1.027.628

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bokréta

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Most, hogy az izlés - irodalomban és közönségben egyaránt - sokban eltávolodott a nemzeti iránytól: talán nem végez fölösleges és haszontalan munkát, ki az idegen áramlatok közt vergődő elmék... Tovább

Előszó

Most, hogy az izlés - irodalomban és közönségben egyaránt - sokban eltávolodott a nemzeti iránytól: talán nem végez fölösleges és haszontalan munkát, ki az idegen áramlatok közt vergődő elmék figyelmét a magyar nemzeti költés mindenkori forrására, a népköltésre irányitja, a gondolat éppenséggel nem uj, de ez is azok közé a gondolatok közé tartozik, melyeket a mi különleges viszonyaink közt nem lehet elég gyakran ismételni.
A magyar népköltésnek annyi szépsége és kincse van, hogy szinte kimerithetetlen. Az Erdélyi János három kötetes nagy gyűjteménye, majd folytatólag szintén a Kisfaludy-Társaság által meginditott ujabb népköltési gyüjtemény öt kötete, továbbá Kriza János Vadrózsái és Kálmány Lajos öt kötetre terjedő gyüjtése: rendkivüli gazdag anyag összehalmozása.
Ezekből s a kisebb aránya, hasonló jellegű gyüjteményekből bokrétába szedni a legjava termékeket: volt czélja ennek az én kis kötetemnek. Könnyebb áttekintés végett a felvett anyagot cziklusokra osztottam a szerint, a mint a dalok más-más körre és csoportra oszthatók, végül pedig "Dalköltőink'' czimmel külön csoportositottam azokat a dalokat, melyeket ismert nevü költők iratuk, s a nép nagyrészt országszerte énekel. Ezeket a dalokat azonban kellő szigorusággal alig lehet ellenőrizni. Igy a népdalokul jelzett cziklusokba is tévedt nem egy, mely működő terméke. De viszont sok régi, elfeledett szép dal s az ujak közül is sok értékes és becses foglalja el méltó helyét e gyüjteményben, melyet egészében véve a népköltés termékei iránt érdeklődő olvasók élvezettel fogathatnak s a tanuló ifjuság is jól használhat segédkönyvül az irodalomtörténeti oktatáshoz.
Budapest, 1904 julius 10.
Endrődi Sándor. Vissza

Tartalom

Szerelem rózsái3
Katona-élet87
Pásztorélet, betyárvilág127
Bordalok, korhelynóták159
Dévajságok, mókák191
Vegyes dalok231
Dalköltőink253
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bokréta Bokréta Bokréta

A címlap hiányzik. A borító kopott, néhány lap foltos.

A lapélek mintázottak.

Állapot: Közepes
7.980 Ft
6.380 ,-Ft 20
32 pont kapható
Kosárba
konyv