A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Zöldségtermesztés

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 556 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-474-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a harmadik kiadáshoz11
Általános rész
Általános tudnivalók15
A zöldségtermesztés fogalmának meghatározása15
A zöldségfajok őshazája és elterjedése a Földön16
A fontosabb zöldségfajok ősalakjainak központjai16
A zöldségnövények elterjedése az egyes világrészeken20
A zöldségtermesztés fogalmának meghatározása15
A zöldségfélék őshazája és elterjedése a Földön16
A magyarországi zöldségtermesztés történeti áttekintése21
A zöldségnövények szerepe a táplálkozásban31
A zöldségtermesztés gazdasági jelentősége35
A zöldségtermesztő körzetek elhelyezkedésére ható tényezők42
Az egyes körzetek jellemzése48
Irodalom40
A zöldségtermesztés területi elhelyezkedése Magyarországon42
A zöldségtermesztő körzetek elhelyezkedésére ható tényezők42
Az egyes körzetek jellemzése48
Budapesti körzet48
Hevesi körzet50
Nyírségi körzet52
Debreceni körzet54
Békéscsaba-gyulai körzet55
Szentesi körzet56
Makói körzet58
Szegedi körzet59
Kecskemét-nagykőrösi körzet61
Kalocsai körzet63
Mohácsi körzet63
Cecei körzet64
Győri körzet66
Soproni körzet67
Irodalom68
A zöldségtermesztés biológiai alapjai69
Az alapvető élettényezők hatása a növények fejlődésére69
A zöldségnövények hőigénye70
A zöldségnövények hőmérsékleti optimuma71
A zöldségnövények jarovizációja76
A szélsőséges hőviszonyok kedvezőtlen hatása a zöldségnövényekre78
A hőmérséklet szabályozásának lehetőségei a zöldségtermesztésben79
A zöldségfélék fényigénye80
A fény összetétele iránti igény80
A fényerősség iránti igény82
A fénytartam szerepe a zöldségnövények fejlődésében85
A fény szabályozásának lehetősége a zöldségtermesztő üzemben87
A zöldségnövények vízigénye88
A víz szerepe a növények életében88
A zöldségnövények vízfogyasztásának mutatói88
A vízfogyasztást kialakító tényezők90
A növények vízmérlege és a vízfelhasználás alakulása92
A vízgazdálkodás szabályozásának lehetőségei94
A zöldségnövények tápanyagigénye95
A zöldségnövények táplálkozásához szükséges elemek95
A tápanyagfelvétel módja99
A tápanyagigény alakulása100
A talaj szerepe a tápanyaggazdálkodásban104
A talaj helyettesítése tápoldattal106
A tápanyagutánpótlás irányelvei108
Irodalom108
A talajművelési, trágyázási és vetésforgó rendszer kialakításának irányelvei110
A talajművelés110
A talajművelés célja110
A fontosabb alapvető talajmunkák111
A zöldséges üzem talajművelési rendszere113
A trágyázás115
A trágyázás hatása a növények fejlődésére115
A fontosabb trágyák és trágyázási módok áttekintése116
A trágyázási módok csoportosítása a trágyázás ideje alapján119
A zöldségtermesztő üzem trágyázási rendszerének kialakítása120
A vetésforgó122
A vetésforgó szerepe a zöldségtermesztésben122
Szabadföldi zöldséges vetésforgó típusok124
Növényházi és növényágyi vetésforgó típusok129
Irodalom134
A zöldségnövények szaporítása135
A zöldségfélék szaporításának módjai135
A vetőmag136
A vetés előtti magkezelés138
A vetés időpontjának meghatározása140
Palántanevelés142
A palántanevelő telep helyének kijelölése142
Palántanevelő berendezések143
A palántanevelés jellegzetes munkái153
A végleges helyre való ültetés időpontjának hatása a termésre160
Az optimális tenyészterület-igény megállapítása163
Irodalom166
Ápolási munkák167
A kedvezőtlen időjárásból eredő károk megelőzése167
A csapadékhiány közvetlen pótlása - Az öntözés168
A csapadékhiány elleni küzdelem közvetett módjai178
A kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés179
A kedvezőtlen fényhatás elleni védekezés180
A szél kártételének csökkentése181
Talajápolás182
Hengerezés182
Boronálás182
Kapálás183
Töltögetés185
A gyomok irtása186
A betegségek és kártevők elleni védekezés187
Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok kiküszöbölése189
Irodalom190
A termények betakarítása és előkészítése a szállításra191
A zöldségnövények betakarításának általános jellemzői191
A betakarítás idejének meghatározása191
A betakarítás módjai193
Előkészítés az értékesítésre196
Tisztítás196
Osztályozás197
Csomagolás200
Szállítás204
Irodalom206
Zöldségfélék tárolása207
A tárolásra alkalmas zöldségfajok kiválasztása207
A termények tárolásra való előkészítése208
Az üzemi tárolásra alkalmas építmények209
Általános követelmények209
Egyszerűbb tárolási módok212
Zárt helyiségben való tárolás214
Egyéb tárolási és kezelési eljárások219
Irodalom219
Burgonyafélék223
Általános jellemzésük223
Paradicsom226
Paprika250
Tojásgyümölcs273
Burgonya276
Kobakosok287
Általános jellemzésük287
Görögdinnye290
Sárgadinnye296
Uborka303
Spárgatök320
Sütőtök324
Hüvelyesek328
Általános jellemzésük328
Borsó330
Bokorbab346
Karósbab358
Földimogyoró359
Csemegekukorica363
Káposztafélék370
Általános jellemzésük374
Fejeskáposzta392
Karalábé395
Karfiol403
Brokkoli410
Bimbóskel412
Leveles kel415
Kínai kel415
Levélzöldségek418
Általános jellemzésük418
Fejessaláta420
Kötözősaláta431
Tépősaláta432
Endiviasaláta433
Cikóriasaláta434
Mezei- vagy madársaláta436
Spenót438
Újzélandi spenót444
Sóska445
Rebarbara449
Spárga454
Hagymafélék464
Általános jellemzésük464
Vöröshagyma467
Fokhagyma482
Póréhagyma485
Téli sarjadékhagyma488
Metélőhagyma489
Salotta-hagyma491
Gyökérzöldségnövények492
Általános jellemzésük492
Sárgarépa494
Petrezselyem505
Zeller508
Pasztinák513
Feketegyökér515
Retek517
Cékla524
Mángold529
Torma530
Étkezésre alkalmas gombák termeszetése529
Csiperkegomba529
Kései laskagomba548
Irodalom550

Somos András

Somos András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somos András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv