kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 163 oldal |
| Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
| Kötetszám: | 2 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-7812-32-6 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
| A vállalkozás elhatározása - Bíró Oszkár | 7 |
| A kis- és középméretű élelmiszeripari üzemek múltjáról | 7 |
| A vállalkozóvá válás indítékai | 10 |
| A vállalkozás jogi formái | 12 |
| Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 12 |
| A működtetés időbelisége | 17 |
| A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések | 18 |
| Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése - Kiss Lászlóné | 18 |
| Berendezések, gépek élelmezésegészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése - Simon József és Mikhely István | 20 |
| Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések - Kiss Lászlóné | 22 |
| Egészségügyi alkalmasság, képzettség - Simon József | 24 |
| A savanyúságok készítése | 26 |
| A savanyúságok nyersanyagai | 26 |
| A nyersanyagtermesztésről röviden - Szenes Endréné | 26 |
| A főbb nyersanyagfajták és minősítésük szempontjai - Bognár Vidné | 31 |
| Uborka | 31 |
| Fejeskáposzta | 32 |
| Vöröskáposzta | 33 |
| Paprika | 33 |
| Paradicsom | 35 |
| Dinnye | 36 |
| Patisszon | 36 |
| Cékla | 37 |
| Sárgarépa | 37 |
| Vöröshagyma | 39 |
| Gyümölcsfélék | 40 |
| A nyersanyagok hulladékai - Szenes Endréné | 40 |
| A savanyúságok gyártásának tartósítási eljárásai | 41 |
| A tejsavas erjesztés | 43 |
| A tejsavas erjesztés alapjai - Juhászné Román Mariann | 43 |
| A tejsavas erjesztés folyamán végbemenő változások | 44 |
| A tejsavas erjedés lefolyása | 50 |
| Romlási jelenségek, erjedési hibák | 50 |
| Tejsavas erjesztéssel előállítható savanyúságok - Bognár Vidné | 52 |
| Idénysavanyúságok | 52 |
| Hosszabb ideig tárolható savanyúságok | 54 |
| A kémiai tartósítás | 56 |
| A kémiai tartósítás alapjai - Juhászné Román Mariann | 56 |
| Kémiai úton tartósított savanyúságok - Bognár Vidné | 57 |
| Ecetes uborka - Hordós ecetes paprika - Paprikahüvely előtartósítása - Káposztával töltött ecetes paprika - Ecetes zöld paradicsom - Hordós-hagyma - Ecetes cékla - Ecetes dinnye - Vágott vegyes savanyúság (csalamádé) | |
| A hordók előkészítése, kezelése | 61 |
| Tartósítás hőkezeléssel | 62 |
| A savanyúságok hőkezeléses tartósításának alapjai - Szenes Endréné | 62 |
| A pasztőrözés mikroorganizmus-pusztító hatása | 62 |
| A pasztőrözés gyakorlati kivitelezése | 63 |
| Hőkezeléssel tartósított savanyúságok - Bognár Vidné | 64 |
| Csemegeuborka - Csemege zöld paradicsom - Uborkasaláta - Patisszonsavanyúság - Ecetes paprika - Paprikasaláta - Marinált paprikaszelet - Marinált paprikahüvely - Balatonsaláta - Káposztával töltött paprika - Csemege céklasaláta - Bébicékla - Csemegehagyma - Ecetes szilva - Különleges savanyúságok | |
| A savanyúságok fogyasztói csomagolása - Szenes Endréné | 75 |
| Csomagolás üvegbe | 75 |
| Üvegformák, méretek, záróelemek | 75 |
| Üvegek előkészítése töltésre | 77 |
| Az üvegek töltése, zárása | 79 |
| Pasztőrözés utáni ellenőrzés | 80 |
| Az üvegek címkézése, jelölése | 80 |
| Csomagolás műanyag csomagolóeszközökbe | 83 |
| Polietilén fólia, tasak, zacskó | 83 |
| Merev falú műanyag csomagolóeszközök | 85 |
| Gyűjtő- és szállítási csomagolás | 86 |
| Minőségvizsgálatok | 87 |
| Saláták készítése tartósított savanyúságok, zöldségfélék felhasználásával - Sárosiné Tánczos Erika | 88 |
| Öntetek, dresszingek | 89 |
| Saláták tartósított savanyúságok felhasználásával | 91 |
| Savanyúkáposztával - Kovászos uborkával - Patisszonból - Céklából | |
| Saláták tartósított zöldségfélék felhsználásával | 94 |
| Gombából - Karfiolból - Morzsolt csemegekukoricából - Zöldborsóval - Zöldbab- és szemes babból - Spárgából | |
| Vegyes saláták | 98 |
| Zöldborsó-, zöldbab-, karfiol - Brazil s. - Burgonya-zeller-zöldbab - Argentin babs. - Gundel s. - Francia s. - Francia hagymas. - Mexikói s. - Őszi vegyes - Spárgás vegyes - Téli tarka - Tiroli s. - Káposztás hering s. - Kerti s. - Kukorica zöldborsóval - Kukorica tartárral, karfiollal | |
| A savanyúságok minőségbiztosítása | 102 |
| Mit értünk az élelmiszerek minőségbiztosításán? - Fábri Ilona | 102 |
| Az élelmiszer-minőség fogalma | 102 |
| Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága | 103 |
| Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk | 103 |
| Az élelmiszerek mikrobiológiai minőségbiztosítása | 104 |
| A mikroorganizmusok jellemzése | 104 |
| A termék mikroflóráját meghatározó tényezők | 105 |
| A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat | 109 |
| A savanyúságok gyártásának mikrobiológiája | 110 |
| A savanyúságok mikroflórája | 110 |
| A savanyúsággyártás kritikus pontjai | 110 |
| Mikrobiológiai ellenőrző vizsgálatok | 111 |
| A savanyúságok mikrobiológiai minősítése | 112 |
| Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata | 113 |
| A késztermék minősége iránti követelmények - Sósné Gazdag Mária | 114 |
| Gyümölcsök és zöldségek savanyításának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai - Sohár Pálné | 118 |
| Ételfertőzések, ételmérgezések - Simon József | 123 |
| Irodalomjegyzésk a 3. és 4. fejezethez | 127 |
| A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői - Bíró Oszkár | 128 |
| Telepítés, a telephely megválasztása | 128 |
| A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása | 130 |
| A piac szerepe és a verseny hatása | 130 |
| A piaci kapcsolatok szerepe a vállalkozás jövedelmezőségének megalapozásában | 130 |
| Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges paci ismeretek | 131 |
| A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 131 |
| A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 131 |
| A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 133 |
| Az egyéb költségek | 134 |
| A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 136 |
| Beszerzési piac | 136 |
| Értékesítési piac | 137 |
| Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére | 137 |
| A savanyítás (savanyúsággyártás) kereskedelmi és gazdasági sajátosságai | 138 |
| FÜGGELÉK |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.