1.035.292

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bioorganikus kémia II.

Orvostanhallgatók részére

Szerző

Kiadó: Semmelweis Orvostudományi Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. A könyv 950 példányban jelent meg. 22 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szénhidrátok5
Általános rész7
Szénhidrátok osztályozása8
Monoszaharidok9
A szénhidrátok reaktív csoportjai12
Monoszaharidok és származékaik16
Összetett szénhidrátok20
Oligoszaharidok20
Poliszaharidok22
Észterek, lipidek, detergensek29
Észterek31
Az észterek fogalma, elnevezése és előállítása31
Az észterek hidrolízise32
Szervetlen savak fontosabb észterei32
Szerves savak fontosabb észterei33
Lipidek33
A lipidek fogalma és csoportosítása33
Neutrális zsírok34
Viaszok35
Foszfogliceridek36
Szfingolipidek38
Detergensek39
Szeránvázas vegyületek (szteroidok)41
A szteroidok szerkezete és nomenklaturája43
Szterinek (szteroidok)49
Epesavak51
D vitaminok53
Szteroid hormonok54
Kortikoszteroidok55
Szexuálszteroidok56
Fehérjék59
Általános bevezetés61
A fehérjék funkciója61
A fehérjék specifitása62
A fehérjék előfordulása62
A fehérjék strukturális alapegységei63
A fehérjékben előforduló aminosavak közös szerkezeti tulajdonsága63
A fehérjékben található aminosavak osztályozása64
Az aminosav oldallánc, az -R csoport jellege65
Egyéb biológiai jelentőségű aminosavak és aminosav származékok66
Aminosavak optikai aktivitása69
Az aminosavak kettős karaktere70
Az aminosavak reakciói73
A peptidkötés77
A kötés ismertetése77
A peptidek írásmódja és nevezéktana78
A peptidkötés bizonyítása79
A peptidkötés legjellemzőbb tulajdonságai79
Peptidszintézis81
Természetes peptidek82
A fehérjék osztályozása83
Osztályozás kémiai tulajdonságai alapján83
Osztályozás szerkezet (alak) szerint85
A fehérjék szerkezeti felépítése86
A fehérjék elsődleges (primér) szerkezete87
A fehérjék (szekunder) másodlagos szerkezete89
A fehérjék harmadlagos (tercier) szerkezete92
A fehérjék negyedleges (kvanterner) szerkezete100
A fehérje molekula mérete és alakja102
Molekulasúly meghatározások102
A molekula alak meghatározása105
A fehérjék mint elektrolitok106
Izoelektromos pont106
A fehérjék titrálása107
A fehérjék mint kolloidok108
A fehérjék izolálása és tisztítása108
A fehérje izolálás általános és fő szempontjai108
A fehérjék kivonása a szövetekből109
A fehérje oldat betöményítése109
A fehérjék szétválasztása110
A tisztaság, a homogenitás kritériumai112
A fehérjék kristályos állapota112
A fehérje analízis általános módszerei113
A fehérjék kimutatása113
A fehérjék kvantitatív meghatározása113
A fehérjék aminosav összetételének vizsgálata114
A szekvencia megállapítása115
Enzimek, enzimkinetika117
Az enzimek mint katalizátorok119
A katalízis fogalma119
Szubsztrát, enzim-szubsztrát komplex120
Az enzim által katalizált reakció sebessége120
Az enzimaktivitás mérése121
Specifikus aktivitás121
Átvételi szám, molekuláris aktivitás121
Enzimspecifitás122
Az enzimműködés szabályozhatósága122
Az enzimek, mint fehérjék122
A fehérjetermészet következményei122
Az enzimek aktív és inaktív állapota123
Kofaktorok123
Az enzimek inaktív állapota, enzim prekuzorok124
Az enzimek aktív centruma124
Enzimkinetika125
Enzim-szubsztrát komplex125
Michaelis-menten kinetika. KM és Vmax fogalma126
A KM meghatározása129
Enzimgátlások130
Gátlástípusok130
Nukleinsavak és építőkövek135
Nukleozidok, nukleotidok137
Nukleozidok és nukleotidok előfordulása, jelentőségük137
A nukleozidok, nukleotidok fogalma, definiciója137
A nukleozidok és nukleotidok csoportosítása és elnevezésük142
A legfontosabb nukleozidok és nukleotidok144
Nukleozidok és nukleotidok kimutatása, mérése150
Nukleinsavak150
Bevezetés150
A DNS kémiai szerkezete153
A különböző RNS fajták kémiai szerkezete160
A nukleinsavak kimutatása, kivonása167
A nukleinsavak előállítása biokémiai és bioorganikus úton168
Vitaminok, koenzimek171
Vitaminok, amelyekből koenzimek keletkeznek176
Tiamin176
Riboflavin177
Nikotinsav178
Pirixodin180
Pantoténsav181
Biotin182
Fólsav182
Kobalamin184
Vitaminok, amelyeknek nincs ismert koenzim aktivitásuk185
C vitamin185
P vitamin186
A vitamin186
D vitamin189
E vitamin189
K vitamin190
Eszenciális zsírsavak191
Koenzimek, amelyek a szervezetben szintetizálódnak192
Gutation192
Liponsav192
Ubiquinon193
Nukleotidokat tartalmazó koenzimek193
Hem-koenzimek193
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv