| A zöldséghajtatás jelentősége Magyarországon (Dr. Somos András) | |
| A zöldséghajtatás, a korai szabadföldi termesztés és a palántanevelés fogalma | 9 |
| A hajtatott és a korai zöldségfélék fogyasztása Magyarországon | 13 |
| A zöldséghajtatás és a korai szabadföldi termesztés népgazdasági helyzete | 18 |
| A zöldséghajtató üzemek helyének kiválasztását meghatározó tényezők (Dr. Turi István) | |
| Természeti adottságok | 23 |
| Talaj | 23 |
| Éghajlat | 24 |
| Öntözővíz | 32 |
| A zöldséghajtatás ökonómiai követelményei | 34 |
| Piacviszonyok | 34 |
| Kézimunka-szükséglet | 35 |
| Beruházási igény | 36 |
| Üzemi formák és méretek | 36 |
| A hajtatott zöldségfélék biológiai igénye (Dr. Somos András) | |
| Hőigény | 39 |
| Fényigény | 44 |
| Vízigény | 50 |
| Tápanyagigény | 53 |
| A környezeti tényezők szabályozása a hajtatásban | 55 |
| A hajtatásban használt borítóanyagok (Dr. Somos András) | |
| A borítóanyagokkal szemben támasztott követelmények | 59 |
| A borítóanyagok tulajdonságai | 60 |
| Az üveg | 60 |
| A műanyagok | 61 |
| A borítóanyagok használatának irányelvei | 67 |
| Egyszerű eszközök, berendezések a koraiság fokozására (Dr. Turi István) | |
| Váz nélküli fóliatakarás a zöldségtermesztésben | 72 |
| Fólia alagutak | 77 |
| Fólia ágyak | 78 |
| Termesztőépítmények | |
| Kis légterű termesztőberendezések (Dr. Turi István) | 81 |
| Járható sátrak | 81 |
| Egyszerű blokkszerkezetek | 82 |
| Különleges szerkezetek | 83 |
| Nagy légterű termesztőberendezések (Dr. Koródi László) | 85 |
| A nagy légterű termesztőberendezések jellemzői | 85 |
| Nagy légterű fólia sátrak | 89 |
| Vízfüggönyös fólia sátrak (Dr. Turi István) | 92 |
| Műanyag borítású blokkházak | 100 |
| Üvegházak | 104 |
| Klímaberendezések és üzemelésük (Dr. Koródi László) | |
| A klímaszabályozás alapelvei | 107 |
| Fűtés | 110 |
| A fűtés hőszükséglete és méretezése | 110 |
| Energiaforrások | 113 |
| Fűtésmódok | 114 |
| A különböző hasznosítási módok hőigénye | 115 |
| Szellőztetés | 115 |
| Öntözés | 118 |
| Öntözőberendezések | 118 |
| Szén-dioxid-trágyázás | 120 |
| Klímaszabályozás | 121 |
| A hajtatás és a palántanevelés gépesítése (Dr. Koródi László) | |
| Erőgépek | 123 |
| Munkagépek | 124 |
| A hajtatólétesítmények karbantartása (Dr. Turi István) | |
| A fólia palást felhúzása és levétele a vázszerkezetről, tárolása, fóliahibák javítása | 136 |
| Üvegpótlás, az üveg tisztán tartása | 139 |
| Az épületek és berendezések karbantartása | 140 |
| Talajművelés, tápanyagellátás (Dr. Turi István) | |
| Talaj-előkészítés vetésre, ültetésre, talajfertőtlenítésre | 142 |
| Talajfertőtlenítés, -átmosás | 143 |
| Követelmények a talaj szerkezetével, humusztartalmával és kémiai reakciójával szemben | 145 |
| Szerves és műtrágyák | 147 |
| Talajvizsgálat | 152 |
| Tápanyag-visszapótlás talajvizsgálat alapján | 153 |
| Tápanyag-utánpótlás talajvizsgálat nélkül | 155 |
| Zöldséghajtatás talaj nélkül, tápoldattal (Tarjányiné Dr. Sovány Zsuzsa) | 157 |
| A tápoldatos termesztés kialakulásának története | 157 |
| A tápoldatos termesztés sajátosságai | 158 |
| Termesztőberendezések talaját helyettesítő közegek, tápoldatok | 159 |
| A tápoldatos termesztés előnye, hátrányai, gazdaságossága | 164 |
| Szaporítás (Dr. Koródi László) | |
| Szaporítási módok | 166 |
| A szaportás szerepe a termesztés időzítésében | 166 |
| Az időzítés fontosabb tényezői | 167 |
| A palántanevelés termesztőberendezés-igénye | 168 |
| A vetőmag és a vetőmagszükséglet | 173 |
| A vetőmag | 173 |
| A vetőmag- és palántaszükséglet számítása a hajtatásban | 173 |
| Vetés előtti magkezelés az üzemben | 175 |
| Szaporítóközegek | 175 |
| Magágyföld, takaróföld | 175 |
| Tápkocka- és cserépföld | 177 |
| Ipari földkeverékek | 178 |
| A vetés | 179 |
| Tápkockakészítés, cseréptöltés | 179 |
| Tűzdelés | 180 |
| A palánták ápolása | 180 |
| Ültetés | 181 |
| A hajtatás különleges technológia folyamatai (Dr. Tufi István) | |
| A mikroklíma szabályozásának irányelvei | 183 |
| Talajápolás, talajtakarás | 186 |
| Kötözés | 190 |
| Fejtrágyázás | 191 |
| Növényvédelem (Dr. Glits Márton - Dr. Farkas Károly) | |
| A nem fertőző beregségek okai | 194 |
| A fertőző betegségek okai | 195 |
| Vírusok | 195 |
| Mikoplazmák | 196 |
| Baktériumok | 196 |
| Gombák | 196 |
| Állati kártevők | 197 |
| Fonálférgek | 197 |
| Csigák | 197 |
| Rovarok | 198 |
| Atkák | 201 |
| Madarak | 202 |
| Emlősök | 202 |
| A betegségek és a kártevők elleni védekezés | 202 |
| A növényhigiénia általános követelményei | 202 |
| Magcsávázás | 203 |
| Talajfertőtlenítés | 203 |
| Állományvédelem | 205 |
| Szedés, áru-előkészítés, csomagolás (Dr. Koródi László) | |
| A szedés időpontjának megválasztása | 211 |
| A szedés szervezése | 211 |
| Tisztítás, osztályozás, csomagolás, hűtés | 212 |
| Hajtató- és palántanevelő telepek létesítése (Dr. Koródi László) | |
| A beruházás általános előkészületei | 214 |
| Munkaerő-szükséglet | 214 |
| Klímaviszonyok | 215 |
| Energiaadottságok | 215 |
| Öntözővíz | 216 |
| A műszaki színvonal megválasztása | 217 |
| A gazdaságosság becslése | 219 |
| A beruházási alapokmány elkészítése | 219 |
| A paprika (Dr. Somos András) | |
| Jelentősége, piaca | 223 |
| A hajtatás időszakai és módjai a különboző termesztőberendezésekben | 224 |
| A fajtaválasztás irányelvei | 226 |
| Palántanevelés | 231 |
| Talaj-előkészítés, tápanyagellátás | 234 |
| A palánták kiültetése végleges helyükre | 237 |
| Klímaszabályozás, fejtrágyázás, érésgyorsítás | 239 |
| Őszi hajtatás | 241 |
| Korai szabadföldi termesztés | 243 |
| Növényvédelem | 245 |
| Különleges termesztési eljárások | 249 |
| Szedés, osztályozás, csomagolás | 251 |
| A paradicsom (Dr. Koródi László) | |
| Jelentősége, piaca | 254 |
| A hajtatás időszakai és módjai a különböző termesztőberendezésekben | 256 |
| A fajtaválasztás irányelvei | 258 |
| Palántanevelés | 260 |
| Talaj-előkészítés, tápanyagellátás | 265 |
| Ültetés | 270 |
| Klímaszabályozás, fejtrágyázás | 271 |
| Hónaljazás, levelezés, érésgyorsítás | 273 |
| Szabadföldi korai termesztés | 274 |
| Növényvédelem | 274 |
| Izolált termesztési rendszerek | 278 |
| Szedés, piaci előkészítés | 284 |
| Az uborka (Dr. Koródi László) | |
| Jelentősége, piaca | 285 |
| A hajtatás időszakai és termesztőhelyiség-igénye | 287 |
| A fajtamegválasztás irányelvei | 288 |
| Palántanevelés | 291 |
| Talaj-előkészítés, tápanyagellátás | 293 |
| Ültetés | 296 |
| Klímaszabályozás | 297 |
| Kötözés, metszés | 299 |
| Szabadföldi korai termesztés | 301 |
| Növényvédelem | 301 |
| Szedés, piaci előkészítés | 303 |
| Egyéb kobakosok (Dr. Nagy József) | |
| Sárgadinnye | 306 |
| Jelentősége | 306 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 307 |
| Fajtamegválasztás | 308 |
| Palántanevelés | 309 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 314 |
| Ültetés | 314 |
| Művelésmódok | 315 |
| Klímaszabályozás, ápolás | 315 |
| Hajtásigazítás, metszés | 317 |
| Növényvédelem | 320 |
| Különleges termesztési eljárások | 323 |
| Szedés | 324 |
| Görögdinnye | 325 |
| Jelentősége | 325 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 325 |
| Fajtamegválasztás | 325 |
| Palántanevelés | 326 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 327 |
| Ültetés | 327 |
| Művelésmódok | 327 |
| Klímaszabályozás, ápolás | 327 |
| Növényvédelem | 329 |
| Különleges termesztési eljárások | 329 |
| Szedés | 332 |
| Spárgatök | 334 |
| Jelentősége | 334 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 34 |
| Fajtamegválasztás | 334 |
| Palántanevelés | 335 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 335 |
| Ültetés | 335 |
| Ápolás | 336 |
| Növényvédelem | 336 |
| Különleges termesztési eljárások | 336 |
| Szedés | 336 |
| A levélzöldségek (Dr. Koródi László) | |
