| Előszó, irta Zilahy Ágnes | 3 |
| Levesek | |
| Közönséges hus-leves | 5 |
| Barna-leves | 6 |
| Tyuk-leves | 7 |
| Tiszta borsos-leves | 7 |
| Gulyás-hus | 8 |
| Gulyás-hus másképpen | 9 |
| Rák-leves | 9 |
| Rákba való töltelék | 10 |
| Pergelt- vagy árva-levesek | |
| Rák-leves | 11 |
| Tüdő táska-leves | 12 |
| Gomba-leves | 13 |
| Zöldség-leves | 13 |
| Darával töltött tészta-leves | 14 |
| Gombócz-leves | 15 |
| Paradicsom-leves | 16 |
| Káposzta-leves | 17 |
| Borleves böjtösen | 17 |
| Savanyu tojás-leves | 18 |
| Borkő-leves | 19 |
| Kőmény magos-leves | 19 |
| Tört máj-leves | 20 |
| Levesbe valók | |
| A rákba való felvert galuska | 20 |
| Rák-leves rák-hussal | 21 |
| Tej-galuska | 22 |
| Dara (griz) koczkák | 22 |
| A máj-galuska | 23 |
| Olasz-borsó | 24 |
| Gyöngykása fokhagymával | 24 |
| Gyöngykása gombával | 25 |
| Rizskása gombával | 25 |
| Rák-vaj - vagy rák-zsir | 25 |
| Vegyes zöldség | 26 |
| Tüdő táska | 27 |
| Liszt koczkák | 28 |
| Zsemlyekása (griz) gombócz | 28 |
| Lisztgaluska | 29 |
| Hus körül való étkek | |
| Rizskása gombával | 29 |
| Csiperkegomba | 30 |
| Többféle gomba készitése | 31 |
| Rizskása hagymával | 31 |
| Házi makkaroni | 32 |
| Vizes galuska | 32 |
| Turós-gombócz | 33 |
| Burgonya-törve | 33 |
| Reszelt-tészta | 34 |
| Sárga-répa | 34 |
| Káposztasaláta | 35 |
| Mártások | |
| Tartár-mártás | 36 |
| Mandulás tormamártás | 36 |
| Metélő hagyma-mártás | 37 |
| Eczetes torma | 37 |
| Halakra való mártás | 37 |
| Majonéz | 38 |
| Szárdella vaj | 38 |
| Paradicsommártás | 39 |
| Tejfeles ugorkamártás | 39 |
| Tejfeles tormamártás | 40 |
| Szardellamártás | 41 |
| Kapornyamártás | 42 |
| Zsemlyemártás | 42 |
| Kapormártás | 43 |
| Fokhagymamártás | 43 |
| Ugorkamártás | 44 |
| Köszméte (Piszke) mártás | 44 |
| Sóskamártás | 44 |
| Éretlen szőlő (egres) mártás | 45 |
| Meggymártás | 46 |
| Veres szőlő (ribizli) mártás | 46 |
| Almamártás | 47 |
| Leves utáni ételek | |
| Főtt marhahus párolva | 48 |
| Főtt marhahus vagdalva | 49 |
| Kirántott sonka | 50 |
| Velős szeletek | 50 |
| Vese velővel | 51 |
| Sonkás-omlet | 52 |
| Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék | 52 |
| Földi Csiga | 53 |
| Borju-láb és borju-fej kirántva | 54 |
| Tüdő rizskásával | 55 |
| Töltött tojás | 55 |
| Keserü-gomba | 56 |
| Főzelékek | |
| Töltött-káposzta (kolozsvári) | 57 |
| Közönséges töltött-káposzta | 59 |
| Hussal összerakott káposzta | 60 |
| Kelkáposzta | 61 |
| Kelkáposzta tejfellel | 61 |
| Kelkáposzta töltve | 62 |
| Zöldkáposzta töltve | 63 |
| Lucskos káposzta | 64 |
| Székely-gulyás | 65 |
| Töltött karalábé | 66 |
| Töltött zöld paprika | 67 |
| Töltött paradicsom | 68 |
| Töltött burgonya | 68 |
| Töltött ugorka | 69 |
| Tökkáposzta | 70 |
| Paprikás káposzta | 71 |
| Babéros savanyu burgonya | 72 |
| Szemes paszuly | 73 |
| Száraz borsó | 74 |
| Tojásos és sonkás burgonya | 74 |
| Szilva-lével | 75 |
| Szilva tálbanfőtt | 76 |
| Zöld-paszuly | 76 |
| Vegyes zöldség | 77 |
| Kartfiol | 78 |
| Spárga-tök | 79 |
| Spárga | 79 |
| Komlóhajtás | 80 |
| Labóda (vagy spenót) | 81 |
| Szemes zöld-borsó | 81 |
| Lencse böjtösen | 82 |
| Ludas-kása | 83 |
| Kucsmagomba töltve | 84 |
| Aszalt lengyel gomba | 85 |
| Becsináltak | |
| Rák "kokó"-val | 86 |
| Borju agyvelő czitrommal | 87 |
| Sárga-répa sertés-hussal | 87 |
| Tárkonyos bárány | 88 |
| Köszmétés bárány | 88 |
| Bárány czitrommal | 89 |
| Köszmétés csirke | 90 |
| Karalábés csirke | 90 |
| Zöldborsó csirkével | 91 |
| Paradicsomos csirke | 91 |
| Malozsás és gesztenyés nyelv | 92 |
| Paczal | 92 |
| Borju-láb és fej tojással | 93 |
| Debreczeni mazsolás csirke | 94 |
| Rák rizskásával | 95 |
| Pecsenyék | |
| Beafstek | 96 |
| Marhahus paprikás | 97 |
| Vetrecze | 98 |
| Zöldséges pecsenye | 99 |
| Lengyel rostélyos | 99 |
| Vereshagymás rostélyos | 100 |
| Tejfeles rostélyos | 100 |
| Fehér pecsenye | 101 |
| Savanyu vesepecsenye | 102 |
| Szalonnával tüzdelt vesepecsenye | 102 |
| Szenen, illetve rostélyon sült (flek) | 104 |
| Marha-pecsenye-gombócz | 105 |
| Vagdalt marha-pecsenye | 106 |
| Bornyu-szelet | 107 |
| Bornyu-vesés | 108 |
| Bornyu-tokány | 108 |
| Bornyu-pörkölt | 109 |
| Bornyu-czomb | 109 |
| Rántott bornyu | 110 |
| Töltött bornyuszegy | 111 |
| Bornyu fehér-pecsenye töltve | 112 |
| Bornyu-máj | 113 |
| Bornyu-nyelv | 113 |
| Rántott csirke | 114 |
| Töltött csirke | 115 |
| Paprikás-csirke | 117 |
| Pörkölt-csirke | 118 |
| Kappan-sült | 118 |
| Szalonnával sütött kappan | 119 |
| Kacsa sülve | 120 |
| Szelid kacsa vad módra | 120 |
| Pulykasült | 121 |
| Pörkölt-pulyka | 122 |
| Pulyka vagdalt hussal | 123 |
| Libasült | 125 |
| Libamell fojtva | 125 |
| Sült-libamáj | 126 |
| Angol-sült | 127 |
| Marhahus tejfeles mártásal | 128 |
| Paprikás-szelet | 129 |
| Serpenyős rostélyos | 129 |
| Főtt-marhanyelv | 130 |
| Marhapecsenye zöldséges mártással | 131 |
| Erdélyi tokány | 131 |
| Malaczsült | 132 |
| Pörkölt-malacz | 134 |
| Malacz-pecsenye tordaiason | 134 |
| Paprikás, sertés tejből | 135 |
| Sertés-gerincz (karmanádli) | 136 |
| Sertés-gerincz (másképpen) | 136 |
| Sertés-szelet | 137 |
| Sertés-czomb | 138 |
| Vad-husak | |
| Az őzderék páczolva | 139 |
| Páczolt-nyul | 140 |
| Nyul pácz nélkül | 141 |
| Nyul paprikás | 142 |
| Nyul babérral | 143 |
| Vad-liba | 144 |
| Vad-kacsa | 145 |
| Szalonka és szalonkabél | 145 |
| Fenyő-madár belestül | 147 |
| A verebek | 148 |
| Halak | |
| Szegedi halpaprikás | 148 |
| Tejfeles halpaprikás | 150 |
| Rántott harcsa | 150 |
| Harcsa | 150 |
| Apróhal egészben sütve | 151 |
| Csuka füszeresen | 152 |
| Süllő (vagy csuka) töltve | 153 |
| Hal-leves | 154 |
| Hering melegen | 154 |
| Száritott tőkehal | 155 |
| Marinirozott hal | 156 |
| Rántott békaczomb | 156 |
| A pisztráng hidegen | 157 |
| Saláták és diszitések | |
| Aszpik | 158 |
| A magyar házimustár | 159 |
| Öntött saláta | 160 |
| Hideg saláta | 161 |
| Zeller és burgonya saláta | 161 |
| Hering saláta | 162 |
| Vegyes saláta | 163 |
| Tészták | |
| A fánk | 164 |
| A bába kalács | 167 |
| Az egyszerü kalács | 168 |
| Kürtös kalács | 170 |
| A király kalács | 171 |
| Az arany galuska | 172 |
| A darázslép tészta | 174 |
| A cseh-fánk | 175 |
| Az élesztős-sodralék | 176 |
| A mákos-gubó | 177 |
| Az élesztős-lepény | 178 |
| Az élesztős palacsinta | 179 |
| A turós koczka-tészta | 180 |
| A paraszt-béles | 181 |
| A réteges (élesztős) pogácsa | 182 |
| A tepertős pogácsa | 183 |
| A tepertős vakarcs | 184 |
| Az élesztős, irós-tészta | 185 |
| Az irós-tészta | 186 |
| A félirós-tészta | 187 |
| A tóló-fánk | 189 |
| A rétes-tészta | 191 |
| A rétesbe való töltelékek | 193 |
| Az almatöltelék | 195 |
| A turós rétes | 195 |
| A máktöltelék | 196 |
| A diótöltelék | 196 |
| Csiga rétes | 196 |
| Császár-morzsa | 197 |
| A debreczeni béles | 198 |
| A székely-béles | 200 |
| A burgonya-rétes | 201 |
| A palacsinta-tészta | 201 |
| A levelen sült | 203 |
| A zsemlye pudding | 205 |
| Bor mártással | 206 |
| A Puddingokra és tálba főttekre avló tejmártás | 207 |
| A bor-mártás | 208 |
| Csokoládé mártás | 209 |
| Az eper tálbanfőtt | 209 |
| A dara tálbanfőtt tojássárgával | 210 |
| A dara tálbanfőtt másképpen | 211 |
| A csokoládé tálbanfőtt | 211 |
| A tejfel tálbanfőtt | 212 |
| A keményítő tálbanfőtt | 213 |
| A rizskása tálbanfőtt | 213 |
| A zsemlye-morzsás darakoczkák | 214 |
| A rózsa-fánk | 215 |
| A tejfel-koczka | 216 |
| A hájas pogácsa | 218 |
| Az uti-pogácsa | 218 |
| Kisütött zsemlye | 219 |
| Az alma-fánk | 219 |
| A zsiros-lepény | 220 |
| Turós-lepény | 221 |
| A fahajas-fánk | 222 |
| A málé-lepény | 224 |
| A gyurt tészták | 225 |
| Juh túrós tészta | 226 |
| Tehér túrós-tészta | 227 |
| A sodrott-tészta (nudli) | 227 |
| A szilvaizes derelye | 229 |
| A káposztás koczka-tészta | 230 |
| A sonkás-tészta | 231 |
| A tejbenfőtt laska | 232 |
| A darával készült tészta | 233 |
| A mákos tészta | 233 |
| A tehén-túrós gombócz | 234 |
| A bánáti gyümölcs-kenyér | 235 |
| A gyümölcs-kenyér | 237 |
| A vaniliás perecz | 238 |
| A czukor-perecz | 239 |
| A ráczpite | 239 |
| A pozsonyi mákos-patkó | 240 |
| Libazsiros sütemény | 241 |
| A porhanyós kis kifli | 242 |
| A mézes lepény | 242 |
| A diós sütemény | 243 |
| Diós rudak | 244 |
| A habos tészta | 244 |
| Füszeres édes tészta | 245 |
| A morzsa-torta | 246 |
| A csokoládés édes tészta | 247 |
| A csokoládé-torta | 248 |
| A sodrott torta-lepény | 248 |
| A dió-torta | 149 |
| A pergelt torta | 250 |
| A dalauzi | 251 |
| A Szukros tört dió | 252 |
| A mogyoró csemege | 253 |
| Az édeske | 253 |
| A mandulacsókocska | 254 |
| A gyümölcsös csókocska | 255 |
| Mandula kártya | 255 |
| A bazarcsókocskák | 256 |
| A vanilia fagylalt | 256 |
| Kávé fagylalt | 257 |
| Csokoládé fagylalt | 258 |
| Gyümölcs fagylaltok | 258 |
| A madár-tej | 259 |
| A krémek | 259 |
| Baraczk krém | 260 |
| Az ostya sütés | 261 |
| Különlegességek | |
| A komlós kenyér sütése | 262 |
| A komlós korpa készítése | 264 |
| A bálmos | 266 |
| A must kolbász (bánáti csemege) | 267 |
| A puliczka | 268 |
| A "debreczeni" kolbász készitése | 270 |
| A sonka és a marha-nyelv páczolás | 271 |
| A "virsli" készités | 271 |
| Bör-sajt | 272 |
| A zsir olvasztás | 273 |
| Meleg és hideg italok | |
| Csokoládé | 274 |
| Az édes ürmös készitése | 275 |
| Dió pálinka | 276 |
| Puncs | 276 |
| Meleg limonádé | 277 |
| Hideg puncs | 277 |
| Almabor | 277 |
| Vegyes gyümölcs-pálinka | 278 |
| Vaniliás pálinka | 279 |
| Narancs pálinka | 280 |
| Köménymagos pálinka | 280 |
| Eczet készités | 281 |
| Birsalma-sajt | 282 |
| Birsalma-sajt más módon | 282 |
| Télire eltett zöld-paszuly | 283 |
| Czitrom és narancs eltartása | 284 |
| Hogy kell a szilvát eltartani | 284 |
| Hogyan kell a tojást eltartani | 285 |
| A dinnye eltartása | 285 |
| Hogy kell az avaszsirt jóvá tenni | 286 |
| Kovászos ugorka télire | 286 |
| Kovászos ugorka más módon | 287 |
| Ugorka saláta | 289 |
| Eczetes ugorka üvegben | 290 |
| Paprikás piros káposzta | 290 |
| Tökkáposzta üvegben | 291 |
| Sóska mártás üvegben | 292 |
| Hagyma eczetbe téve | 292 |
| Édes zöldpaprika eczettel | 293 |
| Eczetes ugorka saláta | 293 |
| Vegyes zöldség saláta | 294 |
| Aszalt körte | 295 |
| Aszalt zöld kukoricza | 296 |
| Zöld paszuly aszalva | 297 |
| Aszalt paradicsom | 297 |
| Tinori gomba aszalva | 298 |
| Szappanfőzés | 298 |
| Hogyan lehet égési sebet gyorsan enyhíteni? | 300 |
| Hogyan lehet a kémény tüzet eloltani? | 306 |
| Mosdószer | 301 |
| Befőttek | |
| Többféle egyformán elkészithető befőtt | 302 |
| Sárga dinnyehaj befőtt | 304 |
| Görög dinnye befőtt | 305 |
| Czukorba főtt baraczk | 307 |
| Kajszin baraczk befőtt | 307 |
| Magolt ribizli | 309 |
| Körte befőtt | 309 |
| Birsalma befőtt | 310 |
| Hámozott dió befőtt | 311 |
| Rendes dió befőtt | 311 |
| Zöld ringlót | 312 |
| Rummal eltett vegyes gyümölcs | 313 |
| Meggy eczettel | 319 |
| Birsalma sürü czukorban | 314 |
| Magold meggy czukorban | 315 |
| Apró arany alma czukorban | 315 |
| Birsalma eczettel | 315 |
| Kajszin baraczk eczettel | 316 |
| Sárga dinnyehéja befőtt | 316 |
| Az elromlott befőttek értékesítése | 317 |
| Őszibaraczk-iz | 317 |
| A czukros gyümölcsök | 318 |
| Paradicsom üvegben | 319 |
| Az asztalterités | 322 |
| Nagy ebéd (télen) | 324 |
| Nagy vacsora (télen) | 325 |
| Nagy ebéd (tavasszal) | 325 |
| Nagy vacsora (tavasszal) | 327 |
| Nagy ebéd (nyáron) | 328 |
| Nagy vacsora (nyáron) | 328 |
| Nagy ebéd (ősszel) | 329 |
| Nagy vacsora (ősszel) | 330 |
| Utóirat | 331 |
| Hirdetések | |
| Magyar Hirlap ("Bárányfelhő") | 333 |
| Magyar Föld | 337 |
| Budapesti Hirlap | 338 |
| Pesti Napló | 342 |
| Nemzet | 342 |
| Fővárosi Lapok | 343 |
| Borsszem Jankó | 343 |
| Magyar Bazár | 344 |
| Kis Lap | 344 |
| Athaenaeum könyvei | 344 |
| Herkules | 346 |
| Nép Barátja | 346 |
| Budapester Tagblatt | 347 |
| Pénzügyi Utmutató | 349 |