1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermelő üzemek szervezése

A mezőgazdasági technikumok számára

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 740.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. Zöldségtermelés szerepe á népgazdaságban 3
A zöldségtermelés országos feladata 3
A zöldségtermelés területi elhelyezése 9
Helyi és tájjellegű termelés 11
Területi tervezés 16
Az országos terv lebontása 17
Profilozás 20
A profiltípus megválasztása 21
Az üzemágak megválasztása 23
A természeti tényezők üzemi kihatásai 24
Éghajlati viszonyok 25
Talajviszonyok 29
Terület fekvése 30
Közlekedési viszonyok üzemi kihatásai 31
Az üzemi adottságok kihatásai 32
II. Az üzemeltetés megszervezése 34
Termelési forma megválasztása 34
Hajtatás 34
öntözéses zöldségtermelés 36
Száraz zöldségtermelés 37
Művelési mód megválasztása 38
A vetésforgó 43
A vetésforgó fogalma és jelentősége 43
A vetésforgó alapvető kérdései 43
A növények csoportosítása a vetésforgó szempontjából 48
A növénycsoportok elhelyezése a vetésforgóban 51
Kettős termelés elhelyezése a vetésforgóban 52
Kettős termelés fogalma 52
Kettős termelés üzemi kihatása 54
Az elő- és utótermények tervezése 56
A vetésforgó összeállítása 57
A füvesvetésforgó üzemi kérdései 60
Átmenet a füves forgóra 62
Termelési folyamatok üzemi vonatkozásai 63
A trágyázás megszervezése 63
A gépek üzemeltetése 69
A traktorok kihasználása 72
Palántanevelés megszervezése 76
Növényápolási talajmunka megszervezése 80
Az öntözés megszervezése 86
Betakarítás megszervezése 90
Értékesítés megszervezése 92
A szállítások megszervezése 94
Anyaggazdálkodás 106
Munkaszervezet kiépítése 108
A brigádok szervezése 110
A munkacsapatok szervezése 114
A brigád területe és munkája 116
A bérezés 119
A kapitalista bérezés jellegzetességei 119
A szocialista bérezés alapelvei és feladata 120
A szocialista bérezés sajátosságai 121
Bérrendszerünk 125
A műszakilag megalapozott normákról 127
A műszaki normamegállapítás munkamenete 137
A gazdaságvezető és a szakemberek feladatai a normák alkalmazásánál 153
A prémiumrendszerekről 154
A munka értékelése a termelőszövetkezetekben 159
A munkaverseny és a Sztahanov-mozgalom 164
Munkafolyamatok megszervezése 168
Talajelőkészítő munkák megszervezése 171
Szervestrágyázás munkájának megszervezése 175
Szántóföldi vetés munkájának megszervezése 176
A palántázás munkájának megszervezése 178
A melegágykészítés munkájának megszervezése 179
Az öntözés munkájának megszervezése 182
A terményszedés munkájának megszervezése 186
III. Az üzem berendezése 189
Termelési eszközök tervezése 189
Termelési eszközök méretezése 191
Telkesítések 193
Gazdasági épületek 196
Gépek és eszközök 200
Állattartás 202
Értékcsökkenési leírás 206
IV. A sokoldalú zöldségtermelő üzem kialakítása 209
A sokoldalú üzem szükségessége 209
A munkaerőgazdálkodás megjavítása 210
A gépi munka a munkacsúcsok kiküszöbölésének szolgálatában 213
A fogatmunkák szerepe az idényszerűség leküzdésében 214
Munkaterv és kampányterv szerepe a munkatorlódások kiküszöbölésében 214
A munka jobb megszervezésének szerepe a munkatorlódások kiküszöbölésében 215
A munkaverseny fokozásának szerepe a munkacsúcsok csökkentésében 215
Állóeszközök kihasználása 216
A tápanyaggazdálkodás megjavítása 216
A melléktermékek gazdaságos felhasználása 218
Segédanyagok előállítása kiegészítő üzemágakban 218
A ráfordítások és beruházások folyamatos és gyorsabb megtérülése 219
A termelési kockázat csökkentése 220
A társítás szempontjainak mérlegelése 220
Különböző üzemágak társítási lehetőségei 222
Üzemágak aránya és a társítások módszere 224
V. Üzemtervkészítés 230
Az üzemtervkészítés célja 230
Az 1952. évi mezőgazdasági tervezés általános irányelvei 231
1952. évi országos tervezés menete 232
Az egyes szocialista üzemek terve 234
A tervkészítés módszere 237
Üzemi részlettervek összefüggései 246
Tervfelbontás 247
VI. A vezetés elvi kérdései 249
A szocialista mezőgazdasági üzemek irányító szervezetei 253
Állami gazdaságok 253
Gépállomások 256
Termelőszövetkezeti csoportok 259
A termelőszövetkezetek szervei 261
FÜGGELÉK
VII. A pénzgazdálkodás szervezete 262
Becsléstan 272
Táblázatok 291
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Zöldségtermelő üzemek szervezése Zöldségtermelő üzemek szervezése Zöldségtermelő üzemek szervezése Zöldségtermelő üzemek szervezése Zöldségtermelő üzemek szervezése

A borító enyhén elszíneződött és kopott.

Állapot:
1.640 Ft
820 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
konyv