| Fejes saláta | 337 |
| Jelentősége, piaca | 337 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 339 |
| Fajtamegválasztás | 341 |
| Palántanevelés | 343 |
| Talaj-előkészítés, tápanyagellátás | 347 |
| Ültetés | 350 |
| Klímaszabályozás, ápolás | 351 |
| Szabadföldi korai termesztés | 354 |
| Növényvédelem | 354 |
| Különleges termesztési eljárások | 357 |
| Szedés, csomagolás, értékesítés | 358 |
| Cikóriasaláta | 359 |
| Jelentősége, piaca | 359 |
| A termesztés időszakai, termesztőhelyiség-igénye | 360 |
| Fajták | 360 |
| A cikóriagyökér termesztése | 360 |
| Hajtatás | 361 |
| Szedés | 362 |
| Sóska | 362 |
| Jelentősége, piaca | 362 |
| A hajtatás időszakai, termesztőhelyiség-igénye | 362 |
| Fajták | 363 |
| Hajtatás | 363 |
| Növényvédelem | 364 |
| Szedés | 365 |
| Paraj | 365 |
| Jelentősége, piaca | 365 |
| A hajtatás időszakai, termesztőhelyiség-igénye | 366 |
| Fajták | 366 |
| Hajtatás | 366 |
| Szedés | 367 |
| Madársaláta | 367 |
| A gyökérzöldségfélék (Dr. Turi István) | |
| Retek | 368 |
| Jelentősége, piaca | 368 |
| Hajtatási időszakok és módok, termesztési feltételek | 369 |
| Fajták | 370 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 371 |
| Szaporítás | 372 |
| Ápolási munkák | 373 |
| Növényvédelem | 373 |
| Szedés, előkészítés az értékesítésre | 375 |
| Sárgarépa | 375 |
| Jelentősége, piaca | 375 |
| A termesztés feltételei, főbb hajtatási időszakok és módok | 376 |
| Fajták | 377 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 378 |
| Szaporítás | 378 |
| Ápolási munkák | 378 |
| Szedés, előkészítés az értékesítésre | 379 |
| Petrezselyem | 380 |
| Fajtái | 380 |
| Szaporítása | 380 |
| Környezeti igénye és ápolási munkái | 380 |
| A sárgarépa és a petrezselyem növényvédelme | 381 |
| Gumós zeller | 382 |
| A káposztafélék (Dr. Koródi László) | |
| Karalábé | 384 |
| Jelentősége, piaca | 384 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 385 |
| Fajtamegválasztás | 386 |
| Palántanevelés | 387 |
| Talaj-előkészítés, tágyázás | 389 |
| Ültetés | 391 |
| Klímaszabályozás, ápolás | 391 |
| Szabadföldi korai termesztés | 393 |
| Növényvédelem | 394 |
| Szedés, értékesítés | 395 |
| Karfiol | 395 |
| Jelentősége, piaca | 395 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 396 |
| Fajtamegválasztás | 397 |
| Palántanevelés | 397 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 398 |
| Ültetés | 399 |
| Klímaszabályozás, ápolás | 399 |
| Korai szabadföldi termesztés | 400 |
| Növényvédelem | 400 |
| Szedés, piaci előkészítés | 400 |
| Fejes káposzta | 400 |
| Jelentősége, piaca | 400 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 401 |
| Fajtamegválasztás | 401 |
| Hajtatás | 402 |
| A hagymafélék (Dr. Tarjányi Ferenc) | |
| Jelentőségük, piacuk | 403 |
| Termesztőberendezés-igényük, növényani jellemzésük, fajtakiválasztás | 403 |
| Termesztési feltételek | 405 |
| Vöröshagyma | 405 |
| Metélőhagyma | 407 |
| Téli sarjadékhagyma | 409 |
| A bab (Dr. Koródi László) | |
| Jelentősége, piaca | 412 |
| Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény | 412 |
| Fajtamegválasztás | 412 |
| Szaporítás | 413 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 413 |
| Ápolás | 413 |
| Növényvédelem | 413 |
| szedés, értékesítés | 413 |
| A burgonya (Dr. Turi István | |
| Jelentősége, piaca | 414 |
| Termesztési feltételek | 414 |
| Fajták | 415 |
| Korai szabadföldi termesztés | 415 |
| Hajtatás | 417 |
| Növényvédelem | 418 |
| Hajtatható gombafajok (Dr. Szabó István) | |
| Elterjedésük, jelentőségük | 420 |
| Növénytani és biológiai jellemzésük | 423 |
| A termesztés feltételei | 427 |
| Növényvédelem | 432 |
| A csiperkegomba termesztése | 433 |
| A laskagomba termesztése | 439 |
| Rönkös termesztés | 439 |
| Hőkezeléses termesztés | 441 |
| A harmatgomba termesztése | 443 |
| A bocskoros gomba termesztése | 446 |
| Irodalomjegyzék | |