1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vendéglátó üzletek vezetése

Vendéglátó üzletvezetői tanfolyamok számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 331 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A vezetés alapismeretei3
Az üzletvezető személyére vonatkozó általános követelmények3
A vezető szakismerete3
A vezető politikai rátermettsége4
A vezetői képességek és készségek4
A vezető erkölcsi, emberi magatartása14
Az emberi kapcsolatok és a bánásmód lélektani kérdései16
Néhány gyakorlati tanács a bánásmód lélektanából18
A vállalat és üzlet gazdasági kapcsolatai20
A vendéglátó vállalatok helye a népgazdaságban20
A vállalatokról általában23
A vendéglátó vállalat szervezete és működése25
Az egyes osztályok feladatai és felépítése27
Az üzlet mint gazdálkodási egység31
A vendéglátó vállalatok, üzletek gazdasági eszközei34
Gazdasági eszközök34
Az állóeszközök szerepe a vendéglátásban37
Az állóeszközökről általában37
Állóeszközök megóvása38
Beruházások39
A fogyóeszközök jelentősége és a készletgazdálkodás42
Árukészlet és a készlet alakulása44
Értékesítési tevékenység46
Az értékesítéssel kapcsolatos áruforgalmi tevékenységek fogalmi meghatározása46
Az üzletek értékesítési tevékenységének csoportosítása49
Árrendszer a vendéglátóiparban57
A vendéglátóipari üzletek osztálybasorolása57
Az osztálybasorolás irányelvei58
Az osztálybasorolás módja62
Az ételek ármegállapítása63
Italárak84
Egyéb cikkek árai88
Kisvendéglő és kiscukrászda árképzése94
Beszerzési ár97
Tisztítási veszteség99
Árlapokra vonatkozó előírások100
Turistaházak árrendszere102
A szállodai árak104
Tervezési ismeretek111
Általános alapfogalmak111
Tervezési alapfogalmak111
Áruforgalmi terv114
Értékesítési terv elkészítése115
Értékesítési és árufedezet kapcsolata117
Munkaügyi tervezés118
A temelékenységi terv119
A munkaügyi terv felépítése122
Létszámtervezés122
Alapbér megtervezése124
Jutalék tervezése126
Pótlék, túlóra tervezése127
Állományi béralap128
Állományon kívüli béralap129
Munkaügyi tervek ellenőrzése129
Termelékenység130
Jövedelmezőségi terv összeállítása132
Az árrés135
Az árrés vizsgálata a vendéglátóiparban136
Az árrés tervezése139
Az árrés és a költséggazdálkodás összefüggése139
A költséggazdálkodás143
A költségek fogalma, csoportosítása és színvonalát meghatározó tényezők143
A forgalmi költség jellege143
A forgalmi költségek osztályozása, csoportosítása144
A forgalmi költségek színvonalát meghatározó tényezők146
A költségcsoportok ismertetése148
A vendéglátóiparban alkalmazott bérrendszerek153
Alapbér154
Jutalék157
Jutalékkiegészítés160
Tanulók bérrendszere170
Túlmunka díjazása172
Pótlékok173
Béren kívüli juttatások176
A jutalmazási alap178
Igazgatói alap184
A vendéglátóipari dolgozók munkaviszonya185
A munkaviszony keletkezése185
Az áthelyezés189
A munkaviszony megszűnése felmondással191
Munkakönyvi bejegyzések197
Munkakönyv kiadása199
A munkaviszony folyamatossága199
A szabadságidő202
Munkaköri képesítések a vendéglátóiparban207
A dolgozó nők és a fiatalkorúak védelme208
A vendéglátó üzlet és vezetője211
Az üzlet a vállalaton belül211
Az üzletvezető és a gazdaságos áruforgalom213
Az üzletvezető irányítási jogköre216
Az üzlet és vendégei220
A társadalmi tulajdon védelme223
A társadalmi tulajdon fogalma223
A kárt megelőző intézkedések223
Felelősség a társadalmi tulajdonban okozott kárért228
A fegyelmi felelősség szabályai229
Fegyelmi hatóság230
Fegyelmi eljárás230
Fegyelmi büntetések232
Rehabilitáció233
Büntetőjogi védelem233
Kártérítési felelősség234
Vétkesen okozott kár234
Gondatlanul okozott kár235
Megőrzési felelősség236
Kártérítés kiszabása236
Felelősség a leltáriányért239
A normalizált (elismert) hiány239
A leltárhiányért felelős dolgozók köre240
A leltárhiányért való felelősség érvényesítése244
Felelősség az álló- és fogyószközökért246
A kártérítés érvényesítésének személyi feltételei246
Leltárhiányból eredő kártérítési igény érvényesítése248
Az étterem és a szálloda fokozott felelőssége249
A vendéglátó üzlet és az idegenforgalom253
Az idegenforgalom jelentősége253
Idegenforgalmi követelmények a vedéglátóiparral szemben254
A magyar idegenforgalom szervezete258
A vendéglátó vállalatok idegenforgalmi üzleti kapcsolatai261
Ügyvitel265
Ügyvitelről általában és a vendéglátóipari ügyvitel265
Bizonylati elv és a bizonylatok266
A bizonylatok csoportosítása267
Üzleti ügyvitel célja268
Készletváltozások elszámolása270
Termeléssel kapcsolatos számviteli feladatok283
A termelés megszervezése283
Melegkonyhás üzletek vételezési rendszere287
Külön raktárral nem rendelkező üzletek vételezési kötelezettsége290
Konyhák anyagfelhasználásának vizsgálati módszere, ha elkülönített raktárral rendelkeznek292
Külön raktárral nem rendelkező konyha anyagfelhasználásának vizsgálata294
Központi termelőüzemek vételezési rendszere294
Központi termelőüzemek anyagfelhasználásának vizsgálata296
Az értékesítés elszámolása298
Bevételek elszámolása298
Pénztárral (felíróval) ellenőrzött üzletek elszámoltatása298
Pénztárjelentés299
Pénztárelszámoltatás sorrendje303
A felszolgálók forgalmának bizonylatolása304
A felszolgálók elszámoltatása304
Az elszámoltatások bizonylatai304
Állóeszköz mozgatás306
Fogyóeszköz nyilvántartás307
Leltározási tudnivalók309
A leltár fogalma és jelentősége309
A letltárfelvétel célja és a leltár fajai309
A leltározás előkészítése313
A leltározás technikája317
A leltáreredmény megállapítása325
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A vendéglátó üzletek vezetése
Állapot:
2.440 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba
konyv