1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alternatív baromfitenyésztés és -tartás

Ökológia, fenntarthatóság, hagyományok

Szerző

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 325 oldal
Sorozatcím: Környezet- és tájgazdálkodás
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-057-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szalay István: Bevezetés9
Az alternatív baromfitenyésztés és -tartás alapelemei12
Szalay István: Biodiverzitás, génmegőrzés12
Biológiai változatosság (biodiverzitás) az állattenyésztésben12
Géntartalékok, génmegőrzés13
A háziállatfajták génmegőrzésének helyzete Magyarországon17
Szalay István: Alternatív baromfitenyésztés, fajták és tartásmódok20
Az alternatív baromfitenyésztés általános szempontjai20
Magyarország baromfitermelésének tendenciái20
Alternatív baromfifajták22
Alternatív tartásmódok a baromfitenyésztésben25
Kőrösiné Molnár Andrea - Mézes Miklós: A baromfi táplálkozása, takarmányozás29
A baromfi táplálkozása, az emésztő szervrendszer felépítése és működése29
A baromfi takarmányodzásának alapjai31
A baromfi takarmányai34
Barna Judit: Állat-egészségügyi irányelvek az alternatív baromfitenyésztésben44
Megelőzés, egészségvédelem44
Állat-egészségügyi beavatkozások52
A baromfifélék betegségei56
Szűcs Miklós: Az alternatív baromfitartás épített környezete61
Az alternatív állattartás épületei61
A baromfitartó épületek kialakítása65
Bódi László: Az alternatív baromfitartás állatvédelmi vonatkozásai69
Az állatvédelem általános szabályai69
Az állatvédelem környezeti szempontjai70
Az állatok viselkedésének állatvédelmi szempontjai72
A stressz állatvédelmi vonatkozásai75
Az állatok szállításának és vágásának állatvédelmi vonatkozásai77
Mézes Miklós: Élelmiszer-biztonság, termékminőség78
Az élelmiszer-biztonság általános kérdései78
A minőségszabályozás fontosabb módszerei80
A HACCP alkalmazása a baromfihús- és tojástermelésben81
Bódi László: A baromfihús minősége82
Hidas András: A tojás minősége84
Székelyhidi Tamás: Agrár-környezetvédelem85
Az agrár-környezetvédelem fejlesztésének kulcsterületei, eszközrendszere és legfontosabb teendői86
Agrár-környezetvédelmi programok Európában92
A magyarországi Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program93
Székelyhidi Tamás: Az alternatív baromfitermékek marketingje97
Marketing alapfogalmak97
Különleges minőségű termékek, hungarikumok103
Direkt értékesítés falusi portákon112
Kissné Do thi Dong Xuan, Székelyhidi Tamás, Szalay István: Francia alternatív baromfi: A Label program113
A Label program jellemzése113
Zoltán Péter: Magyar alternatív baromfi: a Red Master program121
A Red Master program létrehozásának indokai és háttere121
A Red Master hagyományos szabadtartású baromfihús-termelés alapkövetelményei125
A program és az ellenőrzés speciális előírásai126
A Red Master termékek egyedi minősítése, a márkanév és a minősítő cimke használatának feltételei128
Tyúktenyésztés és -tartás131
Szalay István: Tyúkfajták131
A házityúk származása és háziasítása131
A régi magyar tyúkfajták kialakudlása132
A régi magyar tyúkfajták és színváltozataik részletes ismertetése135
Hidas András: Hagyományos tyúktartás138
A tyúk tartásának feltételei138
A tyúk külterjes tartása143
Szaporítás, csibenevelés147
Hústermelés, hizlalás151
Kőrösiné Molnár Andrea: A tyúk alternatív tartása152
Csirkehústermelés szabadtartásban152
Árutojás-termelés szabadtartásban158
Az ökológiai tyúktartás általános szempontjai167
Csirkehústermelés az ökológiai gazdálkodásban171
Tojástermelés az ökológiai gazdálkodásban172
Kőrösi László: Tyúkbetegségek, védekezés és megelőzés173
Baktériumok okozta betegségek173
Mikoplazmózisok175
Vírusok okozta betegségek176
Parazitás megbetegedések180
Pulykatenyésztés és -tartás185
Szalay István: Pulykafajták185
A pulyka származása és háziasítása185
A régi magyar pulykafajták és színváltozataik részletes ismertetése187
Barna Judit: Hagyományos pulykatartás190
Történeti áttekintés190
A pulykatartás feltételei191
Alternatív pulykatenyésztés és -tartás195
Barna Judit: A természetes pulykatenyésztés és -tartás gyakorlata195
Kissné Do thi Dong Xuan, Szalay István: A Label tanyasi karácsonyi pulyka202
Kőrösi László: Pulykabetegségek, védekezés és megelőzés208
Baktériumok okozta betegségek208
Pulyka-mikoplazmózisok210
Vírusok okozta betegségek210
Parazhitás megbetegedések211
Gyöngytyúktenyésztés és -tartás212
Szalay István: A gyöngytyúk212
A gyöngytyúk származása és háziasítása212
A gyöngytyúk és színváltozatai részletes ismertetése214
Barta Ildikó: Hagyományos gyöngytyúktenyésztés215
Történeti áttekintés215
Külterjes gyöngytyúktartás216
A gyöngytyúk telephelyének kiválasztása és berendezése217
A gyöngytyúk tenyésztése218
Szalay István: Alternatív gyöngytyúktartás219
A gyöngytyúk természetes szaporítása és nevelése219
Félintenzív típusú gyöngytyúknevelés (a Baromfi-Coop hagyományos szabadtartású gyöngytyúknevelési előírásai szerint)222
A KÁTKI gyöngytyúk génbanki állományában végzett fajtateszt fontosabb eredményei225
Barna Judit: Gyöngytyúkbetegségek, védekezés, megelőzés230
Baktériumok okozta betegségek230
Mikoplazmózisok234
Vírusos betegségek235
Gombák okozta gyakoribb megbetegedések237
Parazitás megbetegedések238
Kacsatenyésztés és -tartás244
Szalay István: Kacsafajták244
Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése244
A magyar kacsa részletes ismertetése és fajtaleírása245
Szarvasi kacsafajták246
Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos kacsatartás247
A magyar kacsatenyésztés hagyományai247
A kacsák elhelyezése és tartása249
A közelmúlt pecsenyekacsa-termelése és a hagyományos kacsatartás255
Kiss László: Halastavi pecsenyekacsa-nevelés256
A halastavi pecsenyekacsa-nevelés kialakulása és módjai256
Integrált hal-kacsa tartás260
Félintenzív (natúr) kacsanevelés266
Barna Judit: Kacsabetegségek, védekezés és megelőzés269
Baktériumos betegségek269
Vírusos betegségek273
Gombás megbetegedések275
Parazitózisok275
Mérgezések278
Lúdtenyésztés és -tartás280
Szalay István: Lúdfajták280
A lúd származása és háziasítása280
A magyar lúd és a fodrostollú magyar lúd fajtaleírása282
Egyéb hazai lúdfajták és hibridek284
Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos lúdtartás287
A hazai lúdtartás történeti áttekintése287
A ludak elhelyezése és tartása289
Pecsenyeliba-előállítás295
A ludak tolltermelése297
Bódi László: A lúd alternatív tartása298
Az alternatív lúdtartás környezet- és természetvédelmi szempontjai298
Lúdárutermelés300
Lúdtolltermelés309
Lúdtartó épületek, felszerelési tárgyak310
Barna Judit, Janan Janbaz: Lúdbetegségek, védekezés és megelőzés311
Baktériumok okozta megbetegedések311
Vírusok okozta megbetegedések317
Egyéb megbetegedések319
Fontosabb felhasznált és ajánlott irodalom323
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv