A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Szigeti veszedelem

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím: Millenniumi Könyvtár
Kötetszám: 131
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-07-6906-9
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Sziget hőséről mindenki tudja, hogy dicsőséggel „kirohant", a költő Zrínyiről is, hogy tragikus vadkanvadászaton lelte halálát 1664-ben. És a szigeti hős nemcsak méltó ellenféllel küzdött, méltó halállal is halt meg. A dédunokának - pedig tapasztalt vadász volt - fenség nélküli tragikus vég jutott. Hadvezéri géniuszát sem mutathatta meg nagyobb csatákban, csak a téli hadjáratával, amikor Eszéknél felégette azt a Duna-hidat, amelyen a mohácsi csatamező felé tartó Szulimán roppant hadai először 1526-ban áthömpölyögtek. Zrínyi katonái 1663-1664 telén Szigetvár mellett is elvonultak, s néhány martalóc elkezdte feldúlni a Szulimán halálhelye fölé emelt síremléket. Kíméletlenül megbüntette őket. „Nem a holtak, hanem az élők ellen jöttünk!" „A halott katona nem ellenség" - adott új formát ennek a Zrínyi-aforizmának egy magyar államférfi. - Ma közös emlékműve áll Szigetváron a hódító szultánnak és a várvédő hősnek. „A harcot, amelyet őseink vívtak, / Békévé oldja az emlékezés."

Tartalom

Szigeti veszedelem / 5
Szavak és kifejezések magyarázata / 273
Nevek magyarázata / 293
Utószó (Kovács Sándor Iván) / 313
Irodalom/ 319

Zrínyi Miklós

Zrínyi Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zrínyi Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv