| Előszó (dr. Botos Gyula) | 5 |
| Zöldbabtermesztés | |
| A babtermesztés jelentősége és helyzete | 9 |
| A termesztés története (dr. Velich István) | 9 |
| Termesztésének helyzete napjainkban (Bálint Istvánné dr.) | 10 |
| A zöldbab élelmezési jelentősége (Bálint Istvánné dr.) | 14 |
| Fogyasztási és feldolgozási irányok (Bálint Istvánné dr.) | 15 |
| A bab származása, fajok, fajtakörök, fajták (dr. Velich István) | 16 |
| A kultúrtípusok eredete | 16 |
| Rendszertan és rokonság | 17 |
| Termesztett fajtáink | 17 |
| A zöldbab alaktana és fejlődése | 25 |
| Morfológiai jellemzők (dr. Velich István) | 25 |
| A bab belső alaktana (dr. Gracza Péter) | 27 |
| Fejlődése és környezei igényei (dr. Pados Péter) | 36 |
| Genetika és nemesítés (dr. Velich István) | 42 |
| A fontosabb tulajdonságok örökölődése | 42 |
| Nemesítési célok | 46 |
| Nemesítési módszerek | 48 |
| Rezisztencianemesítés (dr. Velich István - dr. Kovács János) | 49 |
| Fajtafenntartó nemesítés | 57 |
| A zöldbabtermesztés agrotechnikája | 58 |
| Vetésforgó, területkijelölés (Csörnök Lajos - dr. Velich István) | 58 |
| Talaj-előkészítés, tápanyagellátás (Csörnök Lajos - dr. Velich István) | 61 |
| Vetés, vetőmag (Csörnök Lajos - dr. Velich István - Ajtay Zsuzsanna) | 68 |
| Talajápolás, öntözés (Csörnök Lajos - dr. Velich István) | 73 |
| Szakaszos vetés, hüvelyminőség (Bálint Istvánné dr.) | 75 |
| A nagyüzemi zöldbabtermesztés gépesítése | 81 |
| A vetés és a növényápolás gépesítése (Szepes László) | 81 |
| A betakarítás gépesítése (dr. Sutarski Konrád) | 89 |
| A zöldbab növényvédelme | 95 |
| Gyomirtás (Csörnök Lajos) | 95 |
| Kórokozók, kártevők, és a védekezés lehetőségei | 97 |
| Vírus kórokozók (dr. Tóbiás István) | 97 |
| Baktérium kórokozók (Szarka János) | 100 |
| Gomba kórokozók (Szarka János) | 106 |
| Állati kártevők (dr. Martinovich Valér) | 111 |
| A védekezés rendszere (Csörnök Lajos) | 119 |
| A zöldbab házikerti termesztése (Bálint Istvánné dr.) | 122 |
| Zöldbab júniustól októberig | 122 |
| Talaj- és tápanyagigény | 122 |
| Vetésforgó, vetés | 124 |
| Öntözés, talajápolás | 125 |
| Növényvédelem | 126 |
| A váz nélküli fóliatakarás | 128 |
| Termesztésre ajánlott fajták (dr. Velich István) | 129 |
| A zöldbab tárolása (dr. Kovács János) | 134 |
| Áruminőség, tartósítóipari feldolgozás | 135 |
| A betakarított zöldbab minőségének megóvása (dr. Kovács János) | 135 |
| A zöldbab konzervipari feldolgozása (Sárosiné Tánczos Erika) | 138 |
| Nyersanyag | 141 |
| Konzervipari feldolgozás | 145 |
| A zöldbab hűtőipari feldolgozása (dr. Varga Lajosné) | 145 |
| Nyersanyag | 148 |
| Feldolgozás | 150 |
| Áruminőség | 151 |
| A zöldbabtermesztés ökonómiai kérdései (dr. Vígh Péterné) | 151 |
| A termesztés népgazdasági sajátosságai | 151 |
| A zöldbabtermesztés vállalatgazdasági jellemzői | 160 |
| A termesztés jövedelmezősége | 165 |
| A zöldbabtermesztés modelltechnológiája | 169 |
| Irodalom | 180 |
| Zöldborsótermesztés | |
| A zöldborsótermesztés helyzete hazánkban és világviszonylatban (dr. Lászlóffi Antal) | 187 |
| A termesztés töréntete | 187 |
| Termesztésének helyzete napjainkban | 188 |
| A zöldborsó élelmezési jelentősége | 191 |
| A Borsó származása, fajok, fajtakörök | 193 |
| Rendszertani helye (dr. Csizmadia László) | 193 |
| A kultúrtípusok eredete (dr. Csizmadia László) | 193 |
| A fontosabb termesztett zöldborsófajták (dr. Lászlóffi Antal) | 195 |
| A borsó alaktana és fejlődése | 205 |
| Morfológiai jellemzők (dr. Csizmadia László) | 205 |
| Szöveti felépítése (dr. Gracza Péter) | 208 |
| A fejlődés folyamata (dr. Csizmadia László) | 217 |
| A borsó genetikája és nemesítése (dr. Csizmadia László) | 224 |
| A fontosabb tulajdonságok öröklődése | 224 |
| Citogenetika | 230 |
| Zöldborsó-nemesítési célok | 231 |
| Nemesítési módszerek | 232 |
| Rezisztencianemesítés | 238 |
| A zöldborsó fajtafenntartó nemesítése (dr. Lászlóffi Antal) | 244 |
| A zöldborsótermesztés biológiai alapjai (dr. Csizmadia László) | 249 |
| Hőmérséklet | 249 |
| Víz | 250 |
| Fény | 251 |
| Talaj | 251 |
| Tápanyagigény (Puskás István) | 252 |
| Elővetemény (Puskás István) | 254 |
| A zöldborsótermesztés agrotechnikája (Puskás István) | 255 |
| Őszi talajmunkák | 255 |
| Tavaszi talajmunkák | 257 |
| A zölborsó tápanyagellátása | 257 |
| A zölborsó vetése | 258 |
| A zöldborsó növényvédelme | 263 |
| A zöldborsó vegyszeres gyomirtása (Puskás István) | 263 |
| Kórokozók, kártevők és az ellenük való védekezés | 268 |
| Gomba kórokozók (dr. Csizmadia László) | 268 |
| Baktérium kórokozók (Szarka János) | 273 |
| Vírus kórokozók (dr. Tóbiás István) | 274 |
| Állati kártevők (dr. Martivonich Valér) | 277 |
| A zöldborsó betakarítása (Puskás István) | 291 |
| A stabil cséplőgépre alapozott betakarítás | 292 |
| A mobil cséplőgéppel történtő betakarítás | 297 |
| A zöldborsó melléktermék-hasznosításának technológiája (Puskás István) | 299 |
| A zöldborsó házikerti termesztése (dr. Lászlóffi Antal) | 304 |
| Talaj-előkészítés, tápanyagigény | 306 |
| Vetésforgó, vetés | 306 |
| Öntözés, hálózás | 307 |
| Szedés, ajánlott fajták | 308 |
| A zöldborsó nagyüzemi termesztésének gépesítése (Nádas Péter) | 309 |
| Zöldborsófejtő gépek | 311 |
| A zöldborsó tartósítása | 319 |
| A konzervipar feldolgozás és minőségi követelményei (Sárosiné Tánczos Erika) | 319 |
| Nyersanyag | 320 |
| A feldolgozás | 324 |
| Hűtőipari feldolgozás (dr. Varga Lajosné) | 328 |
| Nyersanyag | 328 |
| Feldolgozás | 331 |
| Áruminőség | 332 |
| A zöldborsótermesztés ökonómiai kérdései (dr. Vígh Péterné) | 334 |
| Népgazdasági jellemzők | 334 |
| A zöldborsóágazat üzemi sajátosságai | 344 |
| Költség, hozam, jövedelmezőség | 347 |
| A zöldborsótermesztés modelltechnológiája | 352 |
| Irodalom | 362 |