A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A táplálkozáskultúra változatai a 18-20. században

A néprajzkutatók I. táplálkozáskutatási konferenciájának előadásai, Kalocsa, 1995. október 24-26.

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kalocsai Múzeumi Értekezések című sorozatunk második kötetét tartja kezében az olvasó. Különösen nagy öröm ez számunkra azért, mert ezen sorozatunkat a fiatal néprajzkutatók Kalocsán megrendezett... Tovább

Előszó

Kalocsai Múzeumi Értekezések című sorozatunk második kötetét tartja kezében az olvasó. Különösen nagy öröm ez számunkra azért, mert ezen sorozatunkat a fiatal néprajzkutatók Kalocsán megrendezett III. konferenciája előadásainak megjelentetésével indítottuk útjára. Két évvel az említett konferencia után, 1995. október 24-26. között újra konferenciát rendeztünk, A táplálkozáskultúra változása a 18-20. században címmel.
Hívásunkra a Kárpát-medence különböző tájairól 20 néprajzkutató és történész érkezett Kalocsára. A 20 különböző előadás közös gondolata a táplálkozáskultúra volt. Mivel a konferencia a néprajzi táplálkozáskutatásban az első tudományos eszmecsereként szerveződött, ezért indokoltnak tartottuk, hogy a magyar és a magyar vonatkozású anyagot tekintsük át. Az előadók meghívásánál és az előadások összeállításánál ügyeltünk arra, hogy lehetőséget kapjanak mindazon kutatók is, akik a Kárpát-medencében élő nemzetiségek, valamint nép- és vallási csoportok kultúráját kutatják. Vissza

Tartalom

Előszó7
Kisbán Eszter: Étkezések, ételek - új formák és intézmények az újkori magyar táplálkozáskultúrában9
Benda Borbála: Egy 17. század eleji étrend - egy kutatás kezdete és lehetőségei25
Knézy Judit: Táplálkozási adatok az uradalmi tisztek által készített dokumentumokban (18. század második fele - 19. század eleje)33
W. Nagy Ágota: A pannonhalmi Szent-Benedek-rend reformkori étkezési szokásaiból - egy bencés szerzetes feljegyzései alapján43
Szabó Sarolta: A háztartás eszközei 19. századi hagyatéki leltárak alapján. (Szatmár megye, 19. század közepe)59
Bodnár Zsuzsanna: A kamra, padlás, pince szerepe a paraszti élelmiszertárolásban67
Csupor István: Hétköznapi és ünnepi edényhasználat Szatmárban és Máramarosban79
Bődi Erzsébet: Kalácsok és kalácsfélék (sült tészták) változó szerepe a 20. századi vidéki táplálkozáskultúrákban89
Szűcs Judit: Hagyományos hústartósítási módok néhány alföldi településen97
T. Bereczki Ibolya: Változások a sertéshús feldolgozásában a 20. században105
Szilágyi Miklós: A halételek, mint férfiételek117
Bódi Zsuzsanna: A hazai cigány csoportok táplálkozása vizsgálatának módszertani tanulságai133
Rékai Miklós: A hagyományos zsidó életforma helyzete Magyarországon. A kóser táplálkozás példája145
Bodnár Mónika: A lakodalmi étrend jelenkori változása egy borsodi faluban151
Varga Lídia: Változások Csallóköz 20. századi népi táplálkozásában155
Romsics Imre: Termelés - fogyasztás - kereskedelem. Összefüggések egy hegyi szórványtelepülés, Székelyvarság gazdálkodása és táplálkozása között167
Kósa-Szánthó Vilma: A gyimesi csángók táplálkozásáról183
Zakariás Erzsébet: Vázlat a moldvai csángók táplálkozáskultúrájáról205
Nyisztor Tinka: Kései fordulat. Az étkezési kultúra újkori formáinak beépülése az 1960-as évektől egy moldvai faluban219
Zentai Tünde: A tüzelőberendezések változása a 18-20. században233
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv