A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Öt közelkép

Tanulmányok

Fülszöveg

Miskolcon születtem, s noha tíz éve már Budapesten élek, miskolcinak mondom ma is magamat. Harmincöt év, gyermek és diákkorom, tanári és szerkesztői munkám emléke fűz oda. A Látóhatár főmunkatársa vagyok.
E könyv a második kötetem. Mindössze öt írás - közülük a legterjedelmesebb Bajcsy-Zsilinszky Endre és Féja Géza meghasonlásának a története. Oknyomozás inkább, mint tanulmány; a kortársak indulatos, összekuszálódott tanulmány; a kortársak indulatos, összekuszálódott tanúvallomásaiból próbáltam meg kibogozni a tényeket. Egy másik írás - mellőzve a műelemzés szokásos szempontjait - Németh László Sámson című drámáját történelmi sorsfordulóinkhoz (1945-höz és 1956-hoz) kapcsolódva értelmezni. Az ötből érdemes még kiemelni azt a tanulmányt is, amely irodalmi folyóiratszerkezetünk ötvenes években kialakult, s korát messze túlélt modelljét vázolja fel, magát a megújításra váró struktúrát.
Könyvem némiképp eltér tehát a szokásoktól. Az irodalomtörténész, ha nagyritkán, s pláne megkésve... Tovább

Tartalom

PERÚJRAFELVÉTEL?
Kortársak Féja Gézáról / 5

SORSOK, SORSMETAFORÁK
Németh László: Sámson / 111

KÉPES BREVIÁRIUM
Németh László élete képekben / 140

HELIKON FONYÓDON
Az irodalmi folyóiratok szerepe
a szellemi életben / 147

VISSZAPILLANTÁS
A Napjaink versrovata 1962-1977 / 167

JEGYZETEK/182

Zimonyi Zoltán

Zimonyi Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zimonyi Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Öt közelkép

Könyvtári könyv volt.

Állapot: Közepes
1.840 Ft
1.470 ,-Ft 20
12 pont kapható
Kosárba