kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 782 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 317 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A könyv 800 példányban készült. |
| Előszó | 3 |
| A zsíripar és zsírkémia története | 5 |
| A magyar zsíradékipar | 10 |
| A zsíradékok kémiája | |
| Természetes zsíradékok vegyületei | 16 |
| Gliceridek | 17 |
| Lipoid anyagok | 68 |
| Zsírok biokémiája | 92 |
| Zsíradékok képződése az élő szervezetben | 92 |
| Klimaelmélet | 105 |
| Zsíradékok tulajdonságai | 108 |
| Fizikai tulajdonságok | 108 |
| Kémiai tulajdonságok | 112 |
| Természetes zsíradékok | |
| Állati zsíradékok | 137 |
| Kismolekulasúlyú zsírsav- (vajsav) csoport | 137 |
| Állati palmitin-sztearinsav csoport | 139 |
| Nagy telítetlenségű zsírsav csoport (halzsírok) | 150 |
| Növényi zsíradékok | 154 |
| Laurinsav csoport | 154 |
| Növényi palmitin-sztearinsav csoport | 156 |
| Olajsav csoport | 158 |
| Linolsav csoport | 165 |
| Linolénsav csoport | 173 |
| Konjugáltsav csoport | 175 |
| Erukasav csoport | 176 |
| Oxisav csoport | 177 |
| Ciklusossav csoport | 179 |
| Zsíradékok vizsgálata | |
| Általános vizsgálati módszerek | 183 |
| Fizikai vizsgálatok | 183 |
| Kémiai vizsgálatok | 193 |
| Zsíradékok jellemző kimutatási reakciói | 214 |
| A gyártási technológia laboratóriumi ellenőrzése | 220 |
| A zsíradékkinyerés technológiájának vizsgálatai | 220 |
| A zsíradékfinomítás technológiájának vizsgálatai | 237 |
| Az olajkeményítés technológiájának vizsgálatai | 241 |
| A margaringyártás technológiájának vizsgálatai | 247 |
| A zsírbontás technológiájának vizsgálatai | 251 |
| Glicerinelőállítás technológiájának vizsgálatai | 253 |
| A zsíralkoholgyártás technológiájának vizsgálatai | 265 |
| Növényi olajok előállítása | |
| Bevezetés | 266 |
| A gyártás vázlata | 266 |
| Előkészítő műveletek | 268 |
| Belső szállítás | 268 |
| tisztítás | 280 |
| Szárítás | 286 |
| Raktározás | 293 |
| hajalás | 296 |
| Aprítás | 304 |
| Az olaj kinyerése sajtolással | 313 |
| az őrlemények előkészítése a sajtoláshoz | 313 |
| Az olajprések | 319 |
| A csavarorsós olajsajtók | 331 |
| A zavaros olaj feldolgozása | 345 |
| Oldószeres kivonás | 347 |
| Általános rész | 347 |
| Oldószerek | 352 |
| Előkészítő műveletek | 353 |
| Az extrahálás eszközei | 355 |
| A miscella feldolgozása | 365 |
| Az extrahálási maradék feldolgozása | 368 |
| Kondenzálás, hűtés, vízelválasztás | 371 |
| Oldószerveszteség és visszanyerés | 372 |
| Extrakciós üzem telepe | 375 |
| Üzemellenőrzés | 377 |
| Üzemköltség | 377 |
| robbanás és tűzveszély megelőzése benzinüzemi telepen | 378 |
| Szkipin-Iljin vízkiszorításos eljárások | 383 |
| Az eljárás elmélete | 383 |
| Gyakorlati kivitel | 386 |
| Héj | 393 |
| Olajiszap | 397 |
| Késztermékek tárolása és kezelése | 402 |
| Növényolajok tárolása | 402 |
| Pogácsa és dara tárolása és kezelése | 406 |
| Az olajgyárak berendezése | 408 |
| Általános rész | 408 |
| A növényolajgyárak berendezése | 410 |
| Sajtolóüzem berendezése | 423 |
| Extraháló üzem berendezése | 427 |
| Állati zsíradékok előállítása | |
| Szárazföldi állati zsíradékok technológiája | 432 |
| Étkezési zsíradékok előállítása | 432 |
| Egyes étkezési zsírok gyártása | 446 |
| Ipari (technikai) zsíradékok gyártása | 453 |
| Tengeri állatok zsíradékainak előállítása | 465 |
| Tengeri emlősök feldolgozása | 465 |
| Tengeri halak feldolgozása | 466 |
| Halmájolaj előállítása | 467 |
| Olajfinomítás és étolajgyártás | |
| Bevezetés | 469 |
| A nyers zsíradékok oldatlan szennyeződéseinek eltávolítása | 470 |
| A nyersolaj tisztítása ülepítéssel | 470 |
| A nyersolaj tisztítása centrifugálással | 471 |
| A nyersolaj tisztítása szűréssel | 474 |
| Olajok polírozása (törésmentesítése) | 477 |
| Nyálkátlanítás | 479 |
| Nyálkátlanítás lúggal | 479 |
| Nyálkátlanítás kénsavval | 479 |
| Nyálkátlanítás nagy hőfokon | 480 |
| Nyálkátlanítás hidratálással | 480 |
| Nyálkátlanítás adszorbensekkel | 482 |
| Nyálkátlanítás különleges vegyszerekkel | 482 |
| Savtalanítás | 483 |
| Savtalanítás nátronlúggal | 483 |
| Savtalanítás zsírsavak desztillációjával | 491 |
| Zsírsavmentesítés észterezéssel | 493 |
| Savtalanítás szelektív oldószerekkel | 494 |
| Halványítás | 496 |
| Fizikai halványítás | 497 |
| Vegyi halványítás | 504 |
| Szagtalanítás | 504 |
| szakaszos üzemű szagtalanítás | 505 |
| Folytonos üzemű szagtalanítás | 507 |
| Egyes olajfajták finomítása | 511 |
| Szakaszos finomítóüzem és működése | 513 |
| Táblázatok, számítások | 515 |
| Olajkeményítés (hidrogénezés) | |
| Az olajkeményítés elmélete | 519 |
| A katalízis mechanizmusa | 519 |
| Vegyi folyamatok zsíradékok hidrogénezésénél | 526 |
| Az olajkeményítés techológiája | 537 |
| Az olajkeményítés nyers- és segédanyagai | 537 |
| A keményített zsírok gyártási technológiája | 555 |
| Üzemellenőrzés és gazdaságossági adatok | 564 |
| Mesterséges étkezési zsíradékok és margarin gyártása | |
| Bevezető | 567 |
| Nem emulgált étkezési zsíradékok gyártása | 568 |
| A különböző ételzsírok fajtái és nyersanyagai | 571 |
| Az étkezési zsíradékok gyártástechnológiája | 573 |
| Emulgált étkezési zsíradékok gyártása (Margaringyártás) | 578 |
| A margarin mint kolloidrendszer | 581 |
| Nyersanyagok | 584 |
| A margaringyártás technológiája | 593 |
| A margarin formázása és csomagolása | 606 |
| A margarin hibái. Tárolás, tartósítás kérdései | 607 |
| Törvényes rendelkezések, szabványok, ellenőrzés | 608 |
| Zsírsavgyártás | |
| Zsírbontás | 612 |
| Twitchell-bontás | 615 |
| Fermentatív zsírbontás | 618 |
| Koncentrált kénsavas bontás | 621 |
| Autoklávbontás | 623 |
| Folytonos zsírbontás | 628 |
| A zsírsavak lepárlása (desztilláció) | 630 |
| Berendezés | 631 |
| A desztillálóüst | 631 |
| Hűtés | 632 |
| A gőztúlhevítő | 632 |
| A desztillálóberendezés fűtése | 632 |
| A lepárlás menete | 633 |
| A folyamat általános ismertetése | 633 |
| Szakaszos vákuumlepárlás | 633 |
| Folytonos vákuumlepárlás | 634 |
| A szilárd és a folyékony zsírsavak elválasztása (sztearin- és elaingyártás) | 634 |
| Mechanikai elválasztás | 634 |
| Kristályosítás | 635 |
| A hidegsajtolás | 636 |
| A melegsajtolás | 637 |
| Elain elkülönítése | 640 |
| Zsírsavak oldószeres elkülönítése | 640 |
| A zsírsavgyári műveletek kalkulációja | 641 |
| Autoklávbontás | 641 |
| Öntés, keverés, kristályosítás | 642 |
| Lepárlás | 642 |
| Hidegsajtolás | 642 |
| Melegsajtolás | 642 |
| Derítés | 642 |
| Elainszűrés | 642 |
| Fémszappanok | 642 |
| Kalciumszappan | 643 |
| Alumíniumszappan | 643 |
| Cinkszappqan | 643 |
| Ólomszappan | 643 |
| Kenőzsírösszeállítás (elainszappanokból) | 643 |
| Műviasz | 643 |
| A glicerin gyártása | |
| Bevezetés | 644 |
| A glicerin előállítása zsíradékokból | 644 |
| A bontásvíz és aljlúg tisztítása | 645 |
| Glicerinoldatok besűrítése | 659 |
| A nyersglicerin tisztítása és lepárlása | 670 |
| Üzemellenőrzés | 680 |
| Kitermelés | 680 |
| Az üzemköltségek kimutatása | 684 |
| Minőségellenőrzés és a glicerin kereskedelmi minőségei | 684 |
| Glicerin előállítása cukor erjesztése útján | 687 |
| A glicerines cukorerjesztés gyakorlata | 687 |
| Nyersanyag | 688 |
| A cefre összeállítása | 688 |
| Erjesztés | 688 |
| Az alkohol acetaldehid lefőzése | 688 |
| Besűrítés és tisztítás | 688 |
| A nyersglicerin desztillálása | 689 |
| Zsíralkoholok ipari előállítása - Paraffin oxidációja zsírsavvá | |
| Zsíralkoholok ipari előállítása | 690 |
| Zsíralkohol előállítás spermacetolajból | 691 |
| zsíradékok redukálása fémnátriummal | 692 |
| Zsíralkoholok előállítása nagynyomású hiodrogénezéssel | 695 |
| Zsíralkoholok szulfonálása és továbbfeldolgozása | 699 |
| Paraffin oxidációja zsírsavvá | 699 |
| Az oxidáció technológiája | 702 |
| Az oxidációs termékek elkülönítése | 706 |
| A zsírsavak finomítása | 710 |
| Zsírsavészterek ipari előállítása | |
| Gliceridek és egyéb észterek előállítása | 713 |
| Gliceridek előállítása | 714 |
| Egyéb polialkohol-észterek előállítása | 727 |
| Szénhidrát-észterek előállítása | 730 |
| Egyértékű alkoholészterek előállítása | 732 |
| Zsíradékok nemesítése átészterezéssel | 735 |
| Zsíradékok átészterezése zsírsavakkal | 735 |
| Zsíradékok átészterezése észterekkel | 735 |
| Függelék | |
| Az iparszervezésről | 740 |
| Növényolajipari vállalatok szervezete | 742 |
| Tárgymutató | 749 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.