| Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 132 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Bevezetés | 3 |
| A zsiradékok kémiai szerkezete | 5 |
| Történeti áttekintés | 7 |
| A zsiradékokról általában | 9 |
| Zsírsavak | 9 |
| Telített zsírsavak, CnH2n+1 COOH általános képlettel | 13 |
| Két karboxil csoportot tartalmazó telített savak | 17 |
| Telítetlen zsírsavak | 17 |
| Cn H2n-1COOH, általános képletű, vagyis egyszer talítetlen zsírsavak | 19 |
| Cn H2n-3COOH, általános képletű, vagyis kétszer telítetlen zsírsavak | 23 |
| Cn H2n-5COOH általános képletű, vagyis háromszor telítetlen zsírsavak | 25 |
| Cn H2n-7COOh, általános képletű, vagyis négyszer telítetlen zsírsavak | 27 |
| Ötször és ennél többször telítetlen zsírsavak | 27 |
| Ciklusos gyűrűt tartalmazó zsírsavak | 27 |
| Oxizsírsavak | 28 |
| A zsírsavak szintézise | 30 |
| A zsírsavak molekulaszerkezete | 31 |
| Alkoholok | 33 |
| Glicerin | 34 |
| Zsír és viaszalkoholok | 37 |
| Viaszok | 39 |
| Gliceridek | 40 |
| A gliceridek szintézise | 44 |
| A gliceridek molekulaszerkezetének megállapítása | 46 |
| Zsíradékok biokémiája, zsiradékok keletkezése | 47 |
| Éghajlati tényezők befolyása a zsíradékok képződésére (klímaelmélet) | 50 |
| Kísérőanyagok | 52 |
| Foszfatidok | 53 |
| Szterinek (szterinészterek) | 56 |
| Álalti szterinek | 57 |
| Növényi szterinek | 59 |
| Vitaminok | 60 |
| Szénhidrogének | 70 |
| Glüközidok | 71 |
| Gyanták | 72 |
| A zsiradékok fizikai és kémiai tulajdonságai | 73 |
| Fizikai tulajdonságok | 73 |
| A zsiradékok külső megjelenése (konzisztencia) | 73 |
| A zsiradékok olvadás- és dermedéspontja | 74 |
| A zsiradékok forráspontja | 74 |
| Belső súrlódás (viszkozitás) | 75 |
| Sűrűség | 76 |
| Szín | 77 |
| Fénytörőképesség (törésmutató) | 78 |
| Oldékonyság | 79 |
| Elektromos tulajdonságok | 79 |
| Kémiai tulajdonságok | 79 |
| Hidrolízis | 81 |
| Alkoholízis | 82 |
| Átészterezés | 83 |
| Polimerizáció | 84 |
| Pirolizis | 84 |
| Oxidációs folyamatok | 85 |
| A kénsav hatása a zsiradékokra | 88 |
| Kén- és kénmonoklorid hatása | 88 |
| Halogén elemek hatására bekövetkező változások | 89 |
| A rhodán (SCN)2 addiciója | 90 |
| A hipoklórossav és hopojódossav viselkedése | 90 |
| Hidrogénezhetőség | 92 |
| Salétromsav, salétromossav hatása | 93 |
| Az olajok száradása | 93 |
| A száradás kémiai magyarázata | 94 |
| Lenolaj típusú száradás | 95 |
| Faolaj típusú száradás | 97 |
| A száradás kolloid-kémiai magyarázata | 97 |
| Zsiradékok avasodása | 98 |
| Aldehid-avasodás | 98 |
| Keton-avasodás | 99 |
| Faggyúsodás | 101 |
| Zsiradékok | 101 |
| Növényi olajok | 101 |
| Száradó olajok | 105 |
| Félig száradó olajok | 112 |
| Nem száradó olajok | 116 |
| Szilárd növényi zsiradékok | 119 |
| Szárazföldi állatok zsiradéka | 121 |
| Tengeri állatok zsiradéka | 121 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.