsalma sürü czukorban224
Magolt meggy czukorban224
Apró arany alma czukorban224
Birsalma eczettel224
Kajszin baraczk eczettel225
Sárga-dinnyehéja eczettel225
Az elromlott befőttek értékesitése225
Őszibaraczk-iz226
A czukros (jegeczes) gyümölcsök226
Paradicsom üvegben226
Ünnepi ebédek
Az asztal terités229
Nagy ebéd (Télen)230
Nagy vacsora (Télen)231
Nagy ebéd (Tavasszal)231
Nagy vacsora (Tavasszal)232
Nagy ebéd (Nyáron)232
Nagy vacsora (Nyáron)233
Nagy ebéd (ősszel)233
Nagy vacsora (ősszel)233
Utóirat

Zilahy Ágnes

Zilahy Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zilahy Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv