kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 362 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9553-45-X |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Bevezető | 11 |
| Növénytermesztés | 13 |
| A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb alapfogalmak | 13 |
| A növénytermesztés természeti erőforrásai | 17 |
| A termőtalaj | 18 |
| A Nap energiája | 19 |
| A víz | 19 |
| A levegő | 21 |
| Legfontosabb termesztett növényeink | 21 |
| A talajművelés | 21 |
| A talajművelés eszközei és az általuk végzett munka | 25 |
| A talajművelési rendszerek és azok alapelvei | 34 |
| A tápanyag-gazdálkodás | 36 |
| A szervestrágyázás | 37 |
| A műtrágyázás | 40 |
| A vetés | 42 |
| A vetőmag | 43 |
| A vetési munka | 44 |
| Néhány fontosabb növény vetési jellemzői | 50 |
| Növényvédelem | 53 |
| A kémiai növényvédelem | 56 |
| Növényvédelmi munkák | 59 |
| A termésbecslés | 63 |
| A termésbecslés és kapcsolódó alapfogalmai | 64 |
| A termésbecslés fajtái | 66 |
| Az előzetes és végleges termésbecslések gyakorlata | 69 |
| Az országos szántóföldi növénymonitoring és termésbecslése | 72 |
| A betakarítás | 73 |
| A silózás | 73 |
| A betakarítás, betárolás folyamata | 74 |
| A burgonya betakarítáa | 75 |
| A napraforgó betakarítása | 76 |
| A cukorrépa betakarítása | 76 |
| A kukorica betakarítása | 78 |
| A lucerna betakarítása | 80 |
| A borsó betakarítása | 82 |
| A kalászosok betakarítása | 83 |
| A repce betakarítása | 84 |
| Kertészet | 87 |
| Gyümölcstermesztés | 87 |
| A gyümölcstermesztés és a gyümölcs fogalma | 87 |
| A magyar gyümölcstermesztés helyzete | 87 |
| Gyümölcsfélék csoportosítása | 88 |
| A gyümölcstermő növények morfológiai felépítése | 88 |
| A gyümölcstermő növények életszakaszai | 90 |
| A gyümölcstermő növények évi biológiai ciklusa | 90 |
| A gyümölcstermő növények termékenyülési viszonyai | 91 |
| Gyümölcsültetvények termesztési technológiája | 92 |
| Szőlőtermesztés | 96 |
| Szőlőtermesztésünk helyzete | 96 |
| A szőlőnövény (Vitis vinifera L.) általános jellemzése | 96 |
| A szőlőtőke részeti | 96 |
| A szőlő életszakasza és évi biológiai ciklusa | 97 |
| Fajtahasználat a szőlőtermesztésben | 98 |
| A szőlő termesztéstechnológiája | 98 |
| Bortípusok | 103 |
| Zöldségtermesztés | 104 |
| A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége, felosztása | 104 |
| A zöldésgnövények csoportosítása | 105 |
| A zöldségtermesztés technológiája | 107 |
| Zöldségnövények tárolása | 109 |
| Főbb zöldségtermesztési módok | 110 |
| Zöldségnövények feldolgozása | 112 |
| Gyógynövénytermesztés | 112 |
| A gyógynövénytermesztés fogalma, jelentősége | 112 |
| A drogismeret alapjai | 113 |
| Gyógynövények feldolgozása | 114 |
| Gyögynövények gyűjtése | 115 |
| Gyógynövények termesztése | 115 |
| Dísznövénytermesztés | 116 |
| A dísznövénytermesztés fogalma, jelentősége, felosztása | 116 |
| Szabadföldi dísznövénytermesztés | 117 |
| Növényházi dísznövények | 119 |
| Állattenyésztés | 121 |
| Az állattenyésztéssel és a takarmányozással kapcsolatos főbb alapfogalmak | 121 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 121 |
| Takarmányozási alapfogalmak | 124 |
| A törzskönyvezés | 125 |
| Állatok megjelölése, szaporítóanyagok, embriók azonosítása | 127 |
| Állati szaporítóanyagok, embriók azonosításának szabályai | 134 |
| Szarvasmarha-tenéysztés | 134 |
| A szarvasmarha-ágazat helyzete, jelentősége | 134 |
| A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 135 |
| A tejtermelő tehenészet | 136 |
| A borjúnevelés | 143 |
| Az üszőnevelés | 146 |
| A szarvasmarha hizlalása | 148 |
| A húshasznú tehéntartás | 148 |
| Lótenyésztés | 152 |
| A ló elnevezése kor és ivar szerint | 152 |
| A ló megjelenése | 153 |
| A ló tenyésztése | 155 |
| A ló tartása | 156 |
| A ló használata | 160 |
| Sertéstenyésztés | 166 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint | 166 |
| Tenyésztési alapfogalmak | 166 |
| A sertés elhelyezése | 167 |
| A sertés tartásával kapcsolatos alapfogalmak | 167 |
| A sertéstenyésztés, -tartás fontosabb mutatói | 167 |
| A termék-előállítás szakaszai | 168 |
| A termék-előállítás folyamatának tervezése | 171 |
| A sertéstenyésztésben használt fajtacsoportok, fajták és hibridek | 174 |
| Sertéshús-minősítés a gyakorlatban | 174 |
| Juhtenyésztés | 175 |
| A juh elnevezése ivar és kor szerint | 176 |
| A juh tenyésztése ivar és kor szerint | 176 |
| A juh tenyésztése | 176 |
| A juh tartása | 178 |
| A termelés | 179 |
| Baromfitenyésztés | 180 |
| A tyúkfélék tenyésztése | 180 |
| Egyéb gazdaságilag jelentős baromfifajok | 188 |
| A házinyúltenyésztés | 198 |
| A nyúl elnevezése ivar és életkor szerint | 198 |
| A nyúl tenyésztése | 198 |
| Tartás, takarmányozs | 199 |
| Méhészet | 200 |
| A méhcsalád és egyedei | 201 |
| A méhcsalád népességének éves változása | 204 |
| A méhcsaládok lakása | 205 |
| A méhcsaládok tartástechnológiája | 210 |
| A méhészet fontosabb termékei | 210 |
| A méhész éves tevékenysége | 212 |
| Gépesítés | 215 |
| A mezőgazdaság géprendszere | 215 |
| Traktorok | 217 |
| Teherautók | 219 |
| Magajáró gépek | 220 |
| Betakarítógépek | 224 |
| A tápanyag-visszapótlás gépei | 230 |
| A növényvédelem gépei | 231 |
| Az öntözés gépei | 236 |
| Ágazatokba nem sorolható tevékenységek | 241 |
| Terménytárolás | 241 |
| A gabonafélék tárolása | 241 |
| A burgonya tárolása | 244 |
| A cukorrépa tárolása | 246 |
| Határszemle | 246 |
| Tavaszi határszemle | 247 |
| Nyár eleji határszemle | 247 |
| Őszi határszemle | 248 |
| A mezőgazdasági termelés teendőinek megoszlása az év folyamán | 249 |
| A mezőgazdasági munkafolyamatok éves megoszlása | 249 |
| A fontosabb mezőgazdasági munkák évszakonkénti megoszlása | 250 |
| Elsődleges termékfeldolgozás | 255 |
| Takarmánykeverék-gyártás | 255 |
| Tejfeldolgozás | 263 |
| Húsfeldolgozás | 268 |
| Baromfifeldolgozás | 271 |
| Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban | 275 |
| A minőségről általában | 275 |
| A minőségbiztosítás sajátosságai a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban | 278 |
| Minőségügyi rendszerek a mezőgazdaságban | 279 |
| Az ISO szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer kiépítésének motivációi | 280 |
| A HACCP rendszer fogalma, jellemzői | 281 |
| Munkabiztonság a mezőgazdaságban | 287 |
| A munkahelyek általános munkavédelmi követelményei | 287 |
| A munkáltató általános kötelezettségei | 287 |
| A munkaeszközök általános munkavédelmi követelményei | 288 |
| Traktorok és mezőgazdasági gépek speciális biztonsági követelményei | 289 |
| A gépek üzemeltetésével kapcsolatos veszélyek | 289 |
| A munkavégzésre vontakozó lényeges biztonsági követelményei | 295 |
| Különböző mezőgazdasági munkák munkabiztonsági követelményei | 295 |
| Munkabiztonsági követelmények az élelmiszeripar egyes területein | 317 |
| Irodai munkavégzés | 319 |
| Vállalatgazdasági ismeretek | 323 |
| Vállalatgazdasági ismeretek | 323 |
| A vállalkozás célja | 323 |
| A vállalat mint gazdasági rendszer | 324 |
| Vállalkozástípusok | 326 |
| Az ökonómia alapelve, alapvető gazdasági döntések | 329 |
| Irányítási feladatok | 333 |
| Pénzügyi ismeretek | 334 |
| Vállalkozásfinanszírozás | 334 |
| A fizetési forgalom formái | 335 |
| A fizetések pénzügyi biztosítékai | 336 |
| Értékpapírok | 337 |
| A tőzsde | 339 |
| Számviteli ismeretek | 340 |
| A számvitel fogalma, számviteli alapfogalmak, a számvitel feladata | 340 |
| A vállalkozás vagyona | 341 |
| Beruházási alapismeretek | 349 |
| A beruházások csoportosítása | 349 |
| A beruházási folyamat szakaszai | 350 |
| Beruházási döntések, beruházásgazdaságossági számítások | 354 |
| Irodalom | 359 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.