kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 421 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Növénytan és növényélettan | 3 |
| A növény mint élőlény (életjelenségek) | 3 |
| Anyagcsere | 3 |
| Növekedés | 3 |
| Szaporodás | 4 |
| Mozgás | 4 |
| Ingerlékenység | 4 |
| A növényi sejt | 4 |
| A sejt élő és élettelen részei | 4 |
| A sejtek szaporodása | 6 |
| A növényi szövetek | 7 |
| Osztódó szövetek | 7 |
| Állandósult szövetek | 7 |
| Bőrszövet-rendszer | 8 |
| Szállítószövet-rendszer | 9 |
| Alapszövet-rendszer | 10 |
| A növényszervezet testalakulása | 10 |
| Gyökérrendszer | 11 |
| Hajtásrendszer | 13 |
| A levél | 17 |
| A virág | 18 |
| A virágzat | 19 |
| A termés | 20 |
| A növények szaporodása | 21 |
| A megporzás | 21 |
| A megtermékenyülés | 22 |
| A zöldségnövények szaporítása | 23 |
| A zöldségnövények ivaros szaporítása | 24 |
| A zöldségnövények ivartalan szaporítása | 25 |
| A növényi szervezet anyagcseréje | 25 |
| A táplálkozás alapanyagai | 25 |
| A tápanyagok felvétele | 26 |
| A tápanyagok átalakítása | 28 |
| A növények vízforgalma | 30 |
| A növények légzése | 31 |
| A zöldségnövények csoportosítása víz-, hő- és fényigényük szerint | 32 |
| A kertészeti termelés alapjai | 34 |
| Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata | 34 |
| Az éghajlatot kialakító tényezők | 35 |
| Az éghajlati elemek | 37 |
| Az ember éghajlatmódosító tevékenysége | 41 |
| A meteorológiai műszerek | 44 |
| A talaj | 46 |
| A talaj fogalma, képződése | 46 |
| A fizikai mállás | 46 |
| A kémiai mállás | 48 |
| A biológiai mállás | 49 |
| A talaj élőlényei | 49 |
| A talajképződés egyéb tényezői | 51 |
| A talaj alkotórészei | 51 |
| Ásványi alkotórészek | 51 |
| A talaj szervesanyag-tartalma | 52 |
| Talajkolloidok | 53 |
| A talaj szerkezete | 53 |
| A talaj fontosabb tulajdonsága | 54 |
| A talaj összetétele | 54 |
| A kötöttség | 56 |
| A talaj kémhatása | 57 |
| A talaj rétegezettsége | 58 |
| A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyag-gazdálkodása | 60 |
| A talaj vízgazdálkodása | 60 |
| A talaj levegőgazdálkodása | 62 |
| A talaj hőgazdálkodása | 63 |
| A talaj tápanyag-gazdálkodása | 63 |
| A talaj fejlődése | 64 |
| A viljamszi talajfejlődési elmélet | 64 |
| A fontosabb hazai talaptípusok | 65 |
| Erdőtalajok | 65 |
| Réti talajok | 65 |
| Mezőségi talajok | 65 |
| Öntéstalajok | 66 |
| Homoktalajok | 66 |
| Szikes talajok | 67 |
| A talajtípusok jellemző termelési tulajdonságai | 67 |
| A talajok javítása | 68 |
| A víz- és szélkár elleni talajvédelem | 70 |
| Talajművelés | 72 |
| A talajművelés célja és alapműveletei | 72 |
| A legfontosabb talajművelő eszközök munkája | 74 |
| Talajelőkészítés tavaszi vetésre | 78 |
| Talajelőkészítés őszi vetésre | 80 |
| Talajelőkészítés másodvetésre | 81 |
| Trágyázás | 81 |
| A trágyázás célja | 81 |
| A trágyázás alapelvei | 82 |
| A természetes tápanyagfeltáródás | 82 |
| A trágyák csoportosítása | 85 |
| Szerves trágyák | 85 |
| Az istállótrágya értéke | 85 |
| A trágya kezelése a trágyatelepen | 87 |
| A trágya kezelése a szérün | 89 |
| A trágya érettségi fokai | 89 |
| A melegágyi trágya kezelése | 90 |
| Tőzegfekál | 91 |
| Zöldtrágya | 91 |
| Komposzttrágya | 92 |
| Erjesztett szalmatrágya | 93 |
| Trágyalé | 94 |
| A szervestrágyázás módjai | 95 |
| Műtrágyák | 97 |
| Nitrogéntartalmú műtrágyák | 98 |
| Foszfortartalmú műtrágyák | 99 |
| Káliumtartalmú műtrágyák | 100 |
| A műtrágyák keverése és kiszórása | 101 |
| Az öntözéses termelés alapjai | 103 |
| A növény és a talaj vízgazdálkodása közötti összefüggés | 103 |
| Az öntözővíz mennyiségének kiszámítása | 104 |
| Az öntözés időpontjának meghatározása | 105 |
| Az öntözővíz minősége | 106 |
| Az öntözés célja | 107 |
| Az öntözés módjai | 108 |
| Permetező öntözés | 108 |
| Barázdás áztató öntözés | 115 |
| Csöves áztató öntözés | 119 |
| Altalajöntözés | 119 |
| Egyéb öntözési módok | 121 |
| A növényvédelem alapjai | 122 |
| A növényvédelem jelentősége, feladata | 122 |
| A növényvédelem módjai | 123 |
| A megelőzés | 123 |
| A védekezés | 124 |
| A védekezőszerek tulajdonságai | 125 |
| Permetezőszerek | 125 |
| Porozószerek | 127 |
| Füst, gőz- és gáz alakú védekezőszerek | 127 |
| Növényvédőszerek | 128 |
| A védekezőszerek csoportosítása | 128 |
| Gombaölőszerek | 128 |
| Rovarirtó szerek | 131 |
| Egyéb védekezőszerek | 135 |
| A permetlevek keverhetősége | 139 |
| A permetezéssel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 140 |
| A zöldségfélék kártevői | 143 |
| A kártevők csoportosítása | 143 |
| A zöldségfélék általános betegségei | 145 |
| Az egyes zöldségfélék betegségei | 147 |
| A zöldségfélék általános kártevői | 155 |
| Az egyes zöldségfélék kártevői | 158 |
| Zöldségtermesztéstan | 167 |
| A zöldségtermesztés jelentősége | 167 |
| Magyarország zöldségtermesztő tájai és körzetei | 169 |
| A zöldségtermesztés biológiai alapjai | 171 |
| A szaporító és a termesztő berendezések elhelyezése, előkészítése és kihasználása | 174 |
| Zöldségfélék szaporítása | 186 |
| A vetésforgó | 197 |
| Ápolási munkák | 201 |
| A termények betakarítása | 206 |
| A szedés | 206 |
| A piaci előkészítés | 208 |
| A csomagolás | 208 |
| A szállítás | 210 |
| A zöldségfélék téli eltartása | 210 |
| Az eltartás jelentősége, veszteségek az eltartás alatt | 210 |
| Az eltartásra ható tényezők | 211 |
| Az eltartás módjai | 212 |
| Részletes zöldségtermesztés | 214 |
| Káposztafélék termesztése | 214 |
| A káposztafélék betegségei és kártevői | 225 |
| A gyökgumósok termesztése | 227 |
| A gyökgumósok betegségei és kártevői | 233 |
| A hagymafélék termesztése | 235 |
| A hagymafélék betegségei és kártevői | 239 |
| A korai (hajtatott) burgonya termesztése | 240 |
| A kései burgonya (fojtott) termesztése | 241 |
| A kabakosok termesztése | 242 |
| A kabakosok betegségei és kártevői | 249 |
| A csucsorfélék termesztése | 250 |
| A csucsorfélék kártevői és betegségei | 256 |
| A hüvelyesek termesztése | 257 |
| A hüvelyesek betegségei és kártevői | 260 |
| A földimogyoró termesztése | 261 |
| A csemegekukorica termesztése | 262 |
| A csemegekukorica betegségei és kártevői | 264 |
| A levélzöldségek termesztése | 264 |
| A levélzöldségek betegségei és kártevői | 268 |
| Az évelők termesztése | 268 |
| Az évelők betegségei és kártevői | 273 |
| A csiperkegomba termesztése | 273 |
| A csiperkegomba betegségei és kártevői | 276 |
| Zöldségtermesztési eszközök, gépek és épületek | 278 |
| A legegyszerűbb mérések | 278 |
| Kertészet gépesítésének jelentősége | 302 |
| Motorok tüzelő- és kenőanyagai | 352 |
| Építészeti ismeretek | 369 |
| A szántóföldi növénytermesztés alapjai | 381 |
| A szántóföldi növények trágyázása | 381 |
| Istállótrágyázás | 381 |
| Zöldtrágyázás | 382 |
| Műtrágyázás | 382 |
| A szántóföldi növények talajmunkái | 383 |
| A szántás mélysége | 383 |
| A talaj porhanyítása | 384 |
| A talaj tömörítése | 384 |
| A talaj nyári művelése | 344 |
| Nyári mélyszántás | 384 |
| Őszi mélyszántás | 385 |
| Tavaszi talajmunkák | 385 |
| Vetőmag, vetés | 385 |
| A vetőmag tulajdonságai | 385 |
| A vetőmag előkészítése | 386 |
| A vetés előkészítése | 386 |
| A vetés ideje | 388 |
| A vetőmag mennyisége | 388 |
| Vetésforgó-rendszerek | 388 |
| A takarmánynövények termesztése | 391 |
| A vöröshere | 391 |
| A lucerna | 392 |
| A silókukorica | 393 |
| A herefüvesek | 393 |
| A kukorica | 395 |
| Üzemi ismeretek | 396 |
| Az állami gazdaságok szervezete | 396 |
| A gazdaság | 397 |
| A gazdaságok gazdálkodási rendszere | 399 |
| Az anyagkivételezés módja és bizonylatai | 400 |
| Bérrendszer, bérelszámolás | 404 |
| Időbér | 404 |
| Teljesítménybér | 404 |
| A munkabérek elszámolása | 407 |
| Szállítási rendszer | 412 |
| Szállítási egységek | 412 |
| Szállítási mérőszámok, normák | 413 |
| A szállítási bizonylatok alkalmazása | 413 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.