| Bevezetés | 15 |
| ÁLTALÁNOS RÉSZ | |
| A növényházak és melegágyak helyének megválasztása | 21 |
| A növényházak és melegágyak elhelyezését befolyásoló tényezők | 21 |
| A növényházak, melegágyak és melléképületek elhelyezése | 26 |
| Melléképületek | 29 |
| Növényházak, melegágyak és azok osztályozása | 33 |
| Növényházak | 33 |
| Milyen feltételeket kell teljesítenie a növényháznak? | 33 |
| A növényház építésénél felhasználható legfontosabb anyagok | 33 |
| A növényház vízellátássa | 36 |
| A növényházak csatornázása | 37 |
| A növényházak osztályozása | 38 |
| Épületelemek | 39 |
| Melegágyak | 47 |
| A melegágyak osztályozása | 47 |
| Biofűtésű melegágyak | 48 |
| Biofűtésű holland ágyak | 48 |
| Technikai fűtésű melegágyak | 49 |
| Technikai fűtésű süllyesztett melegágyak | 55 |
| A növényházak és melegágyak berendezése | 56 |
| Fűtőberendezés | 56 |
| Öntöző és trágyaszóró berendezés | 59 |
| Önműködő szellőztető berendezés | 73 |
| RÉSZLETES RÉSZ | |
| A paradicsom hajtatása | 81 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 81 |
| Hajtatásra alkalmas fajták és hibridek | 82 |
| Üvegházi hajtatásra alkalmas paradicsomfajták és hibridek | 83 |
| Melegágyi és védett szabadföldi termesztésre alkalmas fajták és hibridek | 87 |
| A földkeverék elkészítése vetésre és tűzdelésre | 88 |
| A földkeverék alkotó elemei | 88 |
| Vetéshez használt földkeverékek | 90 |
| A palánták tűzdeléséhez használt földkeverékek | 93 |
| A paradicsom növényházi termesztése | 95 |
| A paradicsompalánta előállítása | 95 |
| A vetés | 95 |
| A vetés idejének megállapítása | 95 |
| A vetés módjai | 96 |
| A palánta tűzdelése | 97 |
| Tűzdelési módszerek | 98 |
| Tűzdelésre használt cserepek | 99 |
| A környezeti tényezők hatása a palántára | 100 |
| A palánták gondozása | 101 |
| A tápkockák közötti távolság növelése és a palánták osztályozása | 104 |
| A műtrágyák alkalmazása | 104 |
| A II. ciklus (nyári-téli) palántanevelés néhány sajátossága | 104 |
| A kiültetés és a termesztés technikája | 106 |
| A talaj és előkészítése | 107 |
| A növényházi paradicsom termesztési ciklusai | 107 |
| A növényház előkészítése az első termelési ciklushoz | 110 |
| A palánta kiültetése | 110 |
| Az ültetési sűrűség megállapítása | 111 |
| A tulajdonképpeni palántálás | 111 |
| Paradicsomtermesztés cserépben | 112 |
| A növényház talajának trágyázása | 114 |
| A talaj vegyelemzése | 114 |
| A növényházban hajtatott paradicsom által használt főbb tápelemek | 114 |
| Trágyázás műtrágyával | 116 |
| Trágyázás szerves trágyákkal | 119 |
| Széndioxid - (CO2) trágyázás | 120 |
| A paradicsom ápolása ültetés után | 122 |
| A növények kötözése | 125 |
| A hónaljazás | 125 |
| A levéltelenítés | 127 |
| A csonkázás | 128 |
| A talajlazítás | 129 |
| A környezeti tényezők szabályozása a tenyészidő alatt | 130 |
| A víz | 130 |
| A fény | 135 |
| A hőmérséklet a tenyészidő alatt | 139 |
| A növényház szellőztetése | 140 |
| A paradicsom beporzása és termésképzése | 141 |
| A beporzás és termésképzés mesterséges úton való biztosítása | 141 |
| A paradicsom szedése és osztályozása | 146 |
| A paradicsom kereskedelmi forgalmazásának és a minőségi ellenőrzésnek előírásai az európai országok közötti kereskedelemben | 149 |
| A paradicsom betegségei és kártevői ellei védekezés | 153 |
| Fiziológiás megbetegedések | 153 |
| Vírusos betegségek | 156 |
| Gombabetegségek | 157 |
| Állati kártevők | 160 |
| Megelőző és védekező eljárások | 162 |
| Növényegészségügyi szabályok | 162 |
| Hősterilizálás | 162 |
| Vegyszeres fertőtlenítés | 164 |
| Munkavédelem | 165 |
| A paradicsom szabadföldi termesztése takarással | 165 |
| A paradicsom védelmének célja és jelentősége | 165 |
| Takarási módszerek | 166 |
| Palántanevelés | 168 |
| A polietilén fóliával takart paradicsom helyének megválasztása | 168 |
| A kiültetés és a termesztés technikája | 168 |
| Őszi paradicsom termesztése | 170 |
| Az uborka hajtatása | 171 |
| A termelés jelentősége és elterjedése | 171 |
| Hajtatásra használt uborkafajták és hibridek | 172 |
| Az uborka termesztése üvegházban | 178 |
| A palántanevelés | 178 |
| A vetés | 178 |
| A vetés ideje | 178 |
| Vetőmagmennyiség | 179 |
| Vetési módok | 179 |
| A földkeverék elkészítése tűzdeléshez | 181 |
| A palánták tűzdelése | 182 |
| A palánta gondozása és a környezeti tényezők irányítása | 183 |
| A palánta trágyázása szerves- és műtrágyákkal | 184 |
| A növényház előkészítése ültetésre | 186 |
| A technikai úton fűtött talajú növényházak előkészítése | 187 |
| A biológiai úton fűtött talajú növényházak előkészítése | 188 |
| A kiültetés és a termesztés technikája | 188 |
| Támaszrendszerek | 189 |
| Az ültetés utáni gondozás és a környezeti tényezők irányítása | 190 |
| A növények metszése | 190 |
| Az uborka öntözése | 191 |
| A hőmérséklet szabályozása | 192 |
| Az árnyékolás | 193 |
| A szellőztetés | 193 |
| A tenyészidő alatti trágyázás | 193 |
| Trágyázás CO2-ve | 195 |
| Terméképzés | 195 |
| Betakarítás | 196 |
| Az uborka melegágyi termeszétse | 200 |
| Az uborka palántanevelése, kiültetése és a termesztés technikája | 201 |
| Palántanevelés | 201 |
| A melegágy előkészítése és a palánták kiültetése | 204 |
| A technikai fűtésű melegágyak előkészítése | 204 |
| A biofűtéses melegágyak előkészítése | 205 |
| A palánták kiültetése | 205 |
| Ápolási munkálatok | 205 |
| Az uborka szabadföldi termesztése takarással | 208 |
| A sárgadinnye hatatása | 210 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 210 |
| Sárgadinnyefajták | 210 |
| A sárgadinnye-palánta előállítása, kiültetése és a termesztés technikája | 212 |
| A palánta előállítása és kiültetése | 212 |
| Az ültetés utáni ápolási munkálatok és a környezeti tényezők irányítása | 212 |
| A hőmérséklet szabályozása | 213 |
| A fény szabályozása | 214 |
| Trágyzás | 214 |
| Betakarítás | 215 |
| A spárgatök hatatása | 216 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 216 |
| A fajta | 216 |
| A tökpalánta előállítása, a kiültetés és a termesztés technikája | 217 |
| A palánta előállítása | 217 |
| A kiültetés, a növényápolás és a környezeti tényezők irányítása | 218 |
| A kabakosok családjába (Fam. Cucurbitaceae) tartozó zöldségfélék betegségei és kártevői elleni védekezés | 220 |
| Betegségek | 220 |
| Kártevők | 221 |
| A csípős paprika hajtatása | 223 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 223 |
| A fajta | 224 |
| A csípős paprika palánta előállítása | 224 |
| A vetés | 224 |
| A vetés ideje | 224 |
| A vetőmagszükséglet | 224 |
| A vetés helye | 225 |
| A paprikapalánta tűzdelése | 226 |
| A talaj előkészítése tűzdelésre | 226 |
| A tulajdonképpeni tűzdelés | 227 |
| A palánta ápolási munkálatai és a környezeti tényezők irányítása | 227 |
| Az ültetés és a termesztés technikája | 229 |
| A terület előkészítése az ültetésre | 229 |
| A palánta ültetése | 230 |
| A csípős paprika ápolása és a környezeti tényezők irányítása | 232 |
| Az öntözés | 233 |
| A gyomlálás | 233 |
| A környezeti tényezők irányítása | 234 |
| A termésképzés és betakarítás | 235 |
| A csípős paprika termesztése virágcserépben | 235 |
| A csípős paprika köztestermesztése | 236 |
| A paprika hatatása | 238 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 238 |
| A fajta | 239 |
| A paprikapalánta előállítása | 240 |
| A vetés | 240 |
| A földkeverék előkészítése | 242 |
| A növényház elkőkészítése ültetésre | 245 |
| Technikai fűtésű növényházak előkészítése | 245 |
| Biofűtésű növényházak előkészítése | 246 |
| Az ültetés és a termesztés technikája | 246 |
| Ápolási munkálatok és a környezeti tényezők irányítása | 246 |
| Öntözés | 248 |
| Gyomlálás | 249 |
| Hónaljazás | 249 |
| A paprika kötözése | 249 |
| A környezeti tényezők irányítása | 250 |
| Termésképzés és betakarítás | 250 |
| A paprika betegségei és kártevői elleni védekezés | 254 |
| Betegségek | 254 |
| Kártevők | 255 |
| Általános megelőzési és védekezési intézkedések | 255 |
| A tojásgyümölcs hajtatása | 257 |
| A tojásgyümölcs jelentősége és elterjedése | 257 |
| Tojásgyümölcs-fajták és hibridek | 258 |
| A tojásgyümölcs-palánta előállítása | 259 |
| A vetés | 259 |
| A vetés ideje | 259 |
| Vetőmagszükséglet | 259 |
| A vetés helye | 260 |
| A tojásgyümölcs-palánta tűzdelése | 261 |
| A palánta ápolása és a környezeti tényezők irányítása | 262 |
| A termesztés technikája | 265 |
| Ültetés utáni ápolás | 265 |
| Talajlazítás, öntözés, és talajtakarás | 265 |
| Levéltelenítés és hónaljazás | 268 |
| Támaszrendszerek | 268 |
| Termésképzés és betakarítás | 268 |
| A tojásgyümölcs kórokozói és kártevői elleni védekezés | 270 |
| Vírusos betegségek | 270 |
| Gombabetegségek | 271 |
| Kártevők | 272 |
| Általános intézkedések a kórokozók és kártevők megelőzésére és irtására | 272 |
| A saláta hajtatása | 274 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 274 |
| Fajták | 274 |
| A palánta előállítása | 276 |
| A vetés | 277 |
| A vetés idejének megállapítása | 277 |
| A vetőmagszükséglet és a vetés | 277 |
| A tűzdelés | 278 |
| A földkeverék elkészítése a tűzdeléshez | 278 |
| A talaj előkészítése az ültetéshez | 279 |
| Az ültetés és a termesztés technikája | 280 |
| Az ültetés utáni ápolási munkák és a környezeti tényezők irányítása | 280 |
| Öntözés | 281 |
| Kiegészítő trágyázás műtrágyákkal | 281 |
| Szindioxidos trágyázás | 281 |
| A hőmérséklet szabályozása | 282 |
| A szellőztetés | 283 |
| A szedés | 283 |
| A saláta betegségei és kártevői elleni védekezés | 284 |
| Betegségek | 284 |
| Kártevők | 285 |
| A hónapos retek hajtatása | 286 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 286 |
| Fajták | 287 |
| A termesztés technikája és a környezeti tényezők | 287 |
| A nedvesség szabályozása | 288 |
| A hőmérséklet és a fény szabályozása | 288 |
| A retek szedése | 289 |
| Köztestermesztés | 289 |
| A spenót hajtatása | 291 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 291 |
| A termesztés technikája | 292 |
| Betegségek és kártevők | 293 |
| A karfiol hajtatása | 295 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 295 |
| Palántanevelés | 296 |
| A palánták kiültetése a növényházba | 298 |
| A palánták kiültetése a melegágyba | 299 |
| A karalábé hajtatása | 301 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 301 |
| Palántanevelés | 302 |
| Az ültetés | 303 |
| Ápolási munkák | 303 |
| A metélőpetrezselyem hajtatása | 305 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 305 |
| A termesztés technikája és a környezeti tényezők | 305 |
| A kapor hajtatása | 308 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 308 |
| A termesztés technikája és a környezeti tényezők | 308 |
| A hagyma hajtatása | 310 |
| A termesztés jelentősége és elterjedése | 310 |
| Irodalom | 313 |