kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 556 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | 963-230-474-8 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
| Előszó a harmadik kiadáshoz | 11 |
| Általános rész | |
| Általános tudnivalók | 15 |
| A zöldségtermesztés fogalmának meghatározása | 15 |
| A zöldségfajok őshazája és elterjedése a Földön | 16 |
| A fontosabb zöldségfajok ősalakjainak központjai | 16 |
| A zöldségnövények elterjedése az egyes világrészeken | 20 |
| A zöldségtermesztés fogalmának meghatározása | 15 |
| A zöldségfélék őshazája és elterjedése a Földön | 16 |
| A magyarországi zöldségtermesztés történeti áttekintése | 21 |
| A zöldségnövények szerepe a táplálkozásban | 31 |
| A zöldségtermesztés gazdasági jelentősége | 35 |
| A zöldségtermesztő körzetek elhelyezkedésére ható tényezők | 42 |
| Az egyes körzetek jellemzése | 48 |
| Irodalom | 40 |
| A zöldségtermesztés területi elhelyezkedése Magyarországon | 42 |
| A zöldségtermesztő körzetek elhelyezkedésére ható tényezők | 42 |
| Az egyes körzetek jellemzése | 48 |
| Budapesti körzet | 48 |
| Hevesi körzet | 50 |
| Nyírségi körzet | 52 |
| Debreceni körzet | 54 |
| Békéscsaba-gyulai körzet | 55 |
| Szentesi körzet | 56 |
| Makói körzet | 58 |
| Szegedi körzet | 59 |
| Kecskemét-nagykőrösi körzet | 61 |
| Kalocsai körzet | 63 |
| Mohácsi körzet | 63 |
| Cecei körzet | 64 |
| Győri körzet | 66 |
| Soproni körzet | 67 |
| Irodalom | 68 |
| A zöldségtermesztés biológiai alapjai | 69 |
| Az alapvető élettényezők hatása a növények fejlődésére | 69 |
| A zöldségnövények hőigénye | 70 |
| A zöldségnövények hőmérsékleti optimuma | 71 |
| A zöldségnövények jarovizációja | 76 |
| A szélsőséges hőviszonyok kedvezőtlen hatása a zöldségnövényekre | 78 |
| A hőmérséklet szabályozásának lehetőségei a zöldségtermesztésben | 79 |
| A zöldségfélék fényigénye | 80 |
| A fény összetétele iránti igény | 80 |
| A fényerősség iránti igény | 82 |
| A fénytartam szerepe a zöldségnövények fejlődésében | 85 |
| A fény szabályozásának lehetősége a zöldségtermesztő üzemben | 87 |
| A zöldségnövények vízigénye | 88 |
| A víz szerepe a növények életében | 88 |
| A zöldségnövények vízfogyasztásának mutatói | 88 |
| A vízfogyasztást kialakító tényezők | 90 |
| A növények vízmérlege és a vízfelhasználás alakulása | 92 |
| A vízgazdálkodás szabályozásának lehetőségei | 94 |
| A zöldségnövények tápanyagigénye | 95 |
| A zöldségnövények táplálkozásához szükséges elemek | 95 |
| A tápanyagfelvétel módja | 99 |
| A tápanyagigény alakulása | 100 |
| A talaj szerepe a tápanyaggazdálkodásban | 104 |
| A talaj helyettesítése tápoldattal | 106 |
| A tápanyagutánpótlás irányelvei | 108 |
| Irodalom | 108 |
| A talajművelési, trágyázási és vetésforgó rendszer kialakításának irányelvei | 110 |
| A talajművelés | 110 |
| A talajművelés célja | 110 |
| A fontosabb alapvető talajmunkák | 111 |
| A zöldséges üzem talajművelési rendszere | 113 |
| A trágyázás | 115 |
| A trágyázás hatása a növények fejlődésére | 115 |
| A fontosabb trágyák és trágyázási módok áttekintése | 116 |
| A trágyázási módok csoportosítása a trágyázás ideje alapján | 119 |
| A zöldségtermesztő üzem trágyázási rendszerének kialakítása | 120 |
| A vetésforgó | 122 |
| A vetésforgó szerepe a zöldségtermesztésben | 122 |
| Szabadföldi zöldséges vetésforgó típusok | 124 |
| Növényházi és növényágyi vetésforgó típusok | 129 |
| Irodalom | 134 |
| A zöldségnövények szaporítása | 135 |
| A zöldségfélék szaporításának módjai | 135 |
| A vetőmag | 136 |
| A vetés előtti magkezelés | 138 |
| A vetés időpontjának meghatározása | 140 |
| Palántanevelés | 142 |
| A palántanevelő telep helyének kijelölése | 142 |
| Palántanevelő berendezések | 143 |
| A palántanevelés jellegzetes munkái | 153 |
| A végleges helyre való ültetés időpontjának hatása a termésre | 160 |
| Az optimális tenyészterület-igény megállapítása | 163 |
| Irodalom | 166 |
| Ápolási munkák | 167 |
| A kedvezőtlen időjárásból eredő károk megelőzése | 167 |
| A csapadékhiány közvetlen pótlása - Az öntözés | 168 |
| A csapadékhiány elleni küzdelem közvetett módjai | 178 |
| A kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés | 179 |
| A kedvezőtlen fényhatás elleni védekezés | 180 |
| A szél kártételének csökkentése | 181 |
| Talajápolás | 182 |
| Hengerezés | 182 |
| Boronálás | 182 |
| Kapálás | 183 |
| Töltögetés | 185 |
| A gyomok irtása | 186 |
| A betegségek és kártevők elleni védekezés | 187 |
| Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok kiküszöbölése | 189 |
| Irodalom | 190 |
| A termények betakarítása és előkészítése a szállításra | 191 |
| A zöldségnövények betakarításának általános jellemzői | 191 |
| A betakarítás idejének meghatározása | 191 |
| A betakarítás módjai | 193 |
| Előkészítés az értékesítésre | 196 |
| Tisztítás | 196 |
| Osztályozás | 197 |
| Csomagolás | 200 |
| Szállítás | 204 |
| Irodalom | 206 |
| Zöldségfélék tárolása | 207 |
| A tárolásra alkalmas zöldségfajok kiválasztása | 207 |
| A termények tárolásra való előkészítése | 208 |
| Az üzemi tárolásra alkalmas építmények | 209 |
| Általános követelmények | 209 |
| Egyszerűbb tárolási módok | 212 |
| Zárt helyiségben való tárolás | 214 |
| Egyéb tárolási és kezelési eljárások | 219 |
| Irodalom | 219 |
| Burgonyafélék | 223 |
| Általános jellemzésük | 223 |
| Paradicsom | 226 |
| Paprika | 250 |
| Tojásgyümölcs | 273 |
| Burgonya | 276 |
| Kobakosok | 287 |
| Általános jellemzésük | 287 |
| Görögdinnye | 290 |
| Sárgadinnye | 296 |
| Uborka | 303 |
| Spárgatök | 320 |
| Sütőtök | 324 |
| Hüvelyesek | 328 |
| Általános jellemzésük | 328 |
| Borsó | 330 |
| Bokorbab | 346 |
| Karósbab | 358 |
| Földimogyoró | 359 |
| Csemegekukorica | 363 |
| Káposztafélék | 370 |
| Általános jellemzésük | 374 |
| Fejeskáposzta | 392 |
| Karalábé | 395 |
| Karfiol | 403 |
| Brokkoli | 410 |
| Bimbóskel | 412 |
| Leveles kel | 415 |
| Kínai kel | 415 |
| Levélzöldségek | 418 |
| Általános jellemzésük | 418 |
| Fejessaláta | 420 |
| Kötözősaláta | 431 |
| Tépősaláta | 432 |
| Endiviasaláta | 433 |
| Cikóriasaláta | 434 |
| Mezei- vagy madársaláta | 436 |
| Spenót | 438 |
| Újzélandi spenót | 444 |
| Sóska | 445 |
| Rebarbara | 449 |
| Spárga | 454 |
| Hagymafélék | 464 |
| Általános jellemzésük | 464 |
| Vöröshagyma | 467 |
| Fokhagyma | 482 |
| Póréhagyma | 485 |
| Téli sarjadékhagyma | 488 |
| Metélőhagyma | 489 |
| Salotta-hagyma | 491 |
| Gyökérzöldségnövények | 492 |
| Általános jellemzésük | 492 |
| Sárgarépa | 494 |
| Petrezselyem | 505 |
| Zeller | 508 |
| Pasztinák | 513 |
| Feketegyökér | 515 |
| Retek | 517 |
| Cékla | 524 |
| Mángold | 529 |
| Torma | 530 |
| Étkezésre alkalmas gombák termeszetése | 529 |
| Csiperkegomba | 529 |
| Kései laskagomba | 548 |
| Irodalom | 550 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.