1.035.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kelet-európai cigányság

Rendszerváltás, marginalitás és nemzetiségi politika

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 384 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9471-26-7
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv az első kísérlet egy társadalomtudós részéről arra, hogy átfogóan elemezze a cigányoknak (romáknak), Kelet-Európa legkiterjedtebb etnikai kisebbségének korszakos problémáit, kapcsolatrendszerét a térség államaihoz és társadalmaihoz.
A szerző összehasonlító elemzéssel vizsgálja a cigányság társadalmi, gazdasági és politikai marginalizálódását, illetve a hatalom hozzájuk való viszonyát hét évszázad és hét kelet-európai ország történetében. Rávilágít azokra az okokra, miért kerültek a romák állandóan a társadalmi, gazdasági és politikai hierarchia legaljára - tekintet nélkül a történelmi korszakra és földrajzi elhelyezkedésre. Zoltan Barany megmagyarázza, miért él bizonyos nosztalgia számos romában a szocialista korszak iránt: a posztkommunista társadalmi-gazdasági átalakulás végzetes következményekkel járt a romák életfeltételeire az elmúlt évtizedben. Bemutatja a cigányság politikai mobilizálódásának következményeit, a nemzetközi szervezetek és a cigányszövetségek... Tovább

Fülszöveg

A könyv az első kísérlet egy társadalomtudós részéről arra, hogy átfogóan elemezze a cigányoknak (romáknak), Kelet-Európa legkiterjedtebb etnikai kisebbségének korszakos problémáit, kapcsolatrendszerét a térség államaihoz és társadalmaihoz.
A szerző összehasonlító elemzéssel vizsgálja a cigányság társadalmi, gazdasági és politikai marginalizálódását, illetve a hatalom hozzájuk való viszonyát hét évszázad és hét kelet-európai ország történetében. Rávilágít azokra az okokra, miért kerültek a romák állandóan a társadalmi, gazdasági és politikai hierarchia legaljára - tekintet nélkül a történelmi korszakra és földrajzi elhelyezkedésre. Zoltan Barany megmagyarázza, miért él bizonyos nosztalgia számos romában a szocialista korszak iránt: a posztkommunista társadalmi-gazdasági átalakulás végzetes következményekkel járt a romák életfeltételeire az elmúlt évtizedben. Bemutatja a cigányság politikai mobilizálódásának következményeit, a nemzetközi szervezetek és a cigányszövetségek kormányokra gyakorolt hatását. A magyarországi romák politikai aktivitását illetve a rendszerváltás utáni magyar kormányok cigánypolitikáját a leginkább elismerésre méltóak közé sorolja a szerző, aminek annál nagyobb az értéke, mivel (az egész közép-kelet-európai térség jó ismeretében ugyan, de) jelentős távolságból, Amerikából foglalja össze a cigányság történetét, társadalmi problémáit.
Az úttörő jelentőségű szociológiai, politológiai munka nagy hatással lehet a politológusok, szociológusok, történészek, etnikai kérdésekkel foglalkozók - mind a roma, mind a nem roma értelmiség - munkájára, de az érdeklődő nagyközönség figyelmére is joggal számíthat.

Bárány Zoltán 1961-ben született Budapesten. A budai Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1979-ben, és már az ELTE joghallgatója volt, amikor 1981-ben elhagyta Magyarországot. Egyetemi tanulmányait Kanadában és az Egyesült Államokban végezte. 1991-ben doktorált, azóta a University of Texas politológia-tanszékén tanít Austinban. Fő kutatási területei a hadsereg és az állam illetve a társadalom viszonya, továbbá a kisebbségi-nemzetiségi politika. Több mint száz tanulmány és hat könyv szerzője ill. társszerzője. Vissza

Tartalom

Köszönetnyilvánítás 9
Bevezetés 13
AZ ELEMZÉS KERETEI 31
1 Politikai rendszerek, államok és kisebbségek 3 3
2 Marginalitás és etnikai mobilizáció 58
A NEM DEMOKRATIKUS RENDSZEREK ÉS A CIGÁNY MARGINALITÁS 89
3 A cigányok a birodalmi és az autoriter államokban 91
4 A romák az államszocializmus korában 117
A CIGÁNYSÁG A KIALAKULÓ DEMOKRÁCIÁKBAN 155
5 A rendszerváltás társadalmi-gazdasági hatása: a cigányok marginalitása az 1990-es években 157
6 Roma mobilizáció 199
7 A nemzetközi dimenzió: a migráció és a szervezetek 235
8 A cigányokkal foglalkozó állami intézmények és az államok cigánypolitikája 274
9 A kelet-európai roma marginalitás átgondolása 313
Összefoglalás 340
Irodalomjegyzék 347
Mutató 369

Zoltan Barany

Zoltan Barany műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zoltan Barany könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv