1.034.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szolnoki képtár

Kiállítási katalógus

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Damjanich János Múzeum
Kiadás helye: Szolnok
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 93 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Német  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér, színes reprodukciókkal illusztrált. Kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szolnoki állandó képtár igénye az 1901-ben alakult Művészeti Egyesület Alapszabályában fogalmazódott meg először. Az állandó képtár gondolata tehát egy évvel idősebb a Szolnoki Művésztelep... Tovább

Előszó

A szolnoki állandó képtár igénye az 1901-ben alakult Művészeti Egyesület Alapszabályában fogalmazódott meg először. Az állandó képtár gondolata tehát egy évvel idősebb a Szolnoki Művésztelep hivatalos megalakulásánál, igaz azonban, hogy ekkor már Szolnok fél évszázada a képzőművészeti élet egyik vidéki központja.
1851-től August von Pettenkofen bécsi festő és a hozzá csatlakozó művésztársak - Tina Blau, Johann Gualbert Raffalt, Leopold Carl Müller, Otto von Thoren és mások - évenként eljöttek Szolnokra, hogy a táj varázslatos hangulatát, a háborítatlan nép zsáner lehetőségeit vásznaikon megörökítsék.
A múlt század hetvenes éveitől Párizsban és Münchenben dolgozó magyar művészek - Deák-Ébner Lajos, Bihari Sándor, Bőhm Pál is ellátogatnak Szolnokra, ahol nem egy alkotásuk ihletést kapott és született.
A sajátos hangulatú alföldi városban kedvelt találkozási hely a Magyar Király Szálló épülete volt-ma Damjanich Múzeum, s benne az ő képeikkel a Szolnoki Képtár áll.
A századfordulón a város képzőművészeti múltja már jelentős volt, az 1896-ban alakult nagybányai festőkolónia példája alapján a kultuszminiszterhez írásos beadvánnyal fordulnak a Szolnoki Művésztelep létrehozásának ügyében. A kérelmezők olyan művészegyéniségek voltak ,akik a magyar képzőművészeti élet ma is kimagasló személyiségei: Bihari Sándor, Fényes Adolf, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Vaszary János, Boruth Andor, Hegedűs László, Katona Nándor, Mihalik Dániel, Olgyay Ferenc, Pongrácz Károly, Szilányi Lajos. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szolnoki képtár Szolnoki képtár Szolnoki képtár Szolnoki képtár

A borító enyhén foltos.

Állapot:
2.940 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv