| Bevezetés | 5 |
| A zöldségtermesztés fejlődése és fajtahasználat (dr. Kapás Sándor) | 6 |
| A zöldségfajták betegségei elleni küzdelem (dr. Kapás Sándor) | 11 |
| A betegségek fellépését befolyásoló környezeti tényezők (dr. Kapás Sándor) | 14 |
| Az alkalmazott agrotechnika jelentősége | 14 |
| A zöldségnövények fajtaválasztéka (dr. Kapás Sándor) | 16 |
| A fajtaválaszték kialakulása | 16 |
| Az igények változása a fajtákkal szemben | 18 |
| A nemesítőmunka fejlesztésének szükségessége | 20 |
| Gondok a hazai és külföldi fajtákkal | 20 |
| A fajtaválaszték fejlődésének tervezése és felmérése (dr. Tomcsányi Pál, Tuza Sándor) | 21 |
| A zöldségfajok választékszerkezete | 22 |
| A választék fejlődése, a fajtaváltás időbeli folyamata | 26 |
| Néhány fontosabb zöldségfaj fajtaválasztékának fejlesztési iránya és gyakorlati feladata | 33 |
| Zöldbab | 34 |
| Étkezési paprika | 34 |
| Fűszerpaprika | 35 |
| Paradicsom | 36 |
| Uborka | 37 |
| Sárgarépa | 38 |
| Hónapos retek | 38 |
| Vöröshagyma | 39 |
| A fajtakísérletezés és a fajtaminősítés (dr. Kapás Sándor) | 40 |
| A fajta bizalmi cikk | 40 |
| A fajtaminősítés kialakulása | 41 |
| A fajtaminősítési eljárás | 42 |
| A fajtavizsgálat | 43 |
| Zöldségnövények fajtáinak fenntartása és szaporítása | 47 |
| A fajtafenntartás | 47 |
| Az öntermékenyülők fajtafenntartása | 48 |
| Idegentermékenyülők fajtafenntartása | 50 |
| Különleges fenntartásmódok | 53 |
| Vetőmagtermesztés | 55 |
| Burgonyafélék | 59 |
| A paradicsom (dr. Győri Lajosné) | 59 |
| Származása és elterjedése | 59 |
| A hazai nemesítés fejlődése | 60 |
| Termesztésének sajátosságai | 61 |
| Konzervipari célra való termesztés | 61 |
| Korai szabadföldi termesztés | 64 |
| Hajtatás | 64 |
| Fontosabb nemesítési célkitűzések | 65 |
| Üveg és fűtött fólia alatti hajtatás | 66 |
| Fűtés nélküli fóliás és korai szabadföldi termesztés | 66 |
| A konzervparadicsom termesztése | 66 |
| Fajtaválasztékunk helyzete | 67 |
| Paradicsomfajták | 69 |
| Étkezési paprika (Tuza Sándor) | 85 |
| Származása és elterjedése | 85 |
| Termesztésének sajátosságai | 86 |
| Hajtatás | 87 |
| Szabadföldi tömegtermesztés | 89 |
| Helyrevetéses termesztés | 91 |
| Fajtaválasztékunk helyzete | 92 |
| Nemesítési feladatok | 92 |
| Étkezésipaprika-fajták | 93 |
| Fűszerpaprika (Gerendás Károly) | 119 |
| Származása és elterjedése | 119 |
| Termesztésének sajátosságai | 120 |
| A fűszerpaprika alaktana | 120 |
| Fajtaválasztékunk helyzete | 121 |
| Fűszerpaprika-fajták | 122 |
| Tojásgyümölcs (Győri Lajosné) | 133 |
| Származása és elterjedése | 133 |
| Tojásgyümölcsfajták | 134 |
| Hüvelyesek | 137 |
| Zöldborsó (dr. Kapás Sándor - Schmalcz Lászlóné) | 137 |
| Származása és elterjedése | 137 |
| Termesztésének sajátosságai | 138 |
| Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon | 140 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 140 |
| Fajtacsoportok és jellemzésük | 141 |
| Fajtaválasztékunk helyzete | 143 |
| Zöldborsófajták | 144 |
| Zöldbab | 160 |
| Származása és elterjedése | 160 |
| Termesztésének sajátosságai | 160 |
| Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon | 162 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 163 |
| Fajtacsoportok és jellemzésük | 164 |
| Fajtaválasztékunk helyzete | 164 |
| Zöldbabfajták | 165 |
| Kabakosok | 173 |
| Uborka (Tuza Sándor) | 173 |
| Származása és elterjedése | 173 |
| Termesztésének sajátosságai | 173 |
| Nemesítési feladatok | 175 |
| Fajtacsoportok és jellemzésük | 177 |
| Uborkafajták | 178 |
| Dinnye- és tökfélék (Zatykó Lajosné dr. - Tuza Sándor) | 190 |
| Származásuk és elterjedésük | 190 |
| Termesztésük sajátosságai | 192 |
| Fajtaválasztékunk helyzete | 194 |
| Görögdinnyefajták | 195 |
| Sárgadinnyefajták | 203 |
| Tökfajták | 211 |
| Káposztafélék (dr. Faragó László) | 219 |
| Származásuk, elterjedésük | 219 |
| A termesztés szempontjai és sajátosságai | 220 |
| Nemesítési feladatok | 224 |
| Fejeskáposzta-fajták | 225 |
| Kelkáposztafajták | 236 |
| Vöröskáposzta-fajták | 241 |
| Karfiolfajták | 242 |
| Karalábéfajták | 246 |
| Gyökérzöldségek (Bogdán Istvánné - dr. Kapás Sándor) | 255 |
| Sárgarépa | 255 |
| Származása és elterjedése | 255 |
| Termesztésének sajátosságai | 255 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 256 |
| Sárgarépafajták | 257 |
| Petrezselyem | 266 |
| Származása és elterjedése | 266 |
| Termesztésének sajátosságai | 266 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 267 |
| Petrezselyemfajták | 268 |
| Pasztinák | 271 |
| Származása és elterjedése | 271 |
| Termesztésének sajátosságai | 271 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 272 |
| Pasztinákfajta | 272 |
| Zeller | 273 |
| Származása és elterjedése | 273 |
| Termesztésének sajátosságai | 273 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 274 |
| Zellerfajták | 274 |
| Cékla | 280 |
| Származása és elterjedése | 280 |
| Termesztésének sajátosságai | 280 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 281 |
| Céklafajták | 281 |
| Retek | 283 |
| Származása és elterjedése | 283 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 284 |
| Termesztésének sajátosságai | 285 |
| Retekfajták | 286 |
| Levélzöldségek (Tuza Sándor) | 293 |
| Fejes saláta | 293 |
| Származása és jelentősége | 293 |
| Termesztésének sajátosságai | 294 |
| A naphosszúság jelentősége | 295 |
| Nemesítési feladatok | 295 |
| Fejessaláta-fajták | 297 |
| Kötözősaláta | 304 |
| Metélő- vagy tépősaláta | 305 |
| A metélő- vagy tépősaláta termesztése | 305 |
| Spenót | 306 |
| Származása és elterjedése | 306 |
| Termesztésének sajátosságai | 306 |
| Spenótfajták | 308 |
| Sóska | 310 |
| Származása és elterjedése | 310 |
| Termesztésének sajátosságai | 310 |
| Nemesítési feladatok | 311 |
| Sóskafajta | 311 |
| Hagymafélék (Tuza Sándor - Fehér András) | 313 |
| Vöröshagyma | 313 |
| Származása és elterjedése | 313 |
| Termesztésének sajátosságai | 313 |
| Nemesítési feladatok | 314 |
| Vöröshagymafajták | 317 |
| Fokhagyma | 324 |
| Származása és elterjedése | 324 |
| Termesztésének sajátosságai | 324 |
| Nemesítési feladatok | 325 |
| Fokhagymafajták | 325 |
| Póréhagyma | 325 |
| Származása, elterjedése | 326 |
| Termesztésének sajátosságai | 326 |
| Nemesítési feladatok | 328 |
| Póréhagymafajták | 328 |
| Kukorica (Mártonffy Béla) | 331 |
| Csemegekukorica | 331 |
| Származása és elterjedése | 331 |
| Nemesítési feladatok | 334 |
| Csemegekukorica-fajták | 336 |
| Pattogatni való kukorica | 343 |
| Származása és elterjedése | 343 |
| Nemesítési feladatok | 344 |
| Pattogatni való kukoricafajták | 344 |
| Gombafélék (dr. Szabó István) | 347 |
| Fogyasztásuk és termesztésük | 347 |
| Csiperkefélék | 349 |
| Termesztésének sajátosságai | 351 |
| Csiperkefajták | 353 |
| Laskafélék | 355 |
| Termesztésének sajátosságai | 357 |
| Laskafajták | 359 |
| Harmatgomba | 362 |
| Termesztésének sajátosságai | 362 |
| Harmatgombafajták | 363 |
| Különleges zöldségfélék (Tuza Sándor) | 367 |
| Brokkoli | 367 |
| Származása és elterjedése | 367 |
| Termesztésének sajátosságai | 367 |
| Brokkolifajták | 368 |
| Kínai kel | 370 |
| Származása és elterjedése | 370 |
| Termesztésének sajátosságai | 370 |
| Kínaikel-fajták | 371 |
| Bimbóskel | 372 |
| Származása és elterjedése | 372 |
| Termesztésének sajátosságai | 372 |
| Bimbóskefajták | 373 |
| Fodros kel | 375 |
| Származása és elterjedése | 375 |
| Termesztésének sajátosságai | 375 |
| Fodroskel-fajták | 376 |
| Cukkini | 377 |
| Származása és elterjedése | 377 |
| Termesztésének sajátosságai | 377 |
| Cukkinifajták | 377 |
| Endíviasaláta | 379 |
| Származása és elterjedése | 379 |
| Termesztésének sajátosságai | 379 |
| Endíviasaláta-fajták | 380 |
| Irodalomjegyzék | 381 |