1.034.171

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egri főegyházmegye

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím: Egyházlátogatási jegyzőkönyvek katalógusa
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8472-29-4
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban. Az egri főegyházmegye területe és plébániái című melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen kiadvány az egyházlátogatási jegyzőkönyveket közreadó sorozat ötödik kötete, mely az egri főegyházmegye 1804-1982 közti határain belül működő plébániákra vonatkozik. A legkorábbi püspöki... Tovább

Előszó

Jelen kiadvány az egyházlátogatási jegyzőkönyveket közreadó sorozat ötödik kötete, mely az egri főegyházmegye 1804-1982 közti határain belül működő plébániákra vonatkozik. A legkorábbi püspöki látogatások jegyzőkönyvei 1746-ból, a legkésőbbiek 1831-ből valók, melyeket a 19. sz. első évtizedétől kezdve esperesi dokumentumok egészítenek ki.
Az iratokat az Egri Érseki Gyűjtemény „Új levéltársának (Archívum nóvum) Canonica visitatio-k című fondjában, valamint az esperesi iratok Püspöki joghatóság részére fenntartott esetek (Reservati casus) című állagában őrzik, a 19. sz. elején kiosztott raktári számok rendjében.
Az esperesi vizitációk terjedelme a kiadványsorozatunkban feltárt, 1871-ig terjedő időszakból 30 csomó (3,50 fm), a püspöki, érseki látogatások jegyzőkönyvei pedig 3,70 fm-t tesznek ki. Utóbbiak teljes egészében mikrofilmen is kutathatók a Magyar Országos Levéltárban. Összeállításunk az öt pontos leírásban a következő adatokat tartalmazza: Sorszám
1. A plébánia székhelyének első előforduló neve, névváltozatai, a település jogállása, a plébánia alapítási éve, az első fennmaradt anyakönyvek keletkezési ideje, közigazgatási és egyházi beosztás
2. A plébánia templom titulusa, a kegyúr neve, a lakosság nyelve, vallása, a filiák felsorolása (megjelölve, mikor önállósultak vagy kerültek más plébániához)
3. Az egyházlátogatások évének felsorolása, zárójelben az esperesi vizitációk kezdő éve
4. Lelőhely a Főegyházmegyei Levéltárban:
- az Archívum nóvum vonatkozó raktári számai, zárójelben az esperesi vizitációké Lelőhely a Magyar Országos Levéltárban:
- fondszám, dobozszám, egyházkerület, lapszám
5. Megjegyzések (a helység betelepülése, a plébánia rövid története, a templomépítés, restaurálás ideje, kápolnák, szobrok, filiák templomai, más vallásúak adatai.)
A kötetet a korabeli neve(ke)t és a mai nevet tartalmazó helynévmutató, a kegyurak és titulusok mutatója, egyházmegyei beosztás, a mikrofilmek részletes dobozjegyzéke egészíti ki. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Az Egri Főegyházmegye egyházlátogatási jegyzőkönyvei 9
Katalógus 17
Mutatók 127
A főegyházmegye beosztása 1845-ben 129
Helynévmutató 131
Kegyurak mutatója 187
Titulusok mutatója 189
Magyar Országos Levéltár dobozjegyzéke 193
Rövidítések jegyzéke 211
Idegen nyelvű tartalmi kivonat 213
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